Små virksomheder tager flest lærlinge
Der underskrives flest svendebreve i de mindre virksomheder. 70 pct. af lærlingene på det private arbejdsmarked er ansat i virksomheder med under 100 ansatte. Dette på trods af, at denne gruppe virksomheder kun har ansat 51 pct. af alle private lønmodtagere.
Det viser en ny analyse fra SMVdanmark, der organiserer 18.000 små og mellemstore virksomheder.
Går man dybere ned i tallene, bliver forskellen på store og mindre virksomheder endnu tydeligere. Hvor virksomheder med over 250 ansatte har 2 lærlinge pr. 100 ansatte, så har virksomheder med 6-49 ansatte en mere end dobbelt så stor en andel lærlinge ansat.
Ifølge Kasper Munk Rasmussen, chefkonsulent i SMVdanmark, viser analysen, at de danske SMV’er udfylder en central rolle, når det gælder om at uddanne fremtidens faglærte.
”Der er enighed hele vejen rundt på Christiansborg om, at det er vigtigt, at vi uddanner flere faglærte i Danmark, Flere prognoser spår, at vi ellers vil mangle titusindvis af faglærte i 2030. Det er derfor helt afgørende, at SMV’erne får de bedst mulige forudsætninger for at uddanne elever og lærlinge, så vi kan få endnu flere i gang ude i virksomhederne,” siger han.
Historisk mange lærepladser
Løsningen er blandt andet en mere nuanceret debat om erhvervsuddannelserne, der ikke kun handler om mangel på lærepladser, og den debat har alle på uddannelsesområdet et ansvar for, mener Kasper Munk Rasmussen.
”Lige nu er der historisk mange lærepladser ude i virksomhederne, men desværre hører man oftere om det mindretal af eleverne, der ikke kan finde en læreplads, og det kan være med til at skræmme elever væk fra erhvervsuddannelserne. Det er vigtigt, at vi husker nuancerne og får fortalt, at der i mange brancher faktisk er rigtig gode muligheder for at få en læreplads, ligesom erhvervsuddannelserne har den laveste ledighed efter endt uddannelse,” siger han.
Hvis der skal uddannes endnu flere lærlinge, peger SMVdanmark på, at det skal være lettere og billigere for de virksomheder, der uddanner lærlinge, så virksomhederne ikke bliver straffet for at tage ansvar for at uddanne fremtidens generationer.
Det kan blandt andet ske ved, at virksomhederne løbende får refusion for deres udgifter til lærlinge, hvor de i dag skal vente op til 6 måneder Og det kan ske ved et højere elevtilskud i den første læretid, hvor eleven kræver mere intensiv oplæring. Endelig vil en bedre screening og vejledning af eleverne øge chancen for, at den rette elev møder den rette arbejdsplads.
Analysen viser også, at nogle brancher i højere grad tager lærlinge end andre. Fx i bygge- og anlægsbranchen er der 9 gange så mange lærlinge pr. 100 ansatte, som der er inden for hotel- og restaurationsområdet. Derudover har 41 pct. af virksomhederne i bygge- og anlægsbranchen minimum én lærling, mens det kun er 8,6 pct. af virksomhederne indenfor hotel- og restaurationsområdet.
Kontakter
David ElmerKommunikationschef
Tlf:+45 53 85 53 70elmer@smvdanmark.dkKasper Munk RasmussenChefkonsulent
Tlf:+45 61 96 39 80rasmussen@SMVdanmark.dkInformation om SMVdanmark
Om SMVdanmark
SMVdanmark er paraplyorganisation for en række brancheorganisationer, lokale tværfaglige håndværker- og industriforeninger og flere hundrede enkeltvirksomheder. SMVdanmark repræsenterer omkring 18.000 små og mellemstore virksomheder og er den eneste hovederhvervsorganisation, der udelukkende arbejder for SMV’ernes interesser – både nationalt, lokalt og på EU-plan. Læs mere på SMVdanmark.dk
Følg pressemeddelelser fra SMVdanmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra SMVdanmark
Rekordmange ældre fortsætter i arbejde: Godt for både virksomheder og statskassen7.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En ny analyse fra SMVdanmark viser, at rekordmange ældre vælger at blive på arbejdsmarkedet efter folkepensionsalderen. Tendens har taget fart efter fjernelsen af modregningen i folkepensionen. Et klart eksempel på, hvordan kloge ændringer i incitamenterne kan løfte arbejdsudbuddet og gavne samfundsøkonomien, mener SMVdanmark.
Ny aftale fremtidssikrer Dankortet – og det er godt nyt for tusindvis af små virksomheder26.6.2025 14:15:00 CEST | Pressemeddelelse
Dankortet bliver nu bedre rustet til den digitale fremtid med mere konkurrence. SMVdanmark har spillet en nøglerolle i aftalen til gavn for mange små og mellemstore virksomheder.
SMVdanmark: Formandskabet skal bruges til at forenkle regler – ellers har vi ikke råd til øget konkurrenceevne og forsvar19.6.2025 13:34:29 CEST | Pressemeddelelse
Danmarks EU-formandskab skal bruges til at sikre mindre bureaukrati og enklere regler, hvis vi vil styrke Europas konkurrenceevne og finansiere et robust fælles forsvar. SMVdanmark ser formandskabet som en historisk chance for at sætte regelforenkling øverst på EU’s dagsorden – til gavn for de millioner af små og mellemstore virksomheder over hele Europa.
Aktindsigt viser store forskelle i brugen af juniormesterlære: Flere kommuner løfter ikke ansvaret10.6.2025 10:33:25 CEST | Pressemeddelelse
SMVdanmark har søgt aktindsigt i brugen af den nye juniormesterlæreordning hos landets kommuner. Resultatet viser store geografiske forskelle. I nogle kommuner deltager over 10 procent af eleverne, mens andre ikke har én eneste tilmeldt. SMVdanmark opfordrer til, at alle kommuner kommer i gang med at bruge ordningen, som kan gøre en stor forskel for unge.
SMVdanmark: EU-strategi har potentiale – men iværksætterne har brug for mere end gode hensigter28.5.2025 14:39:40 CEST | Pressemeddelelse
EU lancerer ny strategi for at fastholde vækstvirksomheder i Europa med fokus på bedre adgang til kapital og talent og på enklere regler. SMVdanmark roser ambitionerne, men understreger, at iværksætterne har brug for konkret handling, ikke blot hensigter i en strategi.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum