Stor international pris til forskerteam fra Syddansk Universitet

Det kan være meget smertefuldt at have artrose (slidgigt) i knæ eller hofter. Det kan flere hundrede tusinde danskere skrive under på. Men smerterne kan reduceres, hvis man følger den rette træning - og samtidig kan det pressede sundhedsvæsen spare penge på færre sygemeldinger.
På Syddansk Universitet har professor Ewa Roos og lektor Søren Thorgaard Skou ved Institut for Idræt og Biomekanik siden 2013 arbejdet med at udvikle og udbrede GLA:D, der foreløbig har givet bedre liv for over 40.000 danskere og vakt international opsigt.
Patienten i centrum
Nu er der også blevet sat pris på projektet af organisationen ’Value Based Health Care Center Europe’, der i påsken uddelte Value Based Health Care (VBHC) Prize, der gives til nytænkende sundhedsprojekter, der sætter patienter - fremfor systemer - i centrum.
Søren Thorgaard Skou fra Institut for Idræt og Biomekanik ved Syddansk Universitet (SDU) modtog prisen på vegne af sine kolleger i GLA:D projektet, da den i påskedagene blev uddelt i Amsterdam i Holland.
- Vi er selvfølgelig enormt glade for og stolte over, at udlandet også har fået øje på, at vi med GLA:D har vist, at man kan få forskningen ud at virke i klinisk praksis - og på den måde hjælpe folk til færre smerter og bedre funktion og livskvalitet, siger Søren Thorgaard Skou.
Blev valgt foran projekter fra hele verden
VBHC-prisen gives til inspirerende initiativer, der anvender en fundamental ny tilgang til at skabe værdibaseret sundhed af høj kvalitet.
GLA:D modtog VBHC-prisen foran mere end 170 andre indstillede projekter fra hele verden.
Vinderen blev udnævnt af den amerikanske professor i management og økonomi Michael Porter fra Harvard Business School på vegne af en international jury.
Læs mere om VBHC-prisen her: http://vbhcprize.com/
Fakta: Hvad er GLA:D (Godt Liv med Artrose i Danmark)
- GLA:D er 8-ugers evidensbaseret træning og uddannelse til patienter med knæ- og hofteartrose leveret af specialuddannede fysioterapeuter over hele Danmark.
- GLA:D har medført lavere smerte og bedre funktion hos knæ- og hoftepatienter - og færre der tager smertestillende medicin og er sygemeldte blandt de mere end 40.000 patienter, der indtil nu har deltaget i projektet.
- Canada, Australien, Kina og Schweiz er i gang med at implementere GLA:D, og et nyt initiativ - GLA:D Ryg - skal sikre, at også den store gruppe af patienter med rygsmerter kan få gavn af træning og uddannelse.
- Godt Liv med Artrose i Danmark (GLA:D) modtog VBHC-prisen, fordi projektet har faciliteret et paradigmeskift hen mod tidlig, evidens-baseret behandling af knæ- og hofteartrose.
Læs mere om GLA:D på www.glaid.dk
Nøgleord
Kontakter
Søren Thorgaard Skou, ph.d., lektor og projektleder for GLA:D
Institut for Idræt og Biomekanik
Syddansk Universitet
Mobil: 23 70 86 40
Mail: stskou@health.sdu.dk
Ewa M. Roos, professor og projektleder for GLA:D
Institut for Idræt og Biomekanik
Syddansk Universitet
Mobil: 60 11 43 31
Mail: eroos@health.sdu.dk
Bo Kousgaard, kommunikationsmedarbejder
Institut for Idræt og Biomekanik
Syddansk Universitet
Mobil: 23 23 86 24
Mail: bkousgaard@health.sdu.dk
Billeder
Links
Information om Syddansk Universitet
Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Mette Juel Rothmann udnævnt til professor i diabetesomsorg og brugerinvolvering2.7.2025 11:57:28 CEST | Pressemeddelelse
Et professorat med fokus på livet med diabetes: Styrket forskning i psykosociale aspekter af diabetes skal bane vejen for nye patientnære løsninger og bedre egenomsorg
Researchers develop new robot: The future of scaffolding is here2.7.2025 09:35:44 CEST | Press release
Together with the German scaffolding manufacturer PERI and several other European partners, researchers from SDU’s Centre for Large Structure Production (LSP) have developed a robot that can relieve scaffolders. The robot will be tested in real-life conditions over the next years.
SDU-forskere udvikler ny robot: Det bliver fremtiden for stilladsarbejde2.7.2025 09:35:44 CEST | Pressemeddelelse
Sammen med den tyske stilladsproducent PERI og en række europæiske kollegaer har forskere fra SDU’s Center for Large Structure Production (LSP) udviklet en robot, der kan aflaste stilladsarbejdere. I løbet af de næste par år skal robotten testes på byggepladser.
De første læger fra den regionale kandidatuddannelse i medicin i Esbjerg er uddannet26.6.2025 09:33:49 CEST | Pressemeddelelse
De første 21 nyuddannede læger fra den regionale kandidatuddannelse ved Syddansk Universitet på Esbjerg Sygehus – Syddansk Universitetshospital har 25. juni aflagt lægeløftet
Første læger fra SDU i Esbjerg har aflagt lægeløfte25.6.2025 18:51:24 CEST | Pressemeddelelse
Historisk dag på Esbjerg Sygehus – Syddansk Universitetshospital: De første kandidater i medicin er færdiguddannede
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum