Sikkerhedsstyrelsen

Styrelse appellerer: Hjælp os med at redde idioterne til nytår

Del
Hvert eneste nytår kommer knap 200 danskere til skade med fyrværkeri. Ofte skyldes skaderne, at man har glemt beskyttelsesbrillerne eller har anden idiotisk adfærd. Sikkerhedsstyrelsen lancerer derfor en ny kampagne, der tager sig ud som velgørenhedsorganisationen Red en idiot.
Meld dig som idiot-redder og red en idiot du holder af dette nytår
Meld dig som idiot-redder og red en idiot du holder af dette nytår

Gå aldrig tilbage til en fuser, brug beskyttelsesbriller, hold aldrig tændt fyrværkeri i hånden. De fleste kender fyrværkerirådene. Alligevel kom 178 personer til skade med fyrværkeri sidste år, da det nye år skulle markeres med krudt og bang.

Men hvis vi kender de gode råd, hvorfor kommer så mange så til skade? Sikkerhedsstyrelsen sætter med en ny kampagne fokus på, hvor dumt det egentlig er at ignorere de basale fyrværkeriråd:

- Vi har nu gennem mange år lavet fyrværkerikampagner, men vi må bare konstatere, at særligt unge mænd og drenge fortsat kommer til skade. Derfor vil vi i år gerne appellere til deres omgangskreds og med et kærligt blink i øjnene opfordre dem til at redde de ’idioter’, de har kær, siger Kirstine Gottlieb, kontorchef i Sikkerhedsstyrelsen.

Idioter: Nemme at holde af, svære at passe på

Kampagnen fremstår som en velgørenhedsorganisation, der er sat i verden for at redde de stakkels idioter, der hvert år kommer til skade med fyrværkeri. Det er deres kærester, venner, søskende, børn eller bedsteforældre, der skal være med til at forebygge skaderne, ved at de skal passe ekstra godt på deres egne elskede idioter.

I front for velgørenhedsorganisationen står Ellen Hillingsø, som i kampagnefilmen redder sin idiot fra invaliderende fyrværkeriskader, men også forklarer, hvad der mon ligger bag det idiot-gen, der aktiveres særligt nytårsaften.

- Vi kunne rigtigt godt tænke os et idiotsikkert nytår, hvor vi ser et drastisk fald i fyrværkeriskader. Så vi håber, at rigtigt mange vil melde sig som idiot-reddere og deltage i konkurrencen om et idiot-redder-kit, siger Kirstine Gottlieb.

Kittet består af et diplom som certificeret idiot-redder, en limited edition Red-en-idiot-t-shirt, idiotsikre nytårsråd og selvfølgelig beskyttelsesbriller.

Kampagnen går i luften på Redenidiot.dk den 15. december og kører helt indtil nytårsaften.

Idiotsikre fyrværkeriråd:

  • Husk altid idiotsikrede beskyttelsesbriller.
  • Lad kun en idiot bruge godkendt og aldrig hjemmelavet eller ulovligt fyrværkeri.
  • Lad aldrig en idiot holde tændt fyrværkeri i hånden.
  • Hold altid idiotsikker afstand, og lad aldrig en idiot læne sig ind over fyrværkeriet.
  • Lad aldrig en idiot gå tilbage til en fuser.

Fakta om Fyrværkeriskader 2021/2022

  • Under nytårsdøgnet 2021/2022 kom 178 personer til skade efter brug af fyrværkeri i nytårsdøgnet*
  • 85 procent af skaderne gik ud over drenge og mænd
  • Af de 178 tilskadekomne brugte 64% ikke beskyttelsesbriller
  • Børn og unge under 26 år står for 60 procent af alle skader
  • Under nytårsdøgnet 2021/2022 var der 15 børn og unge under 26 år, der fik alvorlige skader**

* Registrerede skader efter brug af fyrværkeri, som har medført akut sygehuskontakt

** Med alvorlige skader menes der tilskadekomne, som indlægges direkte, overføres til andet sygehus, eller kræver akut vurdering hos øjenlæge

Alle tal stammer fra Ulykkes Analyse Gruppen (UAG) ved ortopædkirurgisk afd. Odense Universitetshospital, som hvert år opgør tal fra Danmarks skadestuer om skader efter fyrværkeri. Oplysningerne vedrører de to døgn den 31.12. og 1.1. Indsamlingen af fyrværkeriulykker på landsplan, er knyttet til Sikkerhedsstyrelsens kontrol og godkendelse af fyrværkeri

To view this video from sikkerhedsstyrelsen.videomarketingplatform.co, please give your consent at the top of this page.Ellen Hillingsø præsenterer: Red en idiot

Billeder

Meld dig som idiot-redder og red en idiot du holder af dette nytår
Meld dig som idiot-redder og red en idiot du holder af dette nytår
Download
Idiot-redder-kit
Idiot-redder-kit
Download

Links

Information om Sikkerhedsstyrelsen

Sikkerhedsstyrelsen
Sikkerhedsstyrelsen
Esbjerg Brygge 30
6700 Esbjerg

3373 2000http://www.sik.dk

Følg pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen

Danske myndigheder lancerer en fælles markedsovervågningsstrategi20.2.2023 13:41:12 CET | Pressemeddelelse

Markedsovervågning dækker over de danske myndigheders kontrol med, at produkter på markedet overholder de gældende regler. På baggrund af et krav fra EU er 16 styrelser og ministerier gået sammen om en national strategi for markedsovervågningen. Forbrugernes nye indkøbsvaner og den hastige udvikling på produktmarkedet har resulteret i en nødvendig tilpasning af den danske markedsovervågning. Det overordnede fokus er på e-handel, digitaliseringen samt klimabelastningen og andre grønne produktkrav.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum