Strammere krav om uddannelse og beskæftigelse skaber psykisk mistrivsel hos unge
Forskningsprojekt fra Aalborg Universitet viser, at nutidens unge ikke har alle muligheder for at lykkes uddannelses- og jobmæssigt.
Antallet af skandinaviske unge, som mistrives, stiger. Ifølge mange politikere, meningsdannere og medier er forklaringen på den negative udvikling social arv og en ungdomskultur præget af selv-realisering, mange valgmuligheder, præstationskultur og perfektionisme. Nu peger ny forskning fra Aalborg Universitet på, at årsagen til de unges mistrivsel skal findes i de seneste års reformer af uddannelsessystemet og det sociale sikkerhedsnet.
- På den ene side har vi en stærk fortælling om, at de unge har alle muligheder, og at det derfor er deres egen skyld, hvis de ikke lykkes uddannelses- og jobmæssigt. Samtidig har vi over de seneste 10-15 år strammet uddannelsessystemet og det sociale sikkerhedsnet så kraftigt, at de unges muligheder faktisk ikke er så mange. Og når de så først falder igennem systemet, er der ikke megen hjælp at hente. Vores undersøgelse viser, at fortællingen om mulighederne og de unges ansvar for egen succes ikke matcher den virkelighed, de møder, siger postdoc Iben Nørup, Institut for Sociologi og Socialt Arbejde, Aalborg Universitet, der sammen med adjunkt Betina Jacobsen, Institut for Sociologi og Socialt Arbejde, Aalborg Universitet, forsker i unge og deres mentale trivsel.
Rammer ganske almindelige unge
De to forskere har blandt andet interviewet en gruppe unge fra Aalborg og København, der alle har det til fælles, at de er eller har været i udsatte situationer som fx hjemløshed, isolation, kriminalitet og psykisk sygdom. Ifølge adjunkt Betina Jacobsen er det ”ganske almindelige” unge, der ikke kommer fra svært socialt belastede familier eller har en baggrund, der kan forklare de vanskelige situationer, de er havnet i. På den måde ligner de mange af de unge, der ender på kanten af samfundet i dag.
- Forskningen viser, at det er blevet lettere at falde igennem, selvom man ikke kommer fra socialt udsatte hjem. Det betyder, at presset på de unge er blevet markant større og deres præstationer tilsvarende vigtigere. For lykkes de ikke, er vejen til samfundets bund faktisk ikke længere ret lang. Og det ved de unge udmærket godt. Det handler med andre ord ikke ”bare” om ungdomskultur eller om børn, der er blevet curlet frem og derfor ikke kan stå på egne ben. Tværtimod afspejler de unges stigende mistrivsel nogle ret grundlæggende ændringer i vores velfærdsstat – særligt i forhold til uddannelse og arbejde, fortæller adjunkt Betina Jacobsen.
Kontakt
Adjunkt Betina Jacobsen, Institut for Sociologi og Socialt Arbejde, Aalborg Universitet Tlf. 9940 8323 | Email: betina@socsci.aau.dk
Postdoc Iben Nørup, Institut for Sociologi og Socialt Arbejde, Aalborg Universitet Tlf. 9940 8169 | Email: ibenn@socsci.aau.dk
Information om Aalborg Universitet
Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Hidtil største kortlægning af bivirkninger ved brug af antibiotika12.2.2019 07:00:00 | Pressemeddelelse
Forsker fra Aalborg Universitet har gennemanalyseret den videnskabelige litteratur omkring bivirkninger ved en bestemt klasse af antibiotika. Resultatet stiller læger bedre, når de skal beslutte, om det giver mening at behandle en patient med en antibiotikakur
Ny idé skal sikre den gode lægebehandling5.2.2019 07:00:00 | Pressemeddelelse
To nye kliniklaboratorier skal være platform for udviklingen af fremtidens lægeklinik. Nordjylland går forrest med nyt tiltag for at undgå, at kvaliteten af behandlingen hos den praktiserende læge kommer i fare
Erhvervsforsker afdækker skjulte omkostninger ved outsourcing1.2.2019 15:14:24 | Pressemeddelelse
ErhvervsPhD Jesper Asmussen fra AAU og Vestas har gennem sin forskning afdækket store skjulte omkostninger i Vestas’ globale forsyningskæder. Forskningen har klædt Vestas på til at træffe bedre beslutninger om både outsourcing og hjemtagning af produktion og giver ham nu Innovationsfondens erhvervsforskerpris.
Nu kan du vurdere en bygnings miljøaftryk i den tidlige designfase1.2.2019 13:40:00 | Pressemeddelelse
Ny, forenklet tilgang til LCA-beregninger gør det nemmere for rådgiverbranchen at optimere en bygnings miljømæssige påvirkninger i den tidlige designfase. Det er nemlig i denne fase, de store beslutninger stadig kan ændres til fordel for miljøet.
AAU-studerende trækker brasilianske skraldere ud af fattigdom31.1.2019 13:45:19 | Pressemeddelelse
Projekt med studerende fra Aalborg Universitet følger FN’s verdensmål om at komme fattigdom til livs og højne sundheden og uddannelsesniveauet blandt brasilianske losseplads-børn
AAU-forsker opfinder virtuel lydboble, der kan erstatte høretelefoner31.1.2019 13:08:25 | Pressemeddelelse
Taewoong Lee fra AAU modtager Nordjysk Universitetsfonds Innovationspris for sin særlige lyd-algoritme, der kan skabe isolerede ’bobler’ af lyd, så flere personer kan lytte til forskellige lydspor i samme rum uden at forstyrre hinanden.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum