Sikkerhedsstyrelsen advarer: Det kan ende med en gaseksplosion
I 2023 har der indtil videre været 155 sager med manglende eller forkert afpropning af gasinstallationer, hvor gassen stille har kunnet sive ud. Heraf drejer 108 af sagerne sig om ulovligt udført arbejde, hvor vedkommende, der har taget gasinstallationen ned, ikke har haft autorisation til at gøre det.
Med den grønne omstilling er mange borgere i disse år i gang med at få udskiftet deres gasfyr til en mere grøn løsning. Men i de senere år er der sket en væsentlig stigning i antallet af uautoriserede, der selv går i gang med at fjerne en gasinstallation og spærre rørene af, fordi de ikke længere skal bruges. Det resulterer ofte i fejl, hvor gasrørene enten ikke bliver spærret af, eller det bliver gjort forkert, så der er risiko for, at gassen kan sive ind i boligen, indtil gasselskabet får fjernet rørene helt. Det medfører en risiko for eksplosionsfare.
- Det er jo en farlig tendens, vi ser. Når man ikke har en vvs-autorisation fra Sikkerhedsstyrelsen, skal man simpelthen holde fingrene væk fra gasinstallationer. Ellers kan det altså i værste tilfælde ende med en gaseksplosion, siger Søren Assenholt Muff, kontorchef i Sikkerhedsstyrelsen.
I 2020 havde Sikkerhedsstyrelsen kun 7 sager, hvor uautoriserede manglede at afproppe gasrørene eller havde gjort det forkert. I 2022 var det tal steget til 107, mens der indtil videre i 2023 allerede er 108 sager, hvor uautoriserede har taget en gasinstallation ned uden at afproppe korrekt.
- Hvis gassen først begynder at sive ud af rørene, der burde være spærret ordentligt af, er der en risiko for, at gassen kan samle sig i et eller flere rum, uden man opdager det. Og så skal der altså kun en gnist til at skabe et brag af en gaseksplosion. Det kan jo få fatale konsekvenser. Så jeg kan på det kraftigste anbefale alle, der står til at skulle af med deres gasfyr, at de tjekker i autorisationsregisteret på sik.dk og bestiller en autoriseret vvs-installatør derfra til at komme og gøre arbejdet, understreger Søren Assenholt Muff.
Det er vvs-installatøren, der sørger for at indberette til Sikkerhedsstyrelsen, at den pågældende gasinstallation ikke længere er i brug.
Dog skal boligejeren huske at opsige aftalen om gasforsyning. Når gasforsyningen er opsagt, kommer forsyningsselskabet ud for at fjerne gasmåleren og stikledningen ind til gasinstallationen, der ikke længere er i brug. De sørger også for at tjekke, om gasinstallationen er afproppet korrekt.
Men der kan gå flere uger, fra gasfyret er fjernet, og gasforsyningen er opsagt, til forsyningsselskabet kommer ud til boligen. Det er derfor i denne mellemliggende periode, at der er risiko for sivende gas og en gaseksplosion, hvis ikke gassen er afproppet korrekt.
Autorisationsregisteret
Brug en autoriseret vvs-installatør, uanset hvad du skal have udført på dit gasfyr. Se i autorisationsregisteret hos Sikkerhedsstyrelsen, hvilke virksomheder der må udføre arbejde på gasinstallationer: https://www.sik.dk/registre/autorisationsregister
FAKTABOKS: Antal overtrædelser med ulovlig afpropning
- 2020: 7 overtrædelsessager med ulovligt, uautoriseret udført arbejde.
- 2021: 30 overtrædelsessager med ulovligt, uautoriseret udført arbejde.
- 2022: 107 overtrædelsessager med ulovligt, uautoriseret udført arbejde.
- 2023: 108 overtrædelsessager med ulovligt, uautoriseret udført arbejde.
Nøgleord
Kontakter
Yderligere oplysninger:
Sikkerhedsstyrelsens pressevagt
tlf. 2238 4451
Følg pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen
Fra den 15. december må du købe fyrværkeri – men du skal vente med at fyre det af13.12.2024 10:30:36 CET | Pressemeddelelse
Dette års fyrværkerisæson begynder den 15. december, når salget af fyrværkeri starter. Selvom du har mulighed for at købe raketter, batterier og andet krudt, skal du være opmærksom på, at der fra i år af først må fyres af den 31. december.
24 farlige produkter fundet i dette års test af fyrværkeri12.12.2024 13:20:57 CET | Pressemeddelelse
Lavtflyvende raketter, brændende batterier og for høje knald. I Sikkerhedsstyrelsens årlige test af fyrværkeri var der så alvorlige fejl på 24 produkter, at de er blevet kategoriseret som farlige.
Et billigt køb på nettet kan blive dyrt for din sikkerhed19.11.2024 12:59:49 CET | Pressemeddelelse
Vi møder dagligt masser af tilbud og attraktive rabatter, når vi handler online. Særligt på de store online-markedspladser, der i stigende grad dominerer markedet og hvor man kan købe næsten hvad som helst. Men samtidig kan der følge risici og problemer med, hvis fabrikanten ikke har haft styr på produktsikkerhedsreglerne under fremstillingen. Derfor sætter Sikkerhedsstyrelsen nu gang i en kampagne, der skal få forbrugere til i højere grad at overveje sikkerheden, før de køber.
Styrelser i fælles opråb: Tænk dig om, når du lader op!14.11.2024 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Hver anden dansker har vaner, der i flere tilfælde er uhensigtsmæssige, når det kommer til sikkerheden omkring opladning af batterier og elektronik. Derfor går Sikkerhedsstyrelsen og Beredskabsstyrelsen nu ud med en fælles opfordring.
Mere end hver anden butik solgte alkohol- nikotin- eller tobaksprodukter til mindreårige på J-dag6.11.2024 10:01:27 CET | Pressemeddelelse
Da bryggerierne frigav julebryggen fredag den 1. november, var Sikkerhedsstyrelsen på kontrolbesøg rundt omkring i landets butikker for at sikre, at aldersgrænserne for alkoholsalg blev overholdt. Det var desværre ikke tilfældet ved mere end halvdelen af kontrollerne.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum