Sikkerhedsstyrelsen

Sikkerhedsstyrelsen har kontrolleret dansk byggestål: Få styr på mærkningen

Del

Hvis stål, der skal anvendes til bærende konstruktioner i byggerier, ikke er mærket korrekt, kan det i værste tilfælde betyde, at stålkonstruktionerne ikke lever op til dansk sikkerhedsstandard og kan forårsage alvorlige ulykker.

Sikkerhedsstyrelsen har kontrolleret 29 forskellige altaner, trapper, søjler og bjælker af stål på det danske marked. Kun 11 ud af de 29 bærende konstruktioner af byggestål levede helt op til kravene om CE-mærkning og certificering.

Byggestål er stål, der er specielt egnet til bygninger og byggeri. Byggestål bruges i bærende stålkonstruktioner i byggeri, og derfor er der også særlige krav til produktet.

Det er fabrikantens ansvar, at byggestål er sikkert, sundt og modstandsdygtigt. Det er netop det, CE-mærkningen dækker over. Men desværre viser Sikkerhedsstyrelsens kontrol, at det ikke er alle, der har mærkningen og de rette certifikater på plads.

- CE-mærkning og certificering er et vigtigt kvalitetsstempel og et lovkrav. Hvis man bruger byggestål, der ikke har CE-mærkning eller den rette certificering, kan man ikke være sikker på, at produktet er egnet til byggeri, og det kan ende med alvorlige ulykker, siger Kirstine Gottlieb, produktchef hos Sikkerhedsstyrelsen.

Stål- og aluminiumskonstruktioner, der er bærende, skal altid være CE-mærkede. Det kan fx være bærende søjler, trapper, altaner og carporte, dvs. steder, hvor mennesker færdes.

FAKTA

Gode råd til dig, der er fabrikant

- Fabrikanter af byggestål under EN 1090 skal certificeres af et notificeret organ, før de må fremstille byggestål.

- CE-mærkningen skal anbringes på produktet eller vedlægges som et følgedokument.

- De deklarerede ydeevner fra ydeevnedeklarationen skal fremgå på CE-mærkningen.

- Der skal være sporbarhed mellem ydeevnedeklaration, CE-mærkningen og certifikatet udstedt af det notificerede organ.

FAKTA

Kontrol af byggestål: 29 produkter var udtaget til kontrol

11 produkter var OK

14 produkter blev afsluttet med vejledning

2 produkter gav påbud om at bringe forhold i orden

2 produkter gav påbud om at stoppe salg og markedsføring

Kontakter

Sikkerhedsstyrelsens pressevagt - tlf. 22 38 44 51

Information om Sikkerhedsstyrelsen

Sikkerhedsstyrelsen
Sikkerhedsstyrelsen
Esbjerg Brygge 30
6700 Esbjerg

3373 2000http://www.sik.dk

Følg pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen

Sikkerhedsstyrelsen jagter ulovligt salg af engangs-e-cigaretter til unge21.11.2022 12:31:47 CET | Pressemeddelelse

Sikkerhedsstyrelsen er i gang med en større aktion rettet mod ulovlige engangs-e-cigaretter, der appellerer til børn og unge, fordi de er farverige og ofte har frugtsmag. Foreløbigt har styrelsen fået lukket 295 salgsprofiler på sociale medier og 65 annoncer på platforme. Styrelsen har indsendt 56 politianmeldelser og bødeindstillingerne lyder foreløbigt på samlet mere end 36 millioner kroner.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum