Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Sundhedsborgmester vil gøre op med usundt natarbejde

Del

Al forskning peger på, at jo flere nattevagter, du har i træk, des større helbredsmæssige risici er du udsat for. Derfor vil nye medarbejdere i natplejen i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i København fremover højest arbejde fire nattevagter i træk.

Natarbejde er belastende for kroppen. Flere studier sætter nattevagter i forbindelse med en øget risiko for fx hjerte-/karsygdomme, diabetes, kræft og arbejdsulykker. Derfor vil sundheds- og omsorgsborgmester i København, Sisse Marie Welling (SF), ændre en række forhold for byens nattevagter.

”Vi har i forvejen nogle af de medarbejdere, som er i allerhøjest risiko for at blive nedslidte og langtidssygemeldte af at gå på arbejde. Så kan det ikke være rigtigt, at vi udsætter dem for en ekstra belastning ved at lade dem arbejde for mange nætter i træk,” siger Sisse Marie Welling. 

Sisse Marie Welling henviser til, at mange medarbejdere i sundhedsvæsenet i dag er ansat i en 7-7-ordning, hvor de arbejder syv nætter i træk og herefter har syv dages fri. En ny spørgeskemaundersøgelse blandt medarbejderne i natplejen viser, at mange medarbejdere er glade for ordningen. Men det ændrer ikke på, at den kan have sundhedsskadelige effekter.

”Jeg anerkender fuldt ud, at mange medarbejdere har indrettet deres liv efter den nuværende ordning. Men jeg kan som sundhedsborgmester ikke sidde overhørig, at ordningen kan have negative effekter for medarbejdernes helbred. Derfor skal nye medarbejdere max arbejde fire nattevagter i træk,” siger Sisse Marie Welling.

Fra den 1. juni vil nye medarbejdere derfor blive ansat i vagtskemaer, hvor de højest har fire nattevagter i træk, da forskning peger på, at det er mest hensigtsmæssigt. Nuværende medarbejdere vil også blive tilbudt at overgå til samme ordning. 

Vi skal mindske belastningen ved natarbejde

Nattevagterne har desuden i dag en række praktiske og fysisk belastende opgaver, som lige så vel kunne blive udført om dagen. Bl.a. oprydning, vask, borddækning og medicindosering. Disse opgaver skal ifølge Sisse Marie Welling begrænses, så nattevagterne kan have fokus på de borgerrettede opgaver.

”Det er vigtigt, at vi ikke udsætter medarbejderne i natplejen for unødvendig belastning. Derfor kommer vi til at fjerne nogle af de opgaver, som ikke har en direkte kobling til den pleje og omsorg, som borgerne har brug for i nattetimerne,” siger Sisse Marie Welling. 

Herudover vil Sisse Marie Welling bl.a. indføre powernaps til nattevagterne og sikre, at de får lettere ved at gøre brug af forvaltningens tilbud om en helbredsundersøgelse.

Kontakter

For yderligere kommentarer kontakt pressekonsulent Emilie Husted på tlf. 2830 4635.

Information om Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen
Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen
Rådhuspladsen 1
1599 København V

https://www.kk.dk/

Følg pressemeddelelser fra Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Sundheds- og omsorgsborgmester i København Sisse Marie Welling (SF) går på barsel11.10.2019 15:33:56 CESTPressemeddelelse

Midt i juli fødte sundheds- og omsorgsborgmester i København Sisse Marie Welling (SF) en sund og velskabt dreng. Efter veloverståede budgetforhandlinger for 2020 i København går sundheds- og omsorgsborgmesteren på barsel i 3 måneder, når C40-klimatopmødet afsluttes i denne weekend. Klaus Mygind (SF) er stedfortrædende borgmester, indtil Sisse Marie Welling er tilbage i midten af januar måned 2020.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum