Sikkerhedsstyrelsen advarer: Pas på farlige mobilopladere
Mobiltelefonen er uundværlig for mange mennesker, og derfor er det også vigtigt at have en mobiloplader, der virker. Opladere findes i et hav af farver og former, men det er ikke dem alle, der er lige sikre at bruge. Sikkerhedsstyrelsen har i en større indsats testet 25 mobilopladere. Og desværre førte det til 10 tilbagekaldelser og 5 salgsstop, fordi produkterne ikke levede op til lovgivningen.
”Vi ser især to typer fejl på opladerne. Den første er, at afstandene inde i opladeren er for små. Det betyder, at man kan få alvorligt stød, hvis man rører stikket. Den anden typiske fejl er, at opladeren ikke er lavet i selvslukkende materiale. Det betyder, at hvis uheldet er ude, og der går ild i opladeren, så bliver den ved med at brænde. For at leve op til lovkravene skal den slukke af sig selv,” siger Lone Brose, kontorchef i Sikkerhedsstyrelsen.
Selvom en almindelig dansker ikke kan se på en oplader, om den er lavet i selvslukkende materiale, eller om afstandene er store nok, er der alligevel noget man kan kigge efter, når man har købt en ny oplader.
”De produkter vi oftest ser alvorlige fejl på, er dem, der hverken har et mærke eller en typebetegnelse. Ofte er det også produkter, som ligner originale mærkevarer. Derfor er det en god idé at tjekke det, der er skrevet med småt på opladeren. Hvis den hverken har et bestemt mærke eller et modelnummer, mener vi, at der er en større risiko for, at den kan være farlig,” forklarer Lone Brose.
Kontakt styrelsen
Hvis man oplever, at en mobiloplader bryder i brand, eller at man får stød, vil Sikkerhedsstyrelsen meget gerne kontaktes.
”Vi vil rigtig gerne høre om det, hvis man oplever at en oplader eller et andet produkt er farligt. Vi tager alle henvendelser seriøst, så man skal ikke tøve med at kontakte os. Det giver os nemlig en mulighed for at undersøge produktet – og hvis det er farligt, får vi det fjernet fra markedet og advaret forbrugerne,” siger Lone Brose.
Det er altid virksomhedernes ansvar, at de kun sælger sikre produkter. Og Sikkerhedsstyrelsen opfordrer branchen til at tage problemerne med de farlige opladere alvorligt.
”Vi tjekker ikke alle mobilopladere på markedet, og derfor finder vi heller ikke alle de farlige opladere med én indsats. Desværre viste vores indsats, at der er mange problemer på det her område. Og derfor fortsætter vi med at kontrollere. Men det er vigtigt at understrege, at det er virksomhedernes ansvar, at der ikke sælges farlige opladere,” slutter Lone Brose.
Kontakter
Henvendelser rettes til Sikkerhedsstyrelsens pressevagt på tlf.: 22 38 44 51
Information om Sikkerhedsstyrelsen
Sikkerhedsstyrelsens pressetelefon: 22 38 44 51
Følg pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen
Sikkerhedsstyrelsen går undercover på sociale medier for at stoppe ulovligt salg af lattergas30.6.2025 12:46:32 CEST | Pressemeddelelse
Fra i morgen får Sikkerhedsstyrelsen nye muligheder for at føre kontrol med salg af lattergas. Reglerne skal bremse brugen af lattergas som rusmiddel og forhindre ulovligt salg.
Produkter og tjenester skal være tilgængelige for flest mulige25.6.2025 09:25:36 CEST | Pressemeddelelse
Fremover bliver det lettere for forbrugere at anvende en række produkter og tjenester i hverdagen, også hvis man har en midlertidig eller permanent funktionsnedsættelse. Fra 28. juni 2025 er det et krav at leve op til EU's tilgængelighedsdirektiv og den danske tilgængelighedslov, og dermed kommer der nye krav til fx webshops, computere, betalingsterminaler og streamingtjenester. På nogle områder træder kravene i kraft straks, mens kravene skal anvendes på andre områder, efterhånden som der fx kommer nye udgaver af produkter i handelen.
Styrelser advarer: Ulovlige varer fra ferien eller nettet kan få alvorlige konsekvenser19.6.2025 09:24:45 CEST | Pressemeddelelse
Indførsel og bestilling af ulovlige nikotinprodukter kan føre til bøde, advarer Toldstyrelsen og Sikkerhedsstyrelsen op til sommerferien.
Hver fjerde butik på Bornholm solgte alkohol eller tobak til mindreårige på Folkemødets første dag13.6.2025 09:12:12 CEST | Pressemeddelelse
Flere butikker overholdt ikke reglerne om salg af alkohol, tobak eller nikotin torsdag under Folkemødet på Bornholm – Sikkerhedsstyrelsen har ført kontrol med unge kontrolkøbere.
Færre butikker solgte alkohol og tobak på sidste skoledag til børn og unge21.5.2025 09:15:50 CEST | Pressemeddelelse
Sikkerhedsstyrelsens kontrol med unge kontrolkøbere på sidste skoledag afslørede færre overtrædelser, end styrelsen normalt ser ved tilsyn med salg af alkohol, nikotin og tobak til mindreårige. Det var dog fortsat næsten hver femte butik, der brød loven.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum