DI - Dansk Byggeri

Stor mangel på medarbejdere i Sydjylland

Del

En rundspørge fra Dansk Industri viser, at mere end hver tredje virksomhed i Sydjyllands kommuner forgæves har søgt efter en medarbejder i det seneste år. I Vejle, Varde, Tønder og Vejen kommuner er manglen på medarbejdere størst, mens det har været lettere at finde ny arbejdskraft i Fredericia, Esbjerg og Billund kommuner.

Under coronakrisen måtte rigtig mange virksomheder fyre folk. Men knap er krisen ovre før manglen på medarbejdere er udtalt igen – Sydjylland er lidt hårdere ramt end gennemsnittet i resten af landet. Helt galt ser det ud i Vejle og Varde Kommuner, hvor over 42 procent af alle virksomheder har søgt forgæves efter nye ansigter i medarbejderstaben, men også i Tønder med 38,6 procent og Vejen med 37,1 procent er manglen på medarbejdere langt over gennemsnittet i Sydjylland. Og ifølge Dansk Industri (DI) bliver det næppe bedre foreløbigt.

- Det er allerede alvorligt for virksomhederne i Sydjylland, det er meget høje tal, når man tænker på, at coronakrisen knap er overstået. Det ser endda ud til at blive værre fremover. Væksten i Sydjylland står til at fortsætte, men hvis virksomhederne ikke kan få tilstrækkelig arbejdskraft, så bremser det væksten, siger Michael Mathiesen, formand for DI Dansk Byggeri Sydjylland

Han opfordrer til politiske reformer, der eksempelvis kan skaffe flere danskere ind på erhvervsskolerne, give bedre muligheder for at hente international arbejdskraft eller på anden måde skaffe flere medarbejdere.

- Mangel på arbejdskraft betyder allerede nu, at mange virksomheder må sige nej til ordrer. Christiansborg må træde til med reformer, hvis ikke Sydjylland skal gå glip af vækst på grund af mangel på medarbejdere, siger Michael Mathiesen.

Landkommunerne i Sydjylland bliver ofte defineret som kommuner langt fra større byer, og her er der endnu mørkere skyer i horisonten, når man ser på befolkningsudviklingen. DI’s analyse fortæller, at der allerede nu er klar færre borgere i den arbejdsdygtige alder, 20–64 år, i landkommunerne end i bykommuner – og udviklingen går den forkerte vej for landkommunerne. Landkommuner som Tønder og Aabenraa på bør kigge efter udenlandske medarbejdere, mener DI.

- Der er ikke ret mange hurtige løsninger på manglen på medarbejdere, kun udenlandsk arbejdskraft har mulighed for at lette problemet nu og her. Det bør virksomheder især i landdistrikterne overveje. Ellers vil problemerne med at tiltrække medarbejdere blive værre og værre i de kommende år, siger Michael Mathiesen.

Samlet er det 34,6 procent af Sydjyllands virksomheder, der forgæves har forsøgt at hyre ny arbejdskraft. På landsplan er det 31,2 procent.

Virksomheder, der det seneste år forgæves har forsøgt at rekruttere medarbejdere i Sydjylland:

Sydjylland

34,6

Billund

30,2

Esbjerg

30,6

Fanø

Ingen data

Fredericia

25,6

Haderslev

33,7

Kolding

31,1

Sønderborg

35,3

Tønder

38,6

Varde

42,5

Vejen

37,1

Vejle

43,8

Aabenraa

34,4

Kontakter

Yderlige oplysning fås hos:

Chefkonsulent Peter Houmann Wagner, mail phw@di.dk, tlf. 2566 6309 eller Dansk Industris pressevagt på 3377 4500.

Information om DI - Dansk Byggeri

DI - Dansk Byggeri
H.C. Andersens Boulevard 18
1553 København V

3377 3377https://www.danskindustri.dk/brancher/di-byggeri/

Om DI Dansk Byggeri:

DI Dansk Byggeri er et branchefællesskab for 6.300 virksomheder inden for byggeri, anlæg og byggeindustri. Medlemsvirksomhederne beskæftiger 73.000 medarbejdere og omfatter såvel udførende virksomheder som materialeleverandører.

 Læs mere: www.danskindustri.dk/brancher/di-dansk-byggeri/

Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Byggeri

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Byggeri