ALK

Seks gode råd om pollenvaccination

Del

Skal, skal ikke – blive vaccineret for pollenallergi? Seniorforsker i ALK Jørgen Nedergaard Larsen giver her hjælp til pollenallergikere i tvivl.

Allergivaccination går ud på at genopbygge immunforsvarets tolerance ved at tilføre en nøje afmålt dosis af det stof, kroppen reagerer på. (Foto: www.alk.net)
Allergivaccination går ud på at genopbygge immunforsvarets tolerance ved at tilføre en nøje afmålt dosis af det stof, kroppen reagerer på. (Foto: www.alk.net)

Sæsonen for kløende øjne, løbende næse og influenzalignende symptomer er lige om hjørnet. Heldigvis kan man gøre noget ved pollenallergien, hvis man er hårdt ramt og symptomdæmpende medicin ikke virker i tilstrækkelig grad. Seniorforsker i den danske allergivaccinevirksomhed ALK Jørgen Nedergaard Larsen giver her seks gode råd om pollenvaccination.

Pollenvaccination eller ej? Det kommer an på, hvor svære symptomer du har. For nogle patienter er symptomerne så svære, at livskvaliteten er nedsat og sygdommen har negativ indflydelse på den daglige funktion på arbejdspladsen og på øvrige aktiviteter. Er du hårdt ramt, selvom du tager symptomdæmpende medicin, bør du tale med en læge, om allergivaccination er en mulighed for dig.

Kan alle blive vaccineret for pollenallergi? Nej. Pollenvaccination er for de patienter, der er så hårdt ramt af deres allergi, at symptomdæmpende medicin ikke virker tilfredsstillende.

Hvordan foregår vaccinationen? Allergivaccination kan ske på forskellige måder, alt efter hvilken allergi du har. Græspollenallergi og husstøvmideallergi kan i dag behandles med tabletvacciner, mens for eksempel allergi over for birkepollen behandles med injektionsvacciner.

Er det besværligt at blive vaccineret? Tabletvaccinerne mod græspollenallergi og husstøvmideallergi skal tages én gang dagligt i tre år og kan tages derhjemme, efter den første tablet er blevet taget under lægeligt opsyn. Injektionsvaccinerne gives af en speciallæge og begynder med en opdoseringsperiode, hvorefter du overgår til en vedligeholdelsesbehandling hver 6.-8. uge i tre år.

Forsvinder mine symptomer, hvis jeg bliver vaccineret? Allergivaccination går ud på, at man får tilført en nøje afmålt dosis af det stof, som kroppen reagerer på. Dermed genopbygger man immunforsvarets tolerance, så den allergiske reaktion mindskes. Dette betyder for nogle, at de kun har meget få symptomer og for andre, at de svære symptomer mindskes og antallet af dage med svære symptomer reduceres. Allergivaccination virker også efter, at behandlingen er afsluttet.

Hvornår er det bedst at blive vaccineret? Allergivaccination skal påbegyndes i så god tid som muligt inden pollensæsonen.

Hvis du bestemmer dig for at søge lægehjælp, så kan du enten kontakte egen læge eller en øre-næse-halslæge. Det kræver ikke en henvisning at gå til øre-næse-halslæge, blot at du bestiller en tid i forvejen.

Du kan læse mere om pollenallergi og allergivaccination på www.alk.net.

Nøgleord

Kontakter

For yderligere oplysninger kontakt venligst:
Seniorforsker hos ALK, Jørgen Nedergaard Larsen, 41608134

Billeder

Allergivaccination går ud på at genopbygge immunforsvarets tolerance ved at tilføre en nøje afmålt dosis af det stof, kroppen reagerer på. (Foto: www.alk.net)
Allergivaccination går ud på at genopbygge immunforsvarets tolerance ved at tilføre en nøje afmålt dosis af det stof, kroppen reagerer på. (Foto: www.alk.net)
Download

Information om ALK

ALK
ALK
Bøge Alle 6-8, Bygn. 5,
2970 Hørsholm

3816 7070http://www.alk-abello.com/
Om ALK ALK er en global, forskningsbaseret medicinalvirksomhed, der fokuserer på forebyggelse, diagnosticering og behandling af allergi. ALK er en af verdens førende virksomheder inden for allergivaccination (immunterapi) – en behandling af selve årsagen til allergi. Virksomheden har ca. 1.900 medarbejdere og datterselskaber, produktionsfaciliteter og distributører over hele verden. ALK har indgået partnerskabsaftaler med Merck, Torii, Abbott og Seqirus om kommercialisering af sublinguale tabletbaserede allergivacciner i henholdsvis Nordamerika, Japan, Rusland, Australien og New Zealand. Selskabet har hovedkvarter i Hørsholm og er børsnoteret på NASDAQ Copenhagen. Læs mere på www.alk.net.

Følg pressemeddelelser fra ALK

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra ALK

Eksamensperioden er ekstra hård for de pollenramte14.6.2018 12:10pressemeddelelse

Studerende med pollenallergi har det svært i øjeblikket. Ikke alene skal de som deres medstuderende gå til et utal af eksaminer. De skal også kæmpe med øjne, der klør og en næse, der løber, og det påvirker manges præstationer negativt. Behandlingen af allergi har dog de seneste år budt på fremskridt og de hårdest ramte studerende kan i dag bl.a. blive vaccineret med tabletbehandling for græsallergi, når den symptomatiske behandling ikke har tilstrækkelig effekt.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum