Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Ventetid på gratis psykologhjælp til ældre i København skal ned

Del

Ældre københavnere, som kæmper med angst, depression eller ensomhed, venter for lang tid på psykologhjælp. Derfor har partierne bag Københavns Kommunes budget afsat midler til at bringe ventetiden ned.

Foto: Colourbox

Fællesskaber der fordufter. En omgangskreds der svinder ind. En livsledsager som går bort. Eller alvorlig sygdom, som rammer fysisk og mentalt. Selvom mange ældre københavnere lever aktive liv og trives, kan dét at blive ældre for nogle være forbundet med store udfordringer og behov for hjælp.

Det mærker man i Københavns Kommune, hvor der er stor efterspørgsel på kommunens gratis tilbud om psykologsamtaler til ældre københavnere i psykisk mistrivsel. Efterspørgslen er så stor, at der i 2023 var op til 14 ugers ventetid på første samtale.

"Siden vi startede tilbuddet med gratis psykologsamtaler i 2020, har efterspørgslen været stor. Og tilbuddet er en succes. Men 14 uger er alt for længe at vente på hjælp, hvis man mistrives psykisk. Derfor er jeg glad for, at der er enighed blandt budgetpartierne om at bruge flere penge på området, så dem, der har brug for hjælp, kan få den hurtigere," siger sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF).

Penge til flere forløb og bedre livskvalitet

De politiske partier i København, som står bag kommunens budget, forhandlede før påske om de resterende budgetmidler for 2024 – den såkaldte ”overførselssag.” Her blev de enige om at afsætte midler til at øge kapaciteten af psykologtilbud til ældre med 150 forløb svarende til en samlet kapacitet på 625 forløb i 2024.

"Det bekymrer mig, at ventetiden på psykologhjælp er på højde med ventetiden under Covid-19 epidemien for tre år siden. Og det understreger desværre, at den stigende tendens til mistrivsel blandt københavnere i alle aldre ikke slipper sit greb. Men vi kan se, at de borgere, der tager imod vores tilbud, får forbedret livskvalitet og trivsel," siger Sisse Marie Welling.

Tilbuddet om gratis psykologhjælp omfatter et individuelt samtaleforløb med en psykolog på op til otte samtaler, hvor også pårørende kan inddrages – med borgerens samtykke.

Budgetpartierne på Københavns Rådhus har besluttet at afsætte 1,9 millioner kroner ekstra i 2024, som primært skal bruges til at ansætte flere psykologer.

Tilbuddet om gratis psykologsamtaler gælder alle københavnere over 65 år. Læs mere om tilbuddet og hvordan du tilmelder dig her.

Fakta:

  • Ældre københavnerne kan for eksempel have brug for hjælp til håndtering af fortrydelse i deres liv, dødsfald i nærmeste omgangskreds, problemer med pårørende, bekymringer forbundet med sygdom og funktionsnedsættelse samt tanker om livets afslutning.
  • Psykologsamtalerne foregår som udgangspunkt i den ældres hjem, men kan finde sted i Center for Mental Sundheds lokaler på Nørrebro, hvis det kan lade sig gøre i forhold til den ældres funktionsniveau og øvrige livssituation.
  • På Center for Mental Sundhed har Københavns Kommunes Sundheds- og Omsorgsforvaltning tilbudt gratis psykologhjælp til ældre over 65 år siden efteråret 2020.

Yderligere information:

Pressekonsulent Rune Gleerup, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, Københavns Kommune, tlf. 2344 0979, e-mail: r168@kk.dk

Nøgleord

Følg pressemeddelelser fra Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye