Sikkerhedsstyrelsen advarer: Pas på du ikke køber ulykker online
Om det er en sømpistol, næsetrimmer eller en legetøjshund, skal du forsøge at undgå at købe en ulykke online – særligt hvis købet er foretaget i en udenlandsk webshop uden for EU's grænser. Det er budskabet i Sikkerhedsstyrelsens nye kampagne.
Ifølge en undersøgelse, som Epinion har udført for DI Handel, foregår 30 procent af alle danskernes onlinekøb i udenlandske webshops. Men man ved langtfra altid, om produktsikkerheden er i orden, hvis webshoppen befinder sig uden for EU. Danske myndigheder har heller ikke de samme lige gode muligheder for at føre kontrol med virksomheder, der ikke lever op til sikkerhedskravene, som hvis virksomheden er placeret inden for EU. Det gælder nu også for virksomheder i Storbritannien, der efter Brexit ikke længere er medlem af EU.
Kampagnen Pas på du ikke køber ulykker online består blandt andet af en række korte kampagnevideoer, hvor man tager udgangspunkt i det populære YouTube-fænomen, unboxing. I videoerne sætter Sikkerhedsstyrelsen med et humoristisk udgangspunkt fokus på, at man skal være opmærksom på, hvor man køber sine produkter fra.
- Rigtig mange danskere handler online, men det er sjældent sikkerheden, der afgør, om man køber et produkt. Vi vil gerne have folk til at tænke lidt mere over, om de risikerer at komme til skade med det, de køber. Med en humoristisk tilgang sætter vi fokus på produktsikkerhed med unboxing-hjælp fra skuespilleren Rasmus Bjerg. Vi håber, at det kan skabe opmærksomhed om, at det, vi køber, ikke kun skal være smart eller billigt, men også sikkert, siger udviklingschef Lone Brose fra Sikkerhedsstyrelsen.
Et af temaerne i kampagnen er legetøj. I EU er der strenge krav til sikkerheden ved legetøj – særligt til børn under tre år. Der er også strenge krav til elprodukter. Det er produkter, hvor bl.a. yngre mænd ofte vælger ud fra prisen end ud fra, at produktet skal være sikkert. Hvis gadgets og anden elektronik ikke er fremstillet med udgangspunkt i EU-reglerne på området, kan der være risiko for ulykker med brand eller stød.
- Uanset hvad man køber online, skal man huske sikkerheden, selv om det kan være vanskeligere at vurdere, end når man står med produktet i hånden i en butik. Hvis man glemmer sikkerheden, risikerer man, at en ulykke ikke kun går ud over én selv, men også rammer omgivelserne, siger Lone Brose.
Nøgleord
Billeder
Links
Information om Sikkerhedsstyrelsen
Sikkerhedsstyrelsens pressetelefon: 22 38 44 51
Følg pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen
Sikkerhedsstyrelsen går undercover på sociale medier for at stoppe ulovligt salg af lattergas30.6.2025 12:46:32 CEST | Pressemeddelelse
Fra i morgen får Sikkerhedsstyrelsen nye muligheder for at føre kontrol med salg af lattergas. Reglerne skal bremse brugen af lattergas som rusmiddel og forhindre ulovligt salg.
Produkter og tjenester skal være tilgængelige for flest mulige25.6.2025 09:25:36 CEST | Pressemeddelelse
Fremover bliver det lettere for forbrugere at anvende en række produkter og tjenester i hverdagen, også hvis man har en midlertidig eller permanent funktionsnedsættelse. Fra 28. juni 2025 er det et krav at leve op til EU's tilgængelighedsdirektiv og den danske tilgængelighedslov, og dermed kommer der nye krav til fx webshops, computere, betalingsterminaler og streamingtjenester. På nogle områder træder kravene i kraft straks, mens kravene skal anvendes på andre områder, efterhånden som der fx kommer nye udgaver af produkter i handelen.
Styrelser advarer: Ulovlige varer fra ferien eller nettet kan få alvorlige konsekvenser19.6.2025 09:24:45 CEST | Pressemeddelelse
Indførsel og bestilling af ulovlige nikotinprodukter kan føre til bøde, advarer Toldstyrelsen og Sikkerhedsstyrelsen op til sommerferien.
Hver fjerde butik på Bornholm solgte alkohol eller tobak til mindreårige på Folkemødets første dag13.6.2025 09:12:12 CEST | Pressemeddelelse
Flere butikker overholdt ikke reglerne om salg af alkohol, tobak eller nikotin torsdag under Folkemødet på Bornholm – Sikkerhedsstyrelsen har ført kontrol med unge kontrolkøbere.
Færre butikker solgte alkohol og tobak på sidste skoledag til børn og unge21.5.2025 09:15:50 CEST | Pressemeddelelse
Sikkerhedsstyrelsens kontrol med unge kontrolkøbere på sidste skoledag afslørede færre overtrædelser, end styrelsen normalt ser ved tilsyn med salg af alkohol, nikotin og tobak til mindreårige. Det var dog fortsat næsten hver femte butik, der brød loven.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum