Størst potentiale for at reducere indtaget af usunde sager hos ”light-forbrugerne”
“Jeg spiser nu sødt, fordi jeg trænger til det”.
Sådan sagde fru murermester Jessen i tv-serien Matador, og sådan har flertallet af danskere det også. Men det er ikke ensbetydende med, at de ikke kan påvirkes til at spise færre af de usunde sager. Det viser en ny undersøgelse fra MAPP Centret på Aarhus Universitet, der netop er udgivet som DCA-rapport.
Rapporten tager udgangspunkt i en spørgeskemaundersøgelse udsendt til et repræsentativt udsnit af de danske fødevareforbrugere. Forskerne har spurgt til forbrugsvaner og -motiver inden for tre kategorier af fødevarer: søde og salte snacks, sodavand samt convenience, der i denne sammenhæng dækker over fastfood og færdigretter.
På denne baggrund har det været muligt for forskerne at udpege tre typer af forbrugere: De sundhedsorienterede (19%), der foruden at orientere sig mod sundhed også lægger vægt på naturlighed. De følelsesorienterede (31,1%), der orienterer sig mod smag, ’craver’ salte og søde fødevarer og bruger mad som belønning. Endelig er der de light-orienterede (49,9%), der som de følelsesorienterede ’craver’ salte og søde fødevarer, men også interesserer sig for light-produkter.
”Light-forbrugerne” er forandringsparate, trods trangen til snacks
Særligt én af de tre forbrugertyper interesserer forskerne. Det fortæller videnskabelig assistent Rebecca Futtrup Gantriis fra MAPP Centret:
- Godt halvdelen af danskerne tilhører light-segmentet, der er det yngste segment, domineret af forbrugere under 50 år. De holder meget af fedt- og sukkerreducerede fødevarer, men de har også trang til søde og salte sager. De interesserer sig mindre for fødevarernes ernæringsmæssige indhold end de sundhedsorienterede, men dog mere end de følelsesorienterede. De light-orienterede har et relativt hyppigt forbrug af de pågældende fødevarer, særligt af convenience og sodavand, men også af de søde snacks, men de bruger det angiveligt mindre som belønning, end de følelses-orienterede, siger hun og fortsætter:
- Det, der er rigtig interessant ved de light-orienterede, det er, at de giver udtryk for at være forandringsparate. En stor del af light-forbrugerne har planer om at reducere deres forbrug og kan være mere tilbøjelige til yderligere at orientere sig mod kaloriereducerede alternativer til fødevarer i de undersøgte kategorier. Det er derfor en målgruppe, der kan være særligt relevant at beskæftige sig med, hvis man ønsker at udbrede mindre kalorietunge fødevarer.
Information om Aarhus Universitet Technical Sciences
Fakta om projektet
Samarbejdspartnere |
MAPP Centret, Aarhus Universitet. |
Finansiering |
Rapporten er rekvireret af Fødevarestyrelsen og den er udarbejdet som led i Rammeaftale om forskningsbaseret myndighedsbetjening af Miljø- og Fødevareministeriet med underliggende styrelser 2020-2023. Du kan læse mere om myndighedsbetjeningen ved at følge dette link. |
Ekstern kommentering |
DCA-rapporten ”Danskernes forbrug af convenience food, snacks og sodavand” har været til ekstern kommentering hos Fødevarestyrelsen. |
Interessekonflikter |
Nej |
Læs mere |
Du kan læse mere i DCA-rapporten ”Danskernes forbrug af convenience food, snacks og sodavand” |
Kontakt |
Rebecca Futtrup Gantriis, videnskabelig assistent, MAPP Centret - refuga@mgmt.au.dk - tlf. 87165408 |
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Klimabekymringer ser ikke ud til at påvirke vores mentale helbred11.7.2025 10:30:44 CEST | Pressemeddelelse
Helt modsat hvad tidligere studier har fundet frem til, viser ny forskning fra Aarhus Universitet, at unge voksnes klimabekymringer ikke ser ud til at føre til et dårligere mentalt helbred.
Han kæmper for at bringe forskning ud i virkeligheden: Aarhus-professor modtager international hæder11.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Peter Gorm Larsen har bygget broer mellem forskning og industri i fire årtier. Nu bliver han hædret som æresdoktor for sit banebrydende arbejde med digitale tvillinger og internationalt forskningssamarbejde.
Flere vil uddanne sig til ingeniør på Aarhus Universitet5.7.2025 16:27:39 CEST | Pressemeddelelse
Ingeniøruddannelserne oplever en stigning i antallet af kvote-1-ansøgere på seks procent. På de akademiske landbrugsuddannelser er der både fremgang og tilbagegang.
Positiv dyrevelfærd: AU-forsker er med til at sætte retningen på nyt forskningsområde4.7.2025 09:35:22 CEST | Pressemeddelelse
Tidligere i år udgav en række førende forskere fra hele verden en banebrydende artikel, der definerer begrebet positiv dyrevelfærd. En af forskerne er professor ved Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab, Margit Bak Jensen.
Dine gener afslører om angstmedicin virker på dig eller ej1.7.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Næsten halvdelen af alle patienter med angst eller depression oplever ingen virkning af den medicin, de først får udskrevet. Ny forskning viser, at vores gener kan forudsige, hvilke præparater der virker.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum