TEKNIQ Arbejdsgiverne

Skidt timing at lukke testmuligheder ved grænsen

Del

Afviklingen af testmuligheder forud for indrejse ved Gedser, Rødby og Helsingør vil ifølge TEKNIQ Arbejdsgiverne gøre det mere besværligt for udenlandsk arbejdskraft at komme ind i Danmark på den korte bane. I stedet er der brug for stabile rammevilkår til de danske virksomheder.

Troels Blicher Danielsen, adm. direktør i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Troels Blicher Danielsen, adm. direktør i TEKNIQ Arbejdsgiverne.

Alt tyder på, at den særlige testpraksis, der er etableret i Gedser, Rødby og Helsingør for udlændinge, som hverken har fast bopæl i eller opholdstilladelse til Danmark nu afvikles. Noget, som vil gøre det endnu mere besværligt for arbejdskraft fra den øvrige del af Europa at komme ind i landet.

”Den positive udlægning er, at afviklingen af testcentrene er et første skridt i den samlede afvikling af de ekstra restriktioner, der under coronapandemien er blevet opstillet for arbejdskraft fra resten af Europa. Noget, vi har efterlyst længe. Men timingen er langt fra optimal,” siger Troels Blicher Danielsen, adm. direktør hos TEKNIQ Arbejdsgiverne, Danmarks tredjestørste arbejdsgiverforening, der repræsenterer cirka 4.100 virksomheder indenfor el, vvs og metal, og uddyber:

”De europæiske medarbejdere bliver først undtaget fra testkravene, når de er vaccineret. Men eksempelvis i Polen er det pt. kun knap 50 procent, der har en gyldig vaccine. Og når testmulighederne ved grænsen så fjernes, bliver det på den korte bane et benspænd for arbejdskraftens frie bevægelighed,” siger Troels Blicher Danielsen.

Risikerer store tab

Han efterlyser derfor mere langsigtede rammevilkår for den europæiske arbejdskraft, som Danmark er så afhængig af. I alt er der cirka 36.000 fuldtidsbeskæftigede udenlandske medarbejdere i landet, som ikke har fast bopæl i Danmark – heraf 5.500 i industrien og 9.000 i bygge- og anlægsbranchen.

”Beregninger har vist, at Danmark årligt vil tabe cirka 12 mia. kroner, hvis bare hver fjerde udenlandske kollega, der ikke har bosat sig i Danmark, vender i døren og dropper tanken op at arbejde i Danmark. Det har vi bestemt ikke brug for i den nuværende situation,” siger han.

Han understreger, at der naturligvis hele tiden skal være et sundhedsmæssigt forsvarligt grundlag for de beslutninger, der træffes på vejen mod normalitet for dansk erhvervsliv.

”Men vi er et sted, hvor danske virksomheder skal være med til at genstarte den økonomiske vækst, og det kræver hænder. Derfor er det ærgerligt, at vi ikke timer nedskaleringen af testmuligheder på en måde, så det passer til de forhold, der gør sig gældende i de lande, hvor vores europæiske medarbejdere kommer fra,” understreger Troels Blicher Danielsen.

Med afviklingen af testmulighederne ved grænserne skal indrejsende europæere fra den 7. juli medbringe en negativ test, der er foretaget forud for indrejsen – medmindre de er undtaget for dette. Tests, der fx kan foretages i hjemlandet, i svenske testcentre ved Helsingborg eller ved de tyske testcentre i Rostock eller Puttgarden.

Nøgleord

Kontakter

Yderligere oplysninger:
Troels Blicher Danielsen, adm. direktør i TEKNIQ Arbejdsgiverne – mobil: 72 14 20 17

Billeder

Troels Blicher Danielsen, adm. direktør i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Troels Blicher Danielsen, adm. direktør i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Download

Information om TEKNIQ Arbejdsgiverne

TEKNIQ Arbejdsgiverne
Paul Bergsøes Vej 6
2600 Glostrup

4343 6000http://www.tekniq.dk/

TEKNIQ Arbejdsgiverne – Industri & Installation repræsenterer cirka 4.100 virksomheder inden for el, vvs og metal med i alt 55.000 medarbejdere og en samlet omsætning på omkring 60 mia. kr.

Følg pressemeddelelser fra TEKNIQ Arbejdsgiverne

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra TEKNIQ Arbejdsgiverne

Offentlige dataudfordringer: Stadig gode arbejdsbetingelser for tyve med interesse for varebiler6.7.2021 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Rigspolitiet har afvist en anmodning om at gøre tyveridata tilgængelige for virksomheder, der ønsker at forebygge indbrud i varebiler og på byggepladser. Det ærgrer TEKNIQ Arbejdsgiverne, som opfordrer til politisk handling for at bremse de ubudne gæster. For hvis Danmark skal forsætte med at være et førende digitalt land, skal alle myndigheder forstå vigtigheden af adgang til offentlige data.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum