Aarhus Universitet Technical Sciences

Størst potentiale for at reducere indtaget af usunde sager hos ”light-forbrugerne”

Del

Der er størst potentiale for at reducere indtaget af fastfood, færdigretter, snacks og sodavand hos forbrugere med hang til light-produkter, også selv om de har en stærk trang til de usunde sager. Det viser en helt ny undersøgelse fra MAPP Centret på Aarhus Universitet, der kortlægger danskernes forbrugsvaner, motiver og præferencer.

“Jeg spiser nu sødt, fordi jeg trænger til det”.

Sådan sagde fru murermester Jessen i tv-serien Matador, og sådan har flertallet af danskere det også. Men det er ikke ensbetydende med, at de ikke kan påvirkes til at spise færre af de usunde sager. Det viser en ny undersøgelse fra MAPP Centret på Aarhus Universitet, der netop er udgivet som DCA-rapport.

Rapporten tager udgangspunkt i en spørgeskemaundersøgelse udsendt til et repræsentativt udsnit af de danske fødevareforbrugere. Forskerne har spurgt til forbrugsvaner og -motiver inden for tre kategorier af fødevarer: søde og salte snacks, sodavand samt convenience, der i denne sammenhæng dækker over fastfood og færdigretter.

På denne baggrund har det været muligt for forskerne at udpege tre typer af forbrugere: De sundhedsorienterede (19%), der foruden at orientere sig mod sundhed også lægger vægt på naturlighed. De følelsesorienterede (31,1%), der orienterer sig mod smag, ’craver’ salte og søde fødevarer og bruger mad som belønning. Endelig er der de light-orienterede (49,9%), der som de følelsesorienterede ’craver’ salte og søde fødevarer, men også interesserer sig for light-produkter.

”Light-forbrugerne” er forandringsparate, trods trangen til snacks

Særligt én af de tre forbrugertyper interesserer forskerne. Det fortæller videnskabelig assistent Rebecca Futtrup Gantriis fra MAPP Centret:

- Godt halvdelen af danskerne tilhører light-segmentet, der er det yngste segment, domineret af forbrugere under 50 år. De holder meget af fedt- og sukkerreducerede fødevarer, men de har også trang til søde og salte sager. De interesserer sig mindre for fødevarernes ernæringsmæssige indhold end de sundhedsorienterede, men dog mere end de følelsesorienterede. De light-orienterede har et relativt hyppigt forbrug af de pågældende fødevarer, særligt af convenience og sodavand, men også af de søde snacks, men de bruger det angiveligt mindre som belønning, end de følelses-orienterede, siger hun og fortsætter:

- Det, der er rigtig interessant ved de light-orienterede, det er, at de giver udtryk for at være forandringsparate. En stor del af light-forbrugerne har planer om at reducere deres forbrug og kan være mere tilbøjelige til yderligere at orientere sig mod kaloriereducerede alternativer til fødevarer i de undersøgte kategorier. Det er derfor en målgruppe, der kan være særligt relevant at beskæftige sig med, hvis man ønsker at udbrede mindre kalorietunge fødevarer.

Information om Aarhus Universitet Technical Sciences

Aarhus Universitet Technical Sciences
Aarhus Universitet Technical Sciences
Ny Munkegade 120
8000 Aarhus C

8715 0000https://tech.au.dk/

 

Fakta om projektet

Samarbejdspartnere

MAPP Centret, Aarhus Universitet.

Finansiering

Rapporten er rekvireret af Fødevarestyrelsen og den er udarbejdet som led i Rammeaftale om forskningsbaseret myndighedsbetjening af Miljø- og Fødevareministeriet med underliggende styrelser 2020-2023. Du kan læse mere om myndighedsbetjeningen ved at følge dette link.

Ekstern kommentering

DCA-rapporten ”Danskernes forbrug af convenience food, snacks og sodavand” har været til ekstern kommentering hos Fødevarestyrelsen.

Interessekonflikter

Nej

Læs mere

Du kan læse mere i DCA-rapporten ”Danskernes forbrug af convenience food, snacks og sodavand”

Kontakt

Rebecca Futtrup Gantriis, videnskabelig assistent, MAPP Centret - refuga@mgmt.au.dk - tlf. 87165408

Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences

Nøje sammensat belysning skal sætte skub i fremtidens agurkeproduktion16.3.2021 07:00:00 CET | Pressemeddelelse

Den helt rette blanding af den ultraviolette stråling UV-B og monokromatisk lys, altså lys der alene har én bølgelængde, kan sætte skub i sagerne, når vores agurkeplanter skal spire - og dermed reducere den samlede produktionstid. Det viser en ny undersøgelse, som forskere fra blandt andet Aarhus Universitet står bag. Det er en viden, der er særlig vigtig i fremtidens ”vertikale landbrug”.

New European seminar will strengthen science-based policy advice on agriculture and environment11.3.2021 08:00:00 CET | Press release

European governments are facing critical decisions on agriculture, food, climate and environment. Science-based policy advice is in high demand to tackle these challenges, but varies across Europe. Aarhus University and European Science Advisors Forum are now inviting to the first ever trans-European seminar in this area. The aim is to facilitate exchange of experiences, challenges and best practices in how to provide science-based policy advice.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum