Lolland Kommune

Sygefravær: Gode takter i Lolland Kommune

Del

Lolland Kommune er i top i Region Sjælland, når det gælder om at få et lavere sygefravær, end det man kan forvente. En systematisk indsats, med tæt dialog, nye redskaber og fokus på at tænke hele vejen rundt, viser lovende resultater.

En ny undersøgelse fra Indenrigs- og Boligministeriet sætter fokus på antallet af sygedage pr. medarbejder i de danske kommuner i 2019, og sammenholder det med, hvad man kan forvente ud fra kommunens rammevilkår, arbejdsstyrke og de ansattes karakteristika. Her er Lolland Kommune den kommune i Region Sjælland, der klarer sig bedst.

I 2019 havde Lolland Kommune et sygefravær på 11,9 dag pr. medarbejder, mens det forventede tal var 13,1. Kommunens sygefravær er derfor 91,1% af det forventede. Et resultat, der ifølge borgmester Holger Schou Rasmussen bygger på en målrettet indsats:

”Et lavere sygefravær kommer ikke af sig selv, og vi har i Lolland Kommune igennem mange år haft et stort fokus på at arbejde struktureret og systematisk med at skabe et bedre arbejdsmiljø. Både psykisk og fysisk. Der er f.eks. oprettet et stort antal handleplaner, udviklet bedre analyser og ledelsesinformation, og et væld af initiativer er sat i værk, der på både kort og længere sigt skal være med til at skabe større trivsel og arbejdsglæde”.

Han ser undersøgelsen som et udtryk for, at kommunen er på vej i den rigtige retning: ”Vi er selvsagt ikke i mål endnu, men vi kan se en positiv tendens, hvor vi klarer os fornuftigt, når man tager højde for de kommunale forskelle i rammevilkår og arbejdsstyrke. Det kan vi godt være stolte af”.

Løsninger i dialog

Lolland Kommune har blandt andet sat fokus på dialog og på at udvikle en systematisk samtalemodel, der kan sikre, at alle perspektiver bliver belyst:

”Sygefravær er sjældent et isoleret problem. Det er derfor vigtigt, at vi forstår at tænke hele vejen rundt, og ikke kun forholder os til sygefravær, men også til vores arbejdsmiljø, kultur, værdier, redskaber og politikker på området”, forklarer Holger Schou Rasmussen og tilføjer, at et højt sygefravær aldrig kun er et problem for den person, som bliver syg:

”Vi er alle en del af hinandens arbejdsmiljø, og vi kan ikke undgå, at det vil påvirke de tilbageværende kolleger, når en medarbejder bliver syg. Der kan let blive lidt ekstra at se til. Samtidig er det både dyrt og svært at finde de nødvendige vikarer, og vi kan især på de borgerrettede områder hurtigt få svært ved at følge med. Det er derfor vigtigt, at vi får sat tidligt ind og i dialog får fundet de løsninger, der skal til, før en negativ spiral får lov til at udvikle sig”.

Der er mere info om undersøgelsen her: Sygefravær blandt ansatte i kommunerne i perioden 2017 til 2019 (benchmark.dk)

Det er en mangeårig indsats, der nu bærer frugt. Efter en periode med stigende fraværstal valgte kommunen i 2015 at sætte målrettet ind, og allerede i 2016 fik kommunen en plads som nummer 12 på KRL’s liste over det laveste sygefravær i de danske kommuner.

Kontakter

Information om Lolland Kommune

Lolland Kommune
Lolland Kommune
Torvet 3
4930 Maribo

54 67 67 67http://www.lolland.dk/

Følg pressemeddelelser fra Lolland Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Lolland Kommune

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum