Sikkerheden skal være i orden når gasfyret skrottes
Rigtigt mange danskere vælger at skifte gasfyret ud med en varmepumpe, fjernvarme eller anden opvarmning. Men det er langtfra alle, der får afbrudt gassen korrekt, når gasfyret fjernes. Fra begyndelsen af 2021 og indtil nu har Sikkerhedsstyrelsen politianmeldt 110 sager om gasinstallationer, hvor gasrørene ikke var afproppet, som de skulle være for at undgå udsivende gas og dermed eksplosionsfare.
I 80 tilfælde var det husejeren eller et firma uden autorisation, der havde taget gasfyret ned, mens 30 sager drejede sig om autoriserede firmaer, der ikke havde udført deres arbejde korrekt.
- Vi oplever lige nu, at rigtigt mange skrotter deres gasfyr. Typisk bestiller man så et firma, der kan levere en ny varmeløsning, men man skal også sørge for, at det gamle gasfyr bliver fjernet korrekt, siger kontorchef Søren Assenholt Muff fra Sikkerhedsstyrelsen.
Husk autorisationen
Det kræver en autoriseret vvs-installatørvirksomhed, når der skal arbejdes på en gasinstallation, også når det drejer sig om at fjerne installationen. Derfor opfordrer Sikkerhedsstyrelsen til at sikre sig, at en aftale om en ny varmeinstallation ikke kun omfatter, at den nye varmepumpe eller fjernvarmeinstallation bliver monteret af autoriserede håndværkere. Der skal også autoriserede fagfolk til at fjerne den gasinstallation, der ikke længere skal bruges.
- Det er kun en autoriseret vvs-installatør, der lovligt kan lukke en gasinstallation. Gasrør, der ikke længere er i brug, skal proppes korrekt af, så der ikke siver gas ud og skaber risiko for eksplosion. Det er ikke nok at lukke hovedhanen til installationen i gasskabet udendørs, for nogen kan komme til at åbne hanen ved en fejl, og så udgør et åbent gasrør en risiko både for mennesker og bygninger, siger Søren Assenholt Muff.
Lukning skal indberettes
Når gasinstallationen er fjernet korrekt, skal det indberettes til Sikkerhedsstyrelsen via en blanket på Virk.dk, at installationen ikke længere er i brug. Men først, når husejeren har opsagt aftalen om gaslevering, kommer forsyningsselskabet ud for at fjerne gasmåleren og stikledningen ind til gasinstallationen, der ikke længere er i brug.
- Det er ofte distributionsselskabet, der opdager, at en lukket gasinstallation ikke er afproppet korrekt. Men måske kommer distributionsselskabet først for at hente måleren nogle uger efter, at gasfyret er fjernet, og i den mellemliggende tid er der risiko for, at gas kan sive ud og samle sig, så der sker en eksplosion, siger Søren Assenholt Muff.
- - -
Se registret over autoriserede virksomheder på Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside Sik.dk: https://www.sik.dk/registre/autorisationsregister
Kontakter
Sikkerhedsstyrelsens pressevagt: tlf. 22 38 44 51
Information om Sikkerhedsstyrelsen
Følg pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen
Flest mulige skal kunne klare sig selv trods handicap17.5.2022 14:06:17 CEST | Pressemeddelelse
Nu er dansk lov om tilgængelige produkter og tjenester på plads.
Landsretten slår fast: Opfindsomt navn på tyggetobak dømt ude10.5.2022 09:35:02 CEST | Pressemeddelelse
For første gang i Danmark er der faldet dom over opfindsomme navne på tobak. House of Oliver Twist A/S havde stævnet Sikkerhedsstyrelsen, fordi styrelsen i 2020 ville forbyde navnet Frosted til tyggetobak. Sagen er nu afgjort ved Østre Landsret.
Er du sikker på forårets campingture?9.5.2022 13:28:07 CEST | Pressemeddelelse
Når du planlægger, hvor sæsonens ture med campingvognen skal gå hen, skal du også huske el- og gassikkerheden. Sørg for at have de rigtige udendørs elkabler med og bruge dem sådan, at de ikke får skader. Sørg også for at få tjekket gas-grillen, gasslangen og gasinstallationen i campingvognen, før du lukker op for gassen.
Sikkerhedsstyrelsen varsler bøder for ulovligt salg af tobak5.5.2022 14:00:42 CEST | Pressemeddelelse
I 2021 var Sikkerhedsstyrelsen på 714 uanmeldte tilsyn hos forhandlere af e-cigaretter og tobak. Næsten hver tredje af de kontrollerede steder endte med påbud for ulovlige forhold. 40 forhandlere modtog en hilsen fra politiet.
Få tatovører har styr på blækket3.5.2022 08:04:31 CEST | Pressemeddelelse
Tatoveringsloven skal forhindre infektioner efter tatoveringer. Men Sikkerhedsstyrelsen finder kun få fejlfri tatovørsteder på tilsyn. ”Der er plads til forbedring,” siger kontorchef Søren Muff fra Sikkerhedsstyrelsen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum