Energistyrelsen

Status for Energistyrelsens behandling af de senest modtagne åben dør ansøgninger om etablering af havvindmølleparker

Del

Energistyrelsen har i den seneste tid mærket stor interesse for etablering af nye havvindmølleparker gennem åben dør-ordningen. Energistyrelsen sender nu ni yderligere ansøgninger i myndighedshøring.

Illustration: Overblik over nye Åben Dør ansøgninger.
Illustration: Overblik over nye Åben Dør ansøgninger.

Energistyrelsen mærker stor interesse for etablering af nye kystnære havvindmølleparker gennem den såkaldte åben dør-ordning. Energistyrelsen har fra 4. april til 30. juni 2022 modtaget 43 ansøgninger, hvoraf 16 er blevet afvist pga. overlap med statslige arealreservationer (jf. Energistyrelsens nyhed af 24. juni 2022). Energistyrelsen har nu sendt ni nye ansøgninger i høring. Energistyrelsen har i forvejen sendt en ansøgning i myndighedshøring beliggende i et område syd for Lolland.

Ansøgningerne, som nu er sendt i myndighedshøring, er beliggende ved Vigsø Bugt, Hirtshals Havn, Frederikshavn Nord, Rømø, Grenå, Stevns Nord, Lolland, Guldborgsund, Gilleleje og Odsherred.

Der har ved områderne Vigsø Bugt, Grenå, Lolland, Gilleleje og Læsø været flere ansøgninger. Disse ansøgninger er behandlet efter først til mølle-princippet, hvor den ansøgning, der først anses for fyldestgørende, er blevet sendt i høring. De øvrige ansøgere er orienteret herom.

Myndighedshøringen for Lolland har frist 1. august 2022.

Myndighedshøringerne for Vigsø Bugt, Hirtshals Havn, Frederikshavn Nord, Rømø. Grenå, Stevns Nord og Guldborgssund har frist 22. august 2022.

Myndighedshøringen for Gilleleje og Odsherred har frist 1. september.

Flere ansøgninger ligger langt fra kysten

Ud af de 43 ansøgninger er seks beliggende i Nordsøen, en i Kattegat og to er beliggende ved Bornholm. Fælles for otte af ansøgningerne er, at de er beliggende langt fra kysten og har en kapacitet på hver over 1 GW. Ansøgningen beliggende i Kattegat er kystnær, men har ligeledes en kapacitet på over en 1 GW.

Alle ansøgningerne betragtes som fyldestgørende, men der har ved områderne i Nordsøen været flere ansøgninger på samme område. Disse ansøgninger er screenet efter først til mølle-princippet, og ansøgerne er blevet orienteret herom. Energistyrelsen er i gang med at undersøge, hvorvidt ansøgningerne er omfattet af åben dør-ordningen og forventes at afklare dette efter sommerferien. Såfremt ansøgningerne ikke er omfattet af åben dør-ordningen, vil ansøgningerne blive afvist. Hvis ansøgningerne er omfattet af åben dør-ordningen, vil ansøgningerne blive sendt i myndighedshøring mhp at vurdere, hvorvidt der skal gives en forundersøgelsestilladelse.

Hvis en ansøgningsproces ender med, at der gives en forundersøgelsestilladelse, indebærer det ikke, at der gives tilladelse til at opstille havvindmøller på den givne lokalitet, men alene at der kan gennemføres nødvendige undersøgelser for projektet.

Se en samlet liste over ansøgningerne.

Kontakt

Kontorchef Mikkel Vinther Henriksen (mivh@ens.dk) +45 4172 9158.

Kontakter

Billeder

Illustration: Overblik over nye Åben Dør ansøgninger.
Illustration: Overblik over nye Åben Dør ansøgninger.
Download

Links

Information om Energistyrelsen

Energistyrelsen
Energistyrelsen
Carsten Niebuhrs Gade 43
1577 København V

33 92 67 00https://ens.dk/

I Energistyrelsen gør vi en forskel hver dag. I Danmark og i lande verden over. Vores vision om at opnå et klimaneutralt samfund i vækst og balance er den største opgave, vi skal være med til at løse. Vi ved, at vi skal tænke ambitiøst, og vi ved, at vi skal tænke nyt. Vores mål er en klog, grøn omstilling, hvor Danmark går foran, og danske erfaringer anvendes globalt. Hvor grønne løsninger, sikker og effektiv forsyning og økonomi tænkes sammen.

Følg pressemeddelelser fra Energistyrelsen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Energistyrelsen

Ny pulje til energifællesskaber: Søg om støtte til større projekter og informationskampagner16.8.2022 14:31:08 CEST | Pressemeddelelse

Den 6. september 2022 åbner en ny tilskudspulje, der indeholder fire mio. kr. årligt til større projekter med deltagelse af energifællesskaber og informationskampagner om vedvarende energiløsninger i lokalsamfundet. Puljen skal booste den lokalt forankrede grønne omstilling og er et vigtigt lokalt supplement til den markante udbygning med vedvarende energi, vi står over for de kommende år.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum