Solcentre dumper i kontrol
I 2021 førte Sikkerhedsstyrelsen tilsyn i solcentre på vegne af Sundhedsstyrelsen. 43% af de kontrollerede steder, overholdte ikke kravene i solarieloven. To solcentre med samme ejer blev politianmeldt.

I solarieloven er der fastsat grænser for, hvor kraftig udstråling et solarium må udlede. Der er også krav om, at solcentre skal registreres, og stille beskyttelsesbriller til rådighed for brugerne. Men når styrelsens tilsynsførende kommer forbi solarier, er det sjældent, at de forlader stedet med en pletfri kontrolrapport.
”Det er især de manglende beskyttelsesbriller, vi bider mærke i under vores tilsyn. De skal være tilgængelige for brugere af solariet. Derudover mangler der ofte betjeningsvejledninger, når vi udfører kontrolbesøg i solcentrene,” siger Søren Assenholt Muff, kontorchef i Sikkerhedsstyrelsen.
For høj udstråling bliver politianmeldt
Som en del af kontrollen udfører Sikkerhedsstyrelsen vejledende testmålinger af solariernes udstråling. Hvis det ud fra den vejledende måling vurderes, at rørene udstråler mere end det tilladte, vil det blive udtaget til kontrolmåling ved et eksternt akkrediteret testlaboratorium. Hvis udstrålingen er højere end det tilladte, bliver solcentret meldt til politiet:
”Det er en alvorlig overtrædelse, hvis UV-rørene udleder en for høj udstråling. Derfor politianmelder vi de steder, hvor kontrolmålingen viser en udstråling over det tilladte,” siger kontorchef Søren Assenholt Muff.
Netop for høj udstråling og formelle fejl resulterede i en politianmeldelse med en bødeindstilling på 80.000 kr. til indehaveren af to solarier på Sjælland.
Fald i antallet af overtrædelser
Selvom antallet af overtrædelser i solcentre ikke ligefrem imponerer, bider Sikkerhedsstyrelsen dog alligevel mærke i et markant fald i antallet af politianmeldelser. I 2020 politianmeldte styrelsen 19 solcentre for blandt andet for høj udstråling samt manglende betjeningsvejledning, adgang til beskyttelsesbriller og mangelfuld mærkning med UV-type. Det står i skarp kontrast til 2021, hvor styrelsen kun to gange måtte rette henvendelse til politiet med anmeldelser for brud på solarieloven.
Den udvikling ser Sikkerhedsstyrelsen gerne fortsætte i 2022:
”Det er positivt at se, at vores kontroltryk, vejledningsarbejde samt politianmeldelser har givet genklang ude i branchen. Vi kan kun glæde os over, at der tegner sig et mere regelefterlevende billede derude, og det håber vi afspejler sig i færre overtrædelsessager i 2022,” siger kontorchef Søren Assenholt Muff.
Sikkerhedsstyrelsen opfordrer ejere af solcentre til løbende at tjekke op på blandt andet adgangen til beskyttelsesbriller i solcentret. Det er også ejers ansvar at afmelde solcentret, hvis solcentret ophører, så de tilsynsførende ikke kører forgæves ud på tilsyn.
Sikkerhedsstyrelsen har planlagt at køre 100 tilsyn i danske solcentre i 2022.
Tal for kontrol af solcentre i 2021:
Antal tilsyn: 93
Antal overtrædelsessager: 29
Antal OK-sager: 38
Antal forgæves tilsyn*: 26
Tal for kontrol af solcentre i 2020:
Antal tilsyn: 141
Antal overtrædelsessager: 74
Antal OK-sager: 30
Antal forgæves tilsyn*: 37
*Forgæves tilsyn dækker over manglende adgang til solcentret, eller at solcentret var ophørt på tidspunktet for tilsyn.
Sikkerhedsstyrelsen udfører kontrollen med de danske solcentre på vegne af Sundhedsstyrelsen. Det er Sundhedsstyrelsen, der kan udtale sig om de sundhedsmæssige konsekvenser af brug af solarie.
Kontakter
Sikkerhedsstyrelsens pressetelefon: 22 38 44 51
Billeder
Information om Sikkerhedsstyrelsen
Følg pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen
800 støvsugere tilbagekaldes: kan bryde i brand23.5.2022 14:06:12 CEST | Pressemeddelelse
Støvsugerne Electrolux Pure F9 og AEG FX9 med bestemte serienumre tilbagekaldes fra forbrugerne. Tilbagekaldelsen skyldes en fejl i en komponent i de ledningsfrie støvsugere, der kan forårsage overophedning og resultere i, at støvsugeren bryder i brand. Forbrugere der ejer en støvsuger, med et serienummer der er omfattet af tilbagekaldelsen, bør straks stoppe med at bruge den, og fjerne ladestationens stik fra strømkilde. Forbrugere kan kontakte Electrolux kundeservice for information om returnering. Der er solgt 794 støvsugere af de omfattede modeller i Danmark.
Flest mulige skal kunne klare sig selv trods handicap17.5.2022 14:06:17 CEST | Pressemeddelelse
Nu er dansk lov om tilgængelige produkter og tjenester på plads.
Landsretten slår fast: Opfindsomt navn på tyggetobak dømt ude10.5.2022 09:35:02 CEST | Pressemeddelelse
For første gang i Danmark er der faldet dom over opfindsomme navne på tobak. House of Oliver Twist A/S havde stævnet Sikkerhedsstyrelsen, fordi styrelsen i 2020 ville forbyde navnet Frosted til tyggetobak. Sagen er nu afgjort ved Østre Landsret.
Er du sikker på forårets campingture?9.5.2022 13:28:07 CEST | Pressemeddelelse
Når du planlægger, hvor sæsonens ture med campingvognen skal gå hen, skal du også huske el- og gassikkerheden. Sørg for at have de rigtige udendørs elkabler med og bruge dem sådan, at de ikke får skader. Sørg også for at få tjekket gas-grillen, gasslangen og gasinstallationen i campingvognen, før du lukker op for gassen.
Sikkerhedsstyrelsen varsler bøder for ulovligt salg af tobak5.5.2022 14:00:42 CEST | Pressemeddelelse
I 2021 var Sikkerhedsstyrelsen på 714 uanmeldte tilsyn hos forhandlere af e-cigaretter og tobak. Næsten hver tredje af de kontrollerede steder endte med påbud for ulovlige forhold. 40 forhandlere modtog en hilsen fra politiet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum