Sundhedsplejersker i Lolland Kommune øger fokus på psykisk trivsel i baby-familier
Sundhedsplejersker i Lolland Kommune sætter nu ekstra fokus på vejledning om babyens psykiske udvikling med indsatsen "Forstå din baby". Målet er at fremme barnets trivsel og styrke forældres tryghed i forældrerollen ved at give mere viden om barnets følelsesmæssige og sociale behov.

Sundhedsplejerskens besøg hos nybagte familier har fokus på de alleryngste borgeres trivsel, og nu tager sundhedsplejerskerne i Lolland Kommune nye metoder i brug for at sikre, at forældrene lærer barnets sociale og følelsesmæssige behov bedre at kende, så relationen mellem forældre og barn bliver stærkere. Med samtalekort og vejledning støtter de forældrene til bedre at forstå, hvorfor deres baby for eksempel græder eller vender ansigtet væk, så den nybagte mor og far bliver mere tryg i forældrerollen.
I løbet af efteråret har Lolland Kommunes sundhedsplejersker været på kursus hos forskere fra Københavns Universitets Center for Tidlig Indsats og Familieforskning, som denne vinter underviser godt 200 sundhedsplejersker fra ti kommuner landet over i en ny, systematisk måde at vejlede forældre om barnets sociale og følelsesmæssige udvikling. Kommunernes sundhedsplejersker har selv været med til at udvikle metoden for at sikre, at den kan anvendes ved hjemmebesøgene og i dialogen med forældrene.
”Det er et super spændende pionerarbejde at deltage i projektet, og vi sætter stor pris på det professionelle og gode samarbejde, vi har med Københavns Universitet. I Lolland Kommune arbejder vi målrettet med tidlige indsatser, fordi vi ved, hvor stor en forskel det gør for børns udvikling. Projektet understøtter på fantastisk vis vores arbejde ved dels at uddanne sundhedsplejerskerne i den nyeste viden om barnets sociale kontakt. Dels ved at give dem redskaber til at vejlede forældrene bedst muligt i for eksempel at lægge mærke til barnets øjenkontakt og ansigtsudtryk,” fortæller Gitte Thorsen, som er leder af Sundhedstjenesten i Lolland Kommune.
3000 førstegangsforældres trivsel kortlægges
Efteruddannelsen af sundhedsplejerskerne er en del af forskningsprojektet Forstå din Baby, som udover vidensdelingen mellem de kommunale sundhedsplejersker og forskerne også rummer en stor kortlægning af trivslen blandt førstegangsfamilier i Danmark. I alt 3000 forældre deltager i undersøgelsen, der for første gang vil give konkret viden om, hvordan det egentlig går i den første tid i de nye familier.
”Førstegangsforældre kan være meget usikre på, om de nu også gør det godt nok. De har ofte læst sig til en masse viden om babyer på nettet men har måske aldrig før været rigtigt tæt på et spædbarn, og det kan skabe utryghed i forældre-barn-relationen, hvis den usikkerhed bliver for stor,” siger professor i psykologi og spædbarnsforsker Mette Skovgaard Væver, der leder Center for Tidlig Indsats og Familieforskning på Københavns Universitet.
Forskningsprojektet er støttet af Nordeafonden og rummer både kortlægning af førstegangsforældres trivsel og evaluering af den nye måde at vejlede forældrene på: Giver det større tryghed i forældrerollen, når sundhedsplejersken sætter ekstra fokus på, hvad det lille barn har brug for i relationen?
"For nogle forældre vil det være helt ny viden, mens andre blot vil blive betrygget i, at det de allerede gør, faktisk er helt fint. Det vi undersøger er, om mere tryghed i forældrerollen giver større trivsel både hos forældre og barn, og hvis metoden viser sig effektiv, håber vi, at flere kommuner vil være med," siger spædbarnsforsker Mette Skovgaard Væver.
Som en del af projektet har forskerne i Center for Tidlig Indsats og Familieforskning udviklet Forstå din baby”- videoteket med film om babyers udvikling fra 0-12 måneder. I filmene, som kan ses af alle, får forældre råd om, hvad deres baby har brug for i forskellige aldre, og hvordan de for eksempel kan tale med deres baby, eller tackle det, når babyen er frustreret.
Nøgleord
Kontakter
Gitte Thorsen
Decentral Sundhedsleder, Sundhedstjenesten
Lolland Kommune
MOB 20 62 02 54
MAIL gjth@lolland.dk
Mette Skovgaard Væver
lektor i klinisk børnepsykologi i Center for Tidlig Indsats og Familieforskning
Københavns Universitet
MOB 61 96 71 61
Tine Wickers
Kommunikationschef
Nordea-fonden
MOB 28 40 84 80/40 60 30 40
MAIL tw@nordeafonden.dk
Billeder

Information om Lolland Kommune
Følg pressemeddelelser fra Lolland Kommune
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Lolland Kommune
Seniorbofællesskab på vej på Søndre Boulevard26.2.2021 09:23:20 CET | Pressemeddelelse
Udbuddet af Søndre Boulevard er nu færdiggjort. Lokale investorer vil etablere et seniorbofællesskab i Maribo, og borgmester Holger Schou Rasmussen glæder sig over, at der er udsigt til endnu et spændende boligprojekt på Lolland.
2.000 borgere bliver spurgt om deres sundhed i landsdækkende undersøgelse5.2.2021 15:52:49 CET | Pressemeddelelse
Rygning, smerter og ondt i livet. 2.000 tilfældigt udvalgte borgere i Lolland Kommune bliver i løbet af februar spurgt om, hvordan de har det. Det sker for at kunne sætte ind med målrettet forebyggelse og bedre behandling af sygdomme.
Salget af flexboliger på Lolland-Falster toppede i 20205.2.2021 06:10:00 CET | Pressemeddelelse
Flexboliger på Lolland-Falster hitter som aldrig før. I 2020 var der en markant stigning i antallet af solgte flexboliger i Lolland og Guldborgsund kommuner, hvor der tilsammen er solgt 209 flexboliger. Det er en stigning på 55 procent i forhold til året før.
Plejecentre får lokale kontaktudvalg1.2.2021 16:35:00 CET | Pressemeddelelse
På Ældre- og Sundhedsudvalgets møde den 1. februar blev det besluttet, at der skal etableres kontaktudvalg på plejecentrene i Lolland Kommune. Kontaktudvalgene skal medvirke til at udvikle og styrke samarbejdet mellem plejecenter, pårørende, frivillige og Ældrerådet til gavn for dem, der bor der.
Ny akuttelefon hjælper borgere med psykiske og sociale udfordringer26.1.2021 06:10:00 CET | Pressemeddelelse
Mandag den 1. februar åbner en ny akuttelefon i Lolland Kommune. Hos Akuttelefonen kan voksne borgere med psykiske og sociale udfordringer og deres pårørende få telefonisk rådgivning i akut opståede situationer, også uden for kommunens normale åbningstid. Henvendelserne kan ske helt anonymt.
Coronaudbrud med B117 i Rødby-området25.1.2021 13:55:21 CET | Pressemeddelelse
Lolland Kommune har stadig et udbrud af Coronavirus i Rødby-området. Heraf er flere ramt af varianten B117. Lolland Kommune opfordrer derfor til at vise ekstra hensyn netop nu og stramme op på de gode vaner.
Alle unge kan få hjælp til at søge ind på en ungdomsuddannelse21.1.2021 10:16:05 CET | Pressemeddelelse
Ny ekstra indsats: Ungdommens Uddannelsesvejledning i Lolland Kommune tilbyder individuel vejledning for alle elever, der har behov for det.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum