Stenlager er endnu et skridt i Lollands grønne omstilling
Lokalt er stenlageret et led i arbejdet med at bruge energiproduktion til at skabe vækst og udvikling.
Et moderne samfund kræver energi, og hvis CO2-udledningen skal ned, så er der behov for enorme mængder billig, vedvarende energi. På Lolland sørger vindmøller og solceller for, at der allerede i dag produceres meget mere grøn strøm, end øens virksomheder og borgere selv kan forbruge. Faktisk er der perioder, hvor nogle af anlæggene står stille, fordi kapaciteten er større end efterspørgslen.
”På Lolland har vi satset på grøn energi i årtier, og for mig handler det både om klimahensyn og om muligheden for at skabe nye arbejdspladser, der også er her om ti eller tyve år. I dag leverer Lolland grøn energi til resten af landet i form af elektricitet, og der er arbejdspladser i at opstille og servicere møllerne. Men perspektiverne er meget større, for når der er overskud af bæredygtig strøm, så bliver vi interessante for den næste bølge af grønne investeringer: Dem der handler om at opbevare den overskydende energi til senere brug eller om at bruge den til at producere andre former for brændstof,” forklarer borgmester Holger Schou Rasmussen.
”I Andel vil vi gerne være en del af løsningen på klimaudfordringerne og gå foran ved at investere i grøn omstilling. F.eks. gennem udbygning af ladeinfrastruktur til elbiler, men også ved at bruge vores viden til at udvikle nye grønne teknologier. Vi har lagt vægt på, at energilageret opføres og testes, hvor vores ejere, andelshaverne, bor. Desuden skal det være et sted, hvor vi allerede nu kan se de muligheder og udfordringer, som kommer med elektrificeringen af samfundet og de stadigt stigende mængder vedvarende energi fra f.eks. vindmøller”, siger Jesper Hjulmand, administrerende direktør i Andel.
”For os er Rødby en ønskeplacering, både hvad angår det konkrete naboskab til Rødby Varmeværk og den regionale forsyningssituation, hvor Lolland har et stort overskud af vedvarende energi. Det er præcis i sådan en sammenhæng, at vores lagringsteknologi vil kunne gøre en forskel og bidrage til en langt større integration af strøm fra sol og vind end hidtil muligt”, siger Peder Riis Nickelsen, Stiesdal Storage Technologies.
Stiesdal Storage Technologies har udviklet et anlæg, hvor sten i store ståltanke opvarmes til omkring 600 grader, når der er overskud af strøm i nettet. På den måde opbevares energien til der bliver brug for den. Tilbage bliver en rest af varme, der kan bruges til fjernvarme, og det er baggrunden for placeringen ved Rødby Varmeværk.
”I Rødby Varmeværk er vores vigtigste opgave at skaffe billig og stabil varme til vores andelshavere, men da vi skulle opføre et nyt halmvarmeværk i Rødby, var målet samtidig at reducere CO2-udledningen til et minimum, så vi også i fremtiden kan forsvare at bruge halm til opvarmning. Samtidig skal vi være klar til at håndtere flere forbrugere end de nuværende ca. 1050, og her vil en el-kedel være et oplagt valg med tanke på den store el-produktion som i dag finder sted i Rødbys nærområde”, siger Lars Buhl, formand for Rødby Varmeværk.
Da vi i starten af juni fik en henvendelse fra Lolland Kommune og Andel om muligheden for, at Andel ville bygge et prototypeanlæg til energilagring i sten på vores areal, var vi sådan: Yes! Det passer perfekt ind i vores tanker om grøn omstilling af varmeværket, og måske kan vi være med til at skabe noget unikt. Det el-net, der er en forudsætning for den påtænkte energilagring i sten, gør det også muligt for os at etablere en el-kedel på et senere tidspunkt. Så vi sagde naturligvis ja”, fortæller Lars Buhl.
Det nye stenlager er kun en af flere brikker i den grønne omstilling på Lolland. I foråret blev det besluttet at anlægge en gasledning til Lolland-Falster. Ledningen skal levere grønnere energi til lokale virksomheder, der ikke i dag har adgang til det nationale gasnet, men perspektiverne er meget større: Gasledningen kan også bruges til at transportere biogas den anden vej.
”Der tales meget om Power-to-X, altså at bruge strøm til at lave gas, etanol eller andre brændstoffer, og lagring af grøn strøm, men ingen af delene giver mening, før man har et overskud af elektricitet fra vedvarende energikilder. Det har vi på Lolland, og derfor er det oplagt, at Andel og Stiesdal Storage Technologies har kigget på Rødby til det første stenlager i stor skala. Jeg er sikker på, at der også er andre virksomheder, der ser muligheder i Lollands energioverskud,” slutter Holger Schou Rasmussen.
Nøgleord
Kontakter
Holger Schou RasmussenBorgmester
Tlf:23 24 91 80Bjarne HansenDirektør, Lolland Kommune
Tlf:20 16 09 02Information om Lolland Kommune
Følg pressemeddelelser fra Lolland Kommune
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Lolland Kommune
Implementering af færgestrategien8.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Lolland Kommunes færgedrift er på et højere niveau, end hvad andre kommuner tilbyder lignende øer. Også selvom antallet af afgange er reduceret til et niveau, der matcher tiden før corona. Samtidig investeres store millionbeløb i at sikre en stabil, bæredygtig og fremtidssikret drift, blandt andet med køb af mindst én ny elfærge.
Elever som valgte Søllested Skole, da Horslunde Skole lukkede, har fortsat kørsel27.6.2025 10:58:11 CEST | Pressemeddelelse
Klima-, Teknik- og Miljøudvalget har besluttet, at de elever som valgte at starte i Landsbyordningen i Søllested, da skolen i Horslunde lukkede, fortsat kan blive befordret, selvom busrute 774 mellem Horslunde Terminal og Søllested Landsbyordning lukker pr. 29. juni 2025. Ordningen gælder for de elever, som kommer direkte fra den lukkede skole i Horslunde, samt for de elever, der dags dato har ladet sig indskrive i Landsbyordningen i forvisning om, at de kunne køre til skole med bus. Forældrene skal, som hidtil, betale hvad der svarer til buskortet på den tidligere rute. Den særlige aftale om befordring gælder i maksimalt 7 år. Således kan elever, der er indskrevet og starter i 0. klasse efter sommerferien, gøre deres skolegang færdig i Søllested Landsbyordning. Da der er tale om frit skolevalg skal alle eleverne, der benytter ordningen betale et beløb svarende til et almindeligt buskort. Tine Vinther Clausen, der er formand for Klima-, Teknik- og Miljøudvalget, fortæller: "I forbindel
Ny unik partnerskabsmodel vil støtte borgere med svær overvægt og skabe øget trivsel og sundhed gennem social effektinvestering27.6.2025 09:42:53 CEST | Pressemeddelelse
Et unikt offentlig-privat samarbejde med base på Lolland vil skabe bedre livskvalitet og sundere fremtidsudsigter for borgere med svær overvægt i Region Sjælland. Projektet "Et Liv i Balance" er netop søsat og skal vise vejen for fremtidens sundhedsvæsen gennem en ny samarbejdsmodel.
Alle borgmestre i øst står sammen: Byg flåde i Rødbyhavn – Østdanmark har det, der skal til17.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Tjek potentialet i øst. Sådan lyder en fælles opfordring til Regeringen fra samtlige borgmestre på Sjælland og Lolland-Falster, der ønsker at bringe Rødbyhavn i spil som nyt nationalt kraftcenter for Forsvarets flådebyggeri.
Høj kvalitet i kommunens dagtilbud: Børne- og Skoleudvalget sikrer bedre rammebetingelser5.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En ny tildelingsmodel, ny støttestruktur, ekstra midler og gæstehuse til de mindste. Det er nogle af de tiltag, der skal være med til at skabe en høj faglig kvalitet i kommunens dagtilbud i de kommende år.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum