Den Grønne Ungdomsbevægelse

Spørgsmål til COP15? Den Grønne Ungdomsbevægelse er til stede og klar til at svare!

Del
Vi er til stede i Tiohtià:ke (“Montréal”) i disse uger for at deltage i CBD COP15, hvor den nye globale biodiversitetsaftale forhandles. Vi deltager med den bevidsthed, at dette er sidste chance for at lave en global aftale, som kan vende tabet af biodiversitet. Vi følger bekymret forhandlingerne tæt, vi har møder med den danske delegation, aktivister og organisationer for at have fingeren på pulsen i forhold til de centrale diskussioner, der fylder på her i de internationale biodiversitetsforhandlinger.

Lobbyisme

Vi er blevet særligt opmærksomme på industrilobbyens indflydelse på COP15. En ny rapport fra Friends of the Earth viser, at industrilobbyister lader til at have held med at samle sig i store koalitioner, der kæmper benhårdt for at svække den endelige aftale. Ifølge en opgørelse fra InfluenceMap går 89 % af industrilobbyens aktiviteter ud på at svække regulering der er til for at beskytte klima og biodiversitet. Industriens tilstedeværelse er meget tydelig på COP15. De bidrager bl.a. med røgslør og falske løsninger som ‘Nature positivity’ og ‘Nature-based solutions’. Meget peger i retning af, at det er deres forsøg på at få indarbejdet muligheden for ‘biodiversity offsetting’ i aftaleteksten. Det er meget bekymrende, for der er hverken ikke plads eller tid til biodiversity offsetting. Vi bør som verdenssamfund sætte et fuldt stop for de aktiviteter, der ødelægger den tilbageværende biodiversitet, frem for at gamble med en teoretisk idé om, at et ødelagt økosystem et sted kan erstattes af et kunstigt vedligeholdt økosystem et andet sted. 

Oprindelige folks rettigheder

Vi følger desuden udviklingen indenfor beskyttelse af menneskerettigheder i aftaleteksten tæt. Oprindelige folk har gennem tusindvis af år værnet om det land, de har boet på og levet af. Oprindelige folk beskytter i dag 80 % af den tilbageværende biodiversitet på kloden. Naar verdens nationer desperat prover at finde quick fixes på de biodiversitetsproblemer overproduktion og -forbrug har medført, er det flere gange set, at oprindelige folk bliver fordrevet fra deres land, for at omdanne området til beskyttede områder. 

Udelukkelse af civilsamfundet

Slutteligt ser vi tydeligt, at især unge mennesker er voldsomt underrepræsenterede på COP15. Vi ser ingen unge på talerstole eller til større events. Global Youth Biodiversity Network (GYBN) er til stede og laver et meget stærkt stykke arbejde for at videreformidle ungdommens krav og bekymringer. De bliver dog sjældent inviteret til at tale til større events. En anden væsentlig kritik, som også relaterer sig til udelukkelsen af civilsamfundets stemmer er, at hele pladsen foran konferencecenteret er afspærret med høje metalhegn med pigge på toppen og stærkt overvåget af politistyrker. Vi har fået at vide, at den store mængde sikkerhed er ‘for vores skyld’, da det sikrer, at ingen konferencegængere bliver forstyrret af aktivister eller andre fra civilsamfundet. Men det betyder, at alle muligheder for protester tæt ved konferencen er elimineret. Det er et kæmpe problem, fordi det fjerner forhandlerne fra at se det civilsamfund, de bør repræsentere, i øjnene. 

Bevarelse af naturen

Hvordan naturen skal beskyttes, genoprettes og forvaltes er en af de helt store knaster. Det kendte 30i30 mål optager meget opmærksomhed, både fordi der er uenighed om effekten af målet, men også fordi landene er uenige om på hvilket niveau, om det er globalt eller nationalt, at landene skal levere de 30%. Ulig klima, er det ikke ligegyldigt hvilke 30% af al land- og havarelet på Jorden, der beskyttes, da nogle lande rummer langt flere og større unikke naturområder for biodiversiteten end andre, hvilket gør det mere vanskeligt at adressere. Målet hænger også sammen med rettigheder til oprindelige folk, hvor mange frygter, at deres rettigheder udvandes og ikke indskrives i målene. Sidst men ikke mindst er vi bekymrede for hvad de efterlader de resterende 70% af planeten med. Det har vi bl.a. skrevet et indlæg om i Altinget.  

Kontakt os endelig, hvis I har spørgsmål, vil have en kommentar eller ønsker at skrive en artikel. 

Kontakter

Billeder

Information om Den Grønne Ungdomsbevægelse

Den Grønne Ungdomsbevægelse
Den Grønne Ungdomsbevægelse
Grundtvigs Sidevej 2
1865 Frederiksberg C

+45 ‪30 63 66 36https://www.dgub.dk/

Den Grønne Ungdomsbevægelse kæmper for en grøn og retfærdig fremtid. Vi er en græsrodsbevægelse af unge over hele landet og er partipolitisk uafhængige.

Følg pressemeddelelser fra Den Grønne Ungdomsbevægelse

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Den Grønne Ungdomsbevægelse

Den Grønne Ungdomsbevægelse: Klimarådets rapport burde få alle advarselslamperne til at bimle i statsministeriet28.2.2023 11:05:00 CET | Pressemeddelelse

I dag d. 28. februar publicerede Klimarådet sin årlige statusrapport, der gør status over den politiske klimaindsats i Danmark. Her dumper rådet regeringens indsats og klarlægger, at den danske grønne omstilling hænger i en tynd tråd. Den vedtagne klimapolitik er for risikobetonet, og 2025-målet er næsten uden for rækkevidde. Altafgørende implementering mangler, og i alt fra industri til landbrug halter den grønne omstilling gevaldigt bagefter.

Den Grønne Ungdomsbevægelse byder velkommen til de nye klimaministre med åben invitation til drøftelser om regeringens klimaindsats15.12.2022 13:43:06 CET | Pressemeddelelse

Torsdag trådte 23 ministre ud igennem Amalienborgs grønne døre, og den Grønne Ungdomsbevægelse stod klar med skilte, hvorpå der stod “En Grøn Retfærdig Fremtid” skrevet. Den kommende regeringsperiode er afgørende for vores fælles fremtid, og regeringen står, ifølge bevægelsen, over for svære og vigtige valg om Danmarks indsats i en accelererende klimakrise.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum