Sikkerhedsstyrelsen: Stadig alt for få bruger sikkerhedsbriller
Færre kom til skade med fyrværkeri nytårsaften, men antallet af alvorligt tilskadekomne faldt kun lidt. ”Det er beklageligt, at så mange stadig ikke bruger sikkerhedsbriller – og ikke er klar over, at de kan komme til skade som tilskuere,” siger direktør for Sikkerhedsstyrelsen Lone Saaby.
Selv om antallet af tilskadekomne ved fyrværkeriulykker ved årsskiftet faldt fra 227 til 165, kom 24 af dem alvorligt til skade, hvilket kun er tre færre end året før. Det viser tal fra Ulykkes Analyse Gruppen på Odense Universitetshospital (OUH), som samtidig oplyser, at kun to ud af de 24 alvorligt tilskadekomne bar sikkerhedsbriller.
”Det er beklageligt, at så mange stadig ikke bruger sikkerhedsbriller. Selv om de er billige og lette både at få fat i og at bruge, så giver de en god beskyttelse. Derfor skal vi fortsat gøre en stor indsats for at få flere til at bære sikkerhedsbriller,” siger Lone Saaby, direktør i Sikkerhedsstyrelsen.
Opgørelsen fra OUH viser også, at 11 af de 24 alvorligt tilskadekomne var tilskuere.
”Det er ærgerligt, at der er så mange, som ikke tænker over, at de kan komme til skade som tilskuere. Man skal være klar over, at man på ingen måde er i sikkerhed for raketter og skud fra batterier, bare fordi man står i baggrunden,” siger Lone Saaby, som dog glæder sig over, at antallet af de mindre alvorlige skader er faldet fra 200 til 141.
”Faldet kan skyldes, at der har været færre mennesker forsamlet på pladser og i gaderne på grund af corona-restriktionerne,” siger direktør i Sikkerhedsstyrelsen Lone Saaby.
I løbet af 2020 testede Sikkerhedsstyrelsen 142 fyrværkeriartikler, hvilket førte til, at 52 af dem blev taget af markedet.
Flere af de testede fyrværkeriartikler blev udvalgt på baggrund af anmeldelser fra forbrugere, som i løbet af forrige fyrværkerisæson havde oplevet fejl på fyrværkeri, de havde købt.
Har man haft lignende oplevelser i denne sæson, er man velkommen til at henvende sig til Sikkerhedsstyrelsen med konkrete oplysninger om, hvilket fyrværkeri der fejlede, og evt. medsende fotos til sik@sik.dk.
Siden salget af fyrværkeri begyndte 15. december og frem til nytårsaften blev yderligere én rakettype samt to typer fyrværkeribatterier trukket tilbage.
I samme periode gennemførte Sikkerhedsstyrelsen kontrolbesøg på 242 salgssteder landet over for at tilse, at der kun blev solgt fyrværkeri, der var lovligt.
På flere end 50 salgssteder blev der konstateret mulige overtrædelser, men da virksomhederne har mulighed for at udtale sig, bliver der først senere taget stilling til, hvor mange sager der ender med en politianmeldelse.
Udover at føre kontrol med fyrværkeri og salgssteder gennemfører Sikkerhedsstyrelsen hvert år en massiv oplysningsindsats for at skabe opmærksomhed om sikker brug af fyrværkeri.
I år henvendte Sikkerhedsstyrelsen sig blandt andet til de 18-25-årige mænd via musikvideoen ’Nytår Igen’ med Jesu Brødre, som blev vist flere end 1.300.000 gange på YouTube og 750.000 gange på Facebook og blev afspillet flere end 500.000 gange på Spotify.
Opgørelsen fra Odense Universitetshospital, der dækker både 31. december 2020 og 1. januar 2021, kan ses her: https://presscloud.com/file/26/263729227380553/Skader_efter_fyrvkeri_i_Danmark_i_nytsdgnene_OUH_opgrelse_for_2020-2021.pdf
Information om Sikkerhedsstyrelsen
Følg pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen
Digitalt univers gør det nemmere for kommende huskøbere at forstå de nye tilstandsrapporter7.1.2021 08:48:09 CET | Pressemeddelelse
Sikkerhedsstyrelsen har etableret det digitale univers Mithuseftersyn.dk for at gøre det lettere for potentielle huskøbere at forstå de mange informationer og begreber, der er i en tilstandsrapport og i en elinstallationsrapport.
Fyrværkerisalg kan fortsætte frem til nytår18.12.2020 18:11:55 CET | Pressemeddelelse
Trods coronalukkede butikker mellem jul og nytår får danskerne mulighed for at købe fyrværkeri til nytår.
Alvorlige fejl på hver tredje testede fyrværkeriartikel15.12.2020 17:51:15 CET | Pressemeddelelse
Sikkerhedsstyrelsens test af fyrværkeri før sæsonen fjerner mange farlige produkter fra markedet.
Nu må du købe fyrværkeri – men du skal vente med at fyre det af15.12.2020 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
I dag åbner årets fyrværkerisalg, men affyring af fyrværkeriet er først lovligt den 27. december.
Musikvideo med ung rap-duo skal være med til at begrænse fyrværkeriulykker blandt unge mænd11.12.2020 11:49:49 CET | Pressemeddelelse
Sikkerhedsstyrelsen lancerer i dag den første af i alt tre målrettede kampagner, som skal være med til at begrænse antallet af fyrværkeriulykker blandt drenge, unge mænd og tilskuere. Et af midlerne er en musikvideo med duoen Jesu Brødre, der beskriver, hvor galt det kan gå, hvis man ikke passer på.
Sikkerhedsstyrelsen går til kamp mod stød10.12.2020 09:05:35 CET | Pressemeddelelse
Sikkerhedsstyrelsen lancerer APP til lærlinge, der har el på skoleskemaet. Undersøgelser viser, at mange elektrikere får helt unødvendige stød.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum