Sikkerhedsstyrelsen varsler bøder for ulovligt salg af tobak
I 2021 var Sikkerhedsstyrelsen på 714 uanmeldte tilsyn hos forhandlere af e-cigaretter og tobak. Næsten hver tredje af de kontrollerede steder endte med påbud for ulovlige forhold. 40 forhandlere modtog en hilsen fra politiet.

Når Sikkerhedsstyrelsen er på tilsyn hos forhandlere af tobak, er det for at kontrollere, at varerne på hylderne er lovlige. Her ser de tilsynsførende blandt andet efter, om der sælges ulovlige tobaksprodukter, som for eksempel snus, og om det, der er til salg, har den korrekte mærkning og sundhedsadvarsel:
”Vi kommer uanmeldt på tilsyn hos landets kiosker og andre forhandlere af tobak. Hvis vi finder tobaksvarer, som ikke overholder reglerne, giver vi et straksforbud mod at sælge dem,” siger Søren Assenholt Muff, kontorchef i Sikkerhedsstyrelsen.
Sikkerhedsstyrelsen kigger nærmere på konkrete produkter på hylderne. De bliver tjekket for, om de lever op til sundheds- og mærkningskrav, og om de er korrekt indberettet. Fra 1. april var det også slut med de farverige cigaretpakker. Derfor holder Sikkerhedsstyrelsen også øje med, at pakkerne med tobak er standardiserede i brun indpakning uden iøjnefaldende farver, design eller logoer.
Sidste år endte Sikkerhedsstyrelsen med at politianmelde 40 forhandlere for ulovligt salg af tobak. Årets tilsynsindsats peger også på en del overtrædelser, da over 20 procent af de foreløbigt kontrollerede forhandlere endte med at modtage en plettet rapport fra styrelsen. Sikkerhedsstyrelsen har alene i årets første fire måneder politianmeldt 8 forhandlere for ulovligt salg.
”Fortsætter den høje overtrædelsesprocent, tegner der sig et billede af mange forhandlere, der bryder loven. Vi afventer naturligvis den endelige opgørelse, når året er omme, men allerede nu, vil vi gerne appellere til at få styr på reglerne, og kun sælge lovlige tobaksprodukter der er registrerede og med korrekt mærkning, hvis man vil undgå en politianmeldelse,” siger kontorchef Søren Assenholt Muff.
Typiske overtrædelser |
Der sælges snus (tobak, der indtages oralt) Tobaksvarer der sælges er ikke indberettet til Sikkerhedsstyrelsen Tobaksvarer er ikke påført korrekte sundhedsadvarsler Tobaksvarer er ikke påtrykt oplysninger om indhold af tjære, kulilte eller nikotin Tobaksvaren er ikke korrekt registreret ifølge Track and Trace Der er skiltet med aldersgrænser for tobak |
2021 indsatsen i tal |
2022 indsatsen i tal (foreløbig): |
Antal tilsyn: 714 |
Antal tilsyn: 239 |
*Forgæves tilsyn er antallet af gange en tilsynsførende er kørt forgæves – oftest skyldes dette, at forhandleren fejlagtigt har registreret sin privatadresse og ikke erhvervets adresse.
Billeder

Information om Sikkerhedsstyrelsen
Sikkerhedsstyrelsens pressetelefon tlf.: 22 38 44 51
Følg pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen
Landsretten slår fast: Opfindsomt navn på tyggetobak dømt ude10.5.2022 09:35:02 CEST | Pressemeddelelse
For første gang i Danmark er der faldet dom over opfindsomme navne på tobak. House of Oliver Twist A/S havde stævnet Sikkerhedsstyrelsen, fordi styrelsen i 2020 ville forbyde navnet Frosted til tyggetobak. Sagen er nu afgjort ved Østre Landsret.
Er du sikker på forårets campingture?9.5.2022 13:28:07 CEST | Pressemeddelelse
Når du planlægger, hvor sæsonens ture med campingvognen skal gå hen, skal du også huske el- og gassikkerheden. Sørg for at have de rigtige udendørs elkabler med og bruge dem sådan, at de ikke får skader. Sørg også for at få tjekket gas-grillen, gasslangen og gasinstallationen i campingvognen, før du lukker op for gassen.
Få tatovører har styr på blækket3.5.2022 08:04:31 CEST | Pressemeddelelse
Tatoveringsloven skal forhindre infektioner efter tatoveringer. Men Sikkerhedsstyrelsen finder kun få fejlfri tatovørsteder på tilsyn. ”Der er plads til forbedring,” siger kontorchef Søren Muff fra Sikkerhedsstyrelsen.
Forbrugere hjælper med at afsløre farligt fyrværkeri28.4.2022 13:08:03 CEST | Pressemeddelelse
Sikkerhedsstyrelsen modtog efter nytårsaften en række anmeldelser fra forbrugere, der havde oplevet, at det indkøbte fyrværkeri fejlede. Otte af de testede batterier, fontæner og raketter er farlige.
Påskefigurer tilbagekaldes26.3.2022 07:57:25 CET | Pressemeddelelse
Børn har let adgang til knapcellebatterier i mal selv påskefigurer med LED solgt i Rema 1000. Nu tilbagekaldes produkterne fra forbrugerne.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum