Spiselige insekter kan give allergiske reaktioner
Insekter kan sagtens havne på menuen, hvis du er nysgerrig efter at prøve kræfter med den relativt nye fødevaretype. Den anses for at være en god proteinkilde, som tilmed er ressourceeffektiv og bæredygtig. Men der kan være risiko ved at spise insekter, hvis man i forvejen har allergi.
Potentielle krydsreaktioner
– Problematikken ved insekter er, at hvis man har en allergi i forvejen, kan der potentielt set komme en allergisk reaktion – altså en krydsreaktion – hvis man spiser insekter, forklarer Charlotte Bernhard Madsen, seniorforsker fra DTU Fødevareinstituttet. Hun rådgiver blandt andet Fødevarestyrelsen om nye fødevarer på det danske marked med særligt fokus på fødevarers allergirisiko. Forskning i allergirisiko ved at spise insekter er dog ganske sparsom.
– Undersøgelser viser, at melorme kan krydsreagere med husstøvmider og rejer. Det betyder, at hvis man eksempelvis har rejeallergi, skal man være forsigtig med at spise melorme, for der er en potentiel risiko for at få allergiske symptomer, siger hun.
Gælder alle insekter
Patientforeningen Astma-Allergi Danmark, som tilbyder gratis rådgivning til alle med astma, allergi, høfeber og eksem, oplever også, at danskere med allergi over for eksempelvis rejer spørger ind til risikoen ved at spise insekter.
Den generelle opmærksomhed på området er dog endnu ikke stor. Men insekter som fødevaretype er kommet for at blive. Det ses blandt andet med etablering af danske insektfabrikker gennem projektet inVALUABLE. Faglig leder på inVALUABLE, biolog og ph.d. Lars-Henrik Lau Heckmann fra Teknologisk Institut, bekræfter også, at hvis man har allergi over for skaldyr og husstøvmider, skal man være påpasselige med at spise alle insekter. Ikke kun melorme, men eksempelvis også voksmøllarver, fårekyllinger og græshopper.
– Den proteinstruktur, der er i husstøvmider og krebsdyr som rejer, er meget lig den struktur, som er i insekter. På grund af dette nære slægtskab er der en forhøjet risiko for krydsreaktioner. Det gælder i forhold til alle insekter, hvis man i forvejen er allergisk over for krebsdyr og husstøvmider, siger han.
FAKTA: Insekter og allergi
Græshopper, voksmøllarver, melorme, fårekyllinger og buffalolarver er alle insekter, som vinder mere indpas som fødevarer. Insekter er kendt for at have et højt proteinindhold og være et bæredygtigt alternativ til andre proteinkilder.
Har du i forvejen allergi over for husstøvmider og krebsdyr som eksempelvis rejer, er der en potentiel risiko for krydsreaktioner, hvis du spiser insekter. Astma-Allergi Danmark tilbyder gratis rådgivning om bl.a. allergi og krydsreaktioner. Hvis du har spørgsmål, kan du ringe til Rådgivningen på tlf. 4343 4299.
Det er endnu ikke besluttet, om eller hvordan allergirisikoen ved at spise insekter skal fremgå af fødevarer. Det er op til EU at afgøre.
Nøgleord
Kontakter
Anne Holm Hansen, vicedirektør i Astma-Allergi Danmark. Tlf.: 20 82 25 76
Charlotte Bernhard Madsen, seniorforsker ved DTU Fødevareinstituttet, Tlf.: 30 56 46 43
Billeder
Links
Information om Astma-Allergi Danmark
Om Astma-Allergi Danmark
Astma-Allergi Danmark er en landsdækkende patientforening, som arbejder for at alle, der er berørt af allergi, høfeber, astma og eksem, får en bedre hverdag.
Følg pressemeddelelser fra Astma-Allergi Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Astma-Allergi Danmark
Varm påske kickstarter pollenplage med rekordtal2.4.2024 12:13:29 CEST | Pressemeddelelse
Til stor gene for de flere hundredtusinde danskere med allergi over for birkepollen betød påskens varme vejr, at luften blev fyldt med denne type pollen – faktisk var pollentallet for birk det højeste nogensinde målt i marts.
Pollensæsonen er i gang1.2.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Selvom sneen knap har sluppet sit tag om landet, er mængden af pollen fra el og hassel i luften nu så stor, at Astma-Allergi Danmark begynder den daglige udsendelse af Dagens Pollental.
Svampe-astma? Skimmelsvampesporer sender astmapatienter på hospitalet13.10.2023 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Astma-Allergi Danmark har hjulpet forskere fra Aarhus Universitet med at undersøge sammenhængen mellem akut astma og skimmelsvampesporer. Resultatet skal bidrage til at løse ’overset problem’.
Kæmpepollen maler din bil gul og kan give høfebersymptomer26.5.2023 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Pollen fra fyr og gran fyger gennem luften for tiden – og lægger sig som et gult tæppe på udendørs overflader. Sammen med pollen fra egetræer kan disse træpollen være medvirkende til, at dine høfebersymptomer stikker af, selvom pollentallene er lave.
Sæsonen for græspollen er i gang22.5.2023 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I weekenden var niveauet af græspollen højt nok til, at Astma-Allergi Danmark kan skyde sæsonen i gang. Sidste år slog sæsonen for græspollen rekord, og voldsomme sæsoner som den kommer vi formentlig kun til at se flere af i fremtiden. Gode tips og beplantning i boligområder med omtanke kan dog gøre en forskel.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum