Danske Regioner

Sundhedsvæsner verden over er ramt af en perfekt storm

Del

Det er ikke kun i Danmark, at det er svært at skaffe arbejdskraft til de offentlige hospitaler, og folk oplever længere ventetider. Det samme gælder en lang række andre lande.

Danmark er ramt af en storm mod sundhedsvæsnet. I kølvandet på covid-19-pandemien er der opstået en akut mangel på blandt andet sygeplejersker på mange offentlige hospitaler. Det har fået ventelisterne til at stige.

I første kvartal 2020 var ventetiden i Danmark på at blive behandlet i gennemsnit 31 dage. Siden er den steget, så den i 2. kvartal 2022 var oppe på 45 dage.

Ikke kun et dansk problem
Der er imidlertid tale om et internationalt problem, der også har ramt mange andre lande i Europa og resten af den vestlige verden. De oplever de samme udfordringer med at fastholde og skaffe sundhedsfaglige medarbejdere til hospitalerne.

”Problemerne er der, uanset hvordan landenes sundhedssystemer er bygget op og styres”, siger Danske Regioners formand Anders Kühnau.

Han mener, at løsningen blandt andet skal findes ved at dele viden om, hvordan vi forbedrer arbejdsmiljø og ledelse. Og hvordan vi bruger digitalisering til at aflaste medarbejderne der, hvor det er muligt”.

Ifølge Anders Kühnau skyldes udfordringerne blandt andet, at der bliver flere og flere ældre med flere kroniske og behandlingskrævende sygdomme, et øget pres på psykiatrien og udtrætning af medarbejdere efter covid-19. Ud over det har sundhedsvæsnet i årtier levet med en stram økonomi samtidig med, at der er kommet flere og flere opgaver til.

WHO advarer
Tidligere på året konkluderede verdenssundhedsorganisationen WHO, at alle lande i WHO’s europæiske region står over for alvorlige udfordringer med hensyn til arbejdsstyrken i deres sundhedsvæsener.

WHO Europe Region anslår således, at der globalt vil mangle 15 millioner sundhedsprofessionelle frem mod 2030.

Danske Regioners 12-punkts plan
Fordi de nuværende udfordringer omkring personalemangel og ventetider langt fra er et isoleret dansk problem, findes der ikke én simpel løsning på problemet.
Derfor fremlagde Danske Regioner i midten af september en samlet plan med 12 indsatser.

”Planen viser de tiltag, som vi allerede har taget i regionerne, og de yderligere tiltag, som kan bidrage til at få ventelisterne med. Nogle af dem vil virke hurtigt, mens andre kræver mere tid. Men de har alle det samme formål: De skal hjælpe med til, at patienterne får en hurtigere og bedre behandling”, siger Anders Kühnau.

FAKTABOKS
Udfordringerne i sundhedsvæsenet internationalt
• I Sverige er den gennemsnitlige ventetid til operation på de offentlige hospitaler vokset fra 54 dage i januar 2021 til 76 dage i september 2022.

• I Norge er ventetiden på at blive behandlet vokset fra 59 dage i 2. tertial 2019 til 65 dage i 2. tertial 2022.

• I England betyder problemerne, at antallet af folk, der venter på behandling, er steget fra 4,2 til omkring 7 millioner, siden covid-19-pandemien startede. Det svarer til, at omkring 10% af den britiske befolkning lige nu venter på at blive behandlet i sundhedssystemet.

• I Tyskland var der i 2021 hele 8.000 job på intensivafdelingerne på de tyske hospitaler, der ikke kunne besættes.

• I Frankrig var akuthospitalerne allerede i maj i år så pressede, at de måtte skære ned på aktiviteten. I nogle tilfælde endda holde helt lukket om natten.

For yderligere kontakt pressevagten på 51 51 18 18 (ikke sms) eller pressekontakt@regioner.dk 

Information om Danske Regioner

Danske Regioner
Danske Regioner
Dampfærgevej 22
2100 København Ø

+45 35 29 81 00https://www.regioner.dk/

Danske Regioner er interesse- og arbejdsgiverorganisation for de fem regioner og har til opgave at yde en professionel betjening af Danske Regioners politiske ledelse.

Vi er den drivende kraft i udviklingen af sundhedsvæsenet, den førende stemme i den sundhedspolitiske debat, og vi arbejder for attraktive levevilkår og et godt miljø i alle dele af Danmark

Følg pressemeddelelser fra Danske Regioner

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Danske Regioner

De fem regionsrådsformænd: Ulighedspulje skal afhjælpe geografisk ulighed i sundhed31.10.2022 08:00:00 CET | Pressemeddelelse

Samtlige formænd i Danmarks regioner er enige om, at det er en fælles opgave at bekæmpe den geografiske ulighed i sundhed. Uligheden er en kæmpe udfordring for både ansatte og patienter, og regionerne arbejder intensivt med at skaffe personale i alle dele af landet. Men problematikken er så alvorlig, at det også kræver en national indsats. Derfor foreslår de nu en statslig ulighedspulje.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum