Voksende udgifter til hospitalsmedicin kan trække tæppet væk under sundhedsvæsenet
Regionernes udgifter til hospitalsmedicin er på to år vokset med 900 mio. kr. Danske Regioner foreslår regeringen en model for risikodeling, der kan holde hånden under det regionale sundhedsvæsen, når udgifterne til hospitalsmedicin stiger.
Ny og virkningsfuld medicin mod bl.a. lymfekræft og øget brug af genterapi er blandt de mange nye behandlinger, som gør det muligt at hjælpe stadig flere patienter.
De nye behandlinger betyder dog også, at udgifterne til sygehusmedicin de seneste år steget fra 9,7 mia. kr. i 2022 til 10,6 mia. kr. sidste år. Og udviklingen af flere nye og virkningsfulde lægemidler vil i de kommende år få udgifterne til at stige yderligere.
Danske Regioner foreslår derfor regeringen at indføre en model for risikodeling for ny dyr sygehusmedicin, der kan holde hånden under sundhedsvæsenet, når medicinudgifterne stiger. I 2023 var stigende medicinudgifter årsag til besparelser og ansættelsesstop på mange hospitaler.
”Det er uholdbart for sundhedsvæsenet, hvis nye og dyre lægemidler kan trække tæppet væk under den samlede økonomi. Udgifterne til hospitalsmedicin vokser hastigt i disse år, og der er brug for, at regioner og regeringen går sammen og finder en løsning”, siger Mads Duedahl, næstformand for Danske Regioner.
Regionerne forhandler i øjeblikket med regeringen om en økonomiaftale for 2026, og de stigende medicinudgifter er på bordet, når parterne mødes.
Sundhedsreform flytter økonomi
Regionernes samlede udgifter til medicin er steget med over tre mia. kr. siden 2018, og det seneste år er det især hospitalsmedicin, der har drevet udgifterne op. I 2024 kom de over 10,6 mia. kr. Foruden hospitalsmedicin udbetaler regionerne også tilskud til receptpligtig medicin, danskerne køber på apoteket. Samlet set havde regionerne udgifter til medicin for over 18,2 milliarder i 2024.
Med sundhedsreformen skal flere af sundhedsvæsenets ressourcer bruges i det nære sundhedsvæsen frem for på hospitalerne. Danske Regioner bakker op om reformens fokus på nære indsatser, men påpeger at hospitalernes økonomi vil blive mere sårbar. Det øger behovet for at sikre sig mod store udsving, siger Mads Duedahl.
”Sundhedsreformen flytter økonomi fra hospitalerne til det nære sundhedsvæsen. Vi er meget enige i at der skal investeres i indsatser tættere på borgerne, men det betyder også at hospitalerne bliver mere sårbare i forhold til store stigninger i udgifterne til medicin til fx ny kræftmedicin. Derfor er det afgørende med en model for, hvordan regioner og stat deler risikoen”.
Kontakter
Pressevagt
Kontakt pressevagten på telefon 5151 1818 (ikke sms) eller pressekontakt@regioner.dk
Om Danske Regioner
Danske Regioner er interesse- og arbejdsgiverorganisation for de fem regioner og har til opgave at yde en professionel betjening af Danske Regioners politiske ledelse.
Vi er den drivende kraft i udviklingen af sundhedsvæsenet, den førende stemme i den sundhedspolitiske debat, og vi arbejder for attraktive levevilkår og et godt miljø i alle dele af Danmark
Følg pressemeddelelser fra Danske Regioner
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danske Regioner
Prisen som Årets Sundhedsdebattør 2025 går til professor Bente Klarlund og musiker Johnny Hansen6.6.2025 12:39:54 CEST | Pressemeddelelse
Professor og læge Bente Klarlund og dansktop-musiker Johnny Hansen hædres med Danske Regioners pris Årets Sundhedsdebattør 2025. Makkerparret vinder prisen for deres bog ’Klarlund og Kandis på kur – forever’. I bogen kombinerer de forskning med praksisnære råd og skaber et folkeligt fællesskab om sundhed.
Lægedækningspuljen giver 20 millioner kroner til 20 projekter4.6.2025 07:01:37 CEST | Pressemeddelelse
Projekterne skal sikre flere læger i områder, hvor der mangler læger. Over 72% af midlerne går til projekter i Region Nordjylland og Region Sjælland, hvor lægemanglen er størst
Danske Regioner: Økonomiaftale giver stort løft til sundhedsvæsenet28.5.2025 14:43:07 CEST | Pressemeddelelse
Regionernes økonomiaftale for 2026 er på plads. Aftalen giver regionerne et driftsløft på 2,3 mia. kr. Med løftet kan regionerne fortsætte udviklingen og omstillingen af sundhedsvæsenet forud for sundhedsreformen, som træder i kraft ved udgangen af det kommende år.
Regionerne har stort efterslæb på vedligehold af hospitalsbygninger og udstyr27.5.2025 08:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Efterslæbet på vedligehold af medicinsk udstyr, teknologi og hospitalsbygninger vokser hvert eneste år. Der er brug for at regeringen lægger et højt anlægsniveau ind i regionernes økonomiaftale for 2026.
Bedre tilbud for patienter til regionalt betalt hjælp på privathospitaler26.5.2025 07:10:02 CEST | Pressemeddelelse
En ny aftale mellem Danske Regioner og Sundhed Danmark sætter blandt andet fokus på faglig modernisering af specialerne. Det neurologiske speciale fornys for at sikre, at de private hospitalers tilbud svarer bedre til patientgrupperne.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum