Red Barnet

Skoleelever oplever dårligere sammenhold i klassen efter corona

Del

Red Barnet og Danske Skoleelever giver med temadagen ’Genstart Fællesskabet’ landets grundskoler mulighed for at øge trivslen i klasserne efter coronanedlukninger. Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil hilser dagen velkommen.

På landets grundskoler bliver der lige nu arbejdet hårdt for at komme tilbage til en mere normal hverdag. Coronarestriktionerne er i det store hele væk, men der er desværre et efterslæb på skolebørnenes trivsel.

Red Barnet og Danske Skoleelever vil med støtte fra Ole Kirk’s Fond gøre deres til at få fællesskabsfølelsen tilbage på landets skoler. Derfor arrangerer de temadagen ’Genstart Fællesskabet’ torsdag den 26. august.

– At høre til i et fællesskab er et grundlæggende behov, som alle mennesker har. Det er simpelthen afgørende for børns udvikling og læring, at de er en del af et trygt fællesskab, siger Naja Kinch Sohn, seniorrådgiver og antimobbekonsulent i Red Barnet.

Svækket sammenhold i klassen

Red Barnet har udviklet Børnebarometeret, som er et nyt dialog- og målingsredskab til at måle børns trivsel. Børnebarometeret vil blive brugt til at give børn muligheden for selv at give udtryk for, hvordan de trives, og den første måling viser, at mere end hvert femte barn ud af de 580 skolebørn, der har deltaget i målingen, har oplevet, at sammenholdet i klassen blev dårligere i løbet af det seneste skoleår.

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil bifalder Red Barnet og Danske Skoleelevers initiativ til at genstarte fællesskaberne.

– Fællesskabet i klasselokalerne kan selvfølgelig noget helt særligt, fordi man har en hverdag sammen og kender hinanden på forhånd. Enhver indsats, der kan give en hjælpende hånd i det arbejde, hilser jeg mere end velkommen, siger Pernille Rosenkrantz-Theil.

Tusindvis af elever tilmeldt

Lige nu er flere end 21.000 elever tilmeldt temadagen ’Genstart Fællesskabet’. På selve dagen den 26. august vil der blive sendt tre afsnit af den populære onlineskole ’Sofaskolen’, der blev til under coronanedlukningen som et alternativ til den fysiske skole. Det er DR Ultra-værten Isabel Ndiaye, der er vært på udsendelserne, som hver især vil henvende sig til indskolingen, mellemtrinnet og udskolingen og fokusere på at få styrket fællesskabet i klasserne.

Allerede nu ligger der desuden undervisningsmateriale til temadagen frit tilgængeligt på Forstå.dk. Red Barnet og forlaget Alinea PLUS har stået for udvikling af undervisningsforløbet og sofaskolerne.

Elever er hverdagens eksperter

Hos Danske Skoleelever er formand Mille Mikkelsen glad for, at eleverne selv og elevrådene ude på skolerne kommer til at spille en stor rolle i at få styrket trivslen oven på en meget svær periode i klasserne.

– Elevernes stemme er enormt vigtig for at skabe et godt fællesskab på skolen. Det er eleverne, der ved, hvor skoen trykker, og de er hverdagens eksperter, siger hun.

Danske Skoleelever har været med til at udvikle det materiale, som elevrådene kan bruge i forbindelse med temadagen.

’Genstart Fællesskabet’ sker med støtte fra den almennyttige fond Ole Kirk’s Fond.

– Vi er glade for, at vi i samarbejde med Red Barnet og Danske Skoleelever kan hjælpe danske skolebørn og lærere med at få genstartet fællesskaberne, siger Karin Hindkjær, direktør i Ole Kirk’s Fond.

FAKTA

Genstart Fællesskabet - temadag 26. august

  • Over 21.000 elever er tilmeldt temadagen
  • Red Barnet og Alinea PLUS har udviklet undervisningsmaterialer til både indskoling, mellemtrin og udskoling, som ligger gratis tilgængelig på Forstå.dk
  • Går i luften 26. august med tre Sofaskoler – en til hvert trin – med Isabel Ndiaye som vært. Videoerne og de tilhørende aktiviteter kan gennemføres på 1-2 lektioner
  • Materialer og Sofaskoler er gratis og kan bruges når som helst og fokuserer på at styrke fællesskabet og elevernes stemme på skolen.

Yderligere information:

Johannes Kaas Fallesen, Red Barnet, mobil: 29818842, e-mail: jofa@redbarnet.dk

Marie-Louise Henneberg Rysgaard, Ole Kirk’s Fond, mobil: 23635505, e-mail: marie-louise.rysgaard@kirkbi.com

Jacob Piil, Danske Skoleelever, mobil: 60402022, e-mail: jpi@skoleelever.dk

Kontakter

Information om Red Barnet

Red Barnet
Red Barnet
Rosenørns Allé 12
1634 København V

3536 5555https://redbarnet.dk/

Red Barnet arbejder i Danmark og flere end 120 andre lande. Vi redder børns liv. Vi beskytter og styrker dem. Vi kæmper for deres rettigheder. Vi er Save the Children – verdens førende uafhængige organisation for børn.

Red Barnet yder nødhjælp og forebygger katastrofer. Vi bekæmper vold, overgreb og mobning. Vi sikrer skolegang, opbygger fællesskaber og styrker børns modstandskraft. Vi arbejder politisk for de dårligst stillede børn og skaber debat om børns livsvilkår.

 

Følg pressemeddelelser fra Red Barnet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Red Barnet

Red Barnet: Stærkt bekymrende, at hvert 10. barn siger o.k. til forældres fysiske straf6.9.2021 07:26:06 CEST | Pressemeddelelse

I en ny undersøgelse fra UNICEF og Institut for Menneskerettigheder svarer under halvdelen af børnene, at de ved noget eller meget om deres rettigheder. Det er langt fra godt nok, mener Red Barnet. Især bekymrer det børnerettighedsorganisationen, at næsten hvert 10. barn synes, det er i orden, at forældre staffer deres børn fysisk. Det kalder også på handling, at så mange børn ikke bruger deres ytringsfrihed, fordi tonen er for hård på sociale medier.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum