Stram aftale på plads om næste års økonomi i regionerne
Det blev en stram aftale om regionernes økonomi, som regeringen og Danske Regioner indgik fredag aften. Aftalen for 2024 betyder, at der skal prioriteres skarpt i regionerne.
Udgangspunktet for forhandlingerne var, at regionerne er hårdt ramt af stigende medicinudgifter og inflation. De stigende udgifter har ædt de ekstra penge, som sundhedsvæsnet har fået tilført de senere år.
- Vi var forberedt på, at forhandlingerne ville blive hårde. Og vi har måttet kæmpe for hver eneste krone til sundhedsvæsenet. Derfor er jeg også godt tilfreds med, at vi trods alt er landet med en fornuftig aftale. Det skylder vi patienter og pårørende, siger formand for Danske Regioner, Anders Kühnau.
Sundhedspakke virker ikke i 24
Aftalen betyder, at driften løftes med 1,35 mia. kr. i 2024. Til gengæld skal regionerne finde besparelser på 300 mio. kr. på såkaldte administrative udgifter. Det er også aftalt, at der flyttes 350 mio. kr. fra akutplan fra 2024 til 2023. Det skal bidrage til, at afviklingen af ventelisterne ikke går i stå.
Forhandlingerne om næste års økonomi i regionerne fandt sted få dage efter, at regeringen havde offentliggjort en sundhedspakke, som tilfører milliarder til sundhedsvæsnet i de kommende år.
- Det er en nødvendig saltvandsindsprøjtning på den lange bane. Men her og nu ser vi ind i en stram aftale. Regionernes økonomiske situation betyder, at det flere steder vil være nødvendigt at foretage svære prioriteringer, siger Anders Kühnau.
Han lægger ikke skjul på, at han er bekymret for især udviklingen i udgifterne på medicin, og som risikerer at udhule de midler der er afsat til at følge med det stigende antal ældre.
Penge til anlæg
Når det gælder anlæg blev det til et beskedent løft i forhold til sidste år, nemlig i 2024 3,35 mia. kr. I 2025 stiger løftet til 3,75 mia. Det er højere end sidste år.
- Der er et stort behov for at investere massivt i at genoprette bygninger, som allerede er i dårlig stand. Slitage og forfald bliver kun værre af, at man ikke gør noget ved dem. Den opgave kan vi fortsætte med – men vi havde gerne set flere penge. Reelt må mange opgaver nu udskydes, siger næstformand Mads Duedahl.
Nøgleord
Vedhæftede filer
Information om Danske Regioner
Danske Regioner er interesse- og arbejdsgiverorganisation for de fem regioner og har til opgave at yde en professionel betjening af Danske Regioners politiske ledelse.
Vi er den drivende kraft i udviklingen af sundhedsvæsenet, den førende stemme i den sundhedspolitiske debat, og vi arbejder for attraktive levevilkår og et godt miljø i alle dele af Danmark
Følg pressemeddelelser fra Danske Regioner
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danske Regioner
Ny analyse: En tredjedel af landets hospitaler er alvorligt nedslidte25.5.2023 09:57:46 CEST | Pressemeddelelse
Rambøll skriver i ny analyse, at der over de næste 10 år bliver behov for at investere minimum 27 milliarder i at genoprette nedslidte hospitalsbygninger.
Regeringens besparelser rammer skævt25.5.2023 08:28:46 CEST | Pressemeddelelse
Regionerne bruger en langt mindre andel af deres budget på administration end kommunerne. Alligevel rammes de lige så hårdt af regeringens besparelser på administration. Det er ikke rimeligt, og det vil gå ud over patienterne, mener Danske Regioner.
Regionerne ønsker særskilte midler til hospitalernes cyberforsvar24.5.2023 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Cybertruslen mod hospitalerne er forværret med Ruslands invasion af Ukraine. Danske Regioner opfordrer regeringen til at afsætte særskilt finansiering til cyberforsvar af sundhedsvæsenet i den økonomiske aftale for 2024. Ellers skal pengene fremadrettet tages fra patientbehandlingen, siger 2. næstformand for Danske Regioner, Lars Gaardhøj.
Regionerne er klar til at øge kapacitet og løse udfordringer i sundhedsvæsenet23.5.2023 10:09:10 CEST | Pressemeddelelse
Danske Regioner ser positivt på de initiativer og midler, som regeringen har fremlagt i sin nye sundhedspakke. Det er godt, at regeringen anerkender behovet for at investere i sundhed, siger Danske Regioners formand Anders Kühnau.
Markant flere danskere kommer i kræftpakkeforløb - regionerne er i gang med at styrke robustheden22.5.2023 12:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Antallet af kræftpakkeforløb stiger voldsomt, og regionerne er meget opmærksomme på udfordringerne. Tættere regionalt samarbejde, ny teknologi og uddannelse mammografiassistenter skal afhjælpe presset.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum