Se dine sundhedsaftaler ét sted
Når man både har aftaler på hospitalet, hos egen læge og med hjemmeplejen, kan det være svært at holde styr på det hele. Derfor har Sundhedsdatastyrelsen sammen med blandt andre kommuner og regioner udviklet Aftaler, der er en ny digital løsning, som samler alle aftaler om behandling og hjælp i én kalender på sundhed.dk.
En af dem, der allerede har oplevet værdien af den nyeste løsning, er Finn Borbjerggaard, som var med, da løsningen blev testet.
”Vi brugte aftaleoversigten, fordi min kone var syg og havde en frygteligt masse aftaler med sygehusvæsenet. Hun kunne sagtens have 3-4 forskellige aftaler om ugen.”
Meget bedre end sedler på køleskabet
Han oplevede det som en stor forbedring, at aftalerne blev samlet.
”Ellers var det jo sådan noget med, at man fik en seddel med hjem, der så hang på opslagstavlen. Det var ikke så overskueligt, og man har også andet at tænke på i den situation end at holde styr på aftalerne.”
Finn Borbjerggaard havde fået en fuldmagt, så han kunne se sin kones aftaler.
”Hun var næsten blind til sidst. Der er man jo afhængig af sine pårørende, og det var godt at vide, at der var styr på alle aftaler i systemet,” siger han.
Lettere at være borger og patient
Netop det at bevare overblikket i en situation, hvor man i forvejen er syg eller svækket, er en typisk udfordring for mennesker, der har mange aftaler i sundhedsvæsenet, siger Lisbeth Nielsen, som er direktør i Sundhedsdatastyrelsen, som har ledet udviklingen af den nye løsning.
”Vi taler ofte om mennesker, som er svækket af deres sygdom eller på grund af alder. Det er ikke unormalt, at de har aftaler med både hjemmehjælp, egen læge og hospitalet. Det stiller store krav til overblikket – og det kan betyde glemte aftaler eller dobbeltbookinger,”
Der er hver dag patienter, der bliver væk fra aftalt behandling, eller som viser sig at være til lægen, når hjemmehjælpen kommer forbi.
”Samtidig bliver det nemmere for sundhedspersonalet at skabe sammenhæng i din behandling på tværs. For eksempel kan din praktiserende læge se, hvornår du skal til undersøgelse på hospitalet og ud fra det vurdere, hvornår der så skal være opfølgende samtale,” siger Lisbeth Nielsen.
Pårørende kan hjælpe
Med den nye løsning kan man også give adgang til sin aftaleoversigt til andre. Det betyder, at pårørende får lettere ved at hjælpe syge og ældre med at holde styr på aftalerne - ligesom Finn Borbjerggaard kunne.
”Vi ved, at pårørende ofte påtager sig en stor opgave i forhold til at koordinere på vegne af den syge. Vi skal gøre det så let som muligt at bevare overblikket for både patienter og pårørende, så de kan bruge kræfterne på noget andet,” siger Lisbeth Nielsen.
Hvordan får jeg adgang?
Løsningen er færdigudviklet og i brug på hospitaler og hos praktiserende læger. Mange kommuner er også allerede tilsluttet, mens de sidste forventes at komme med i løbet af efteråret.
Se dine aftaler på sundhed.dk/aftaler [link: https://www.sundhed.dk/borger/min-side/min-sundhedsjournal/aftaler/]
Hvem står bag?
Den nye løsning er en del af Et Samlet Patientoverblik, hvis programledelse og sekretariat er forankret i Sundhedsdatastyrelsen. Derudover består samarbejdet bag af Indenrigs- og Sundhedsministeriet, Kommunernes Landsforening, Danske Regioner, Praktiserende Lægers Organisation, Sundhedsdatastyrelsen, Digitaliseringsstyrelsen, Sundhed.dk og MedCom.
Billedtekst:
”Finn Borbjerggaard har været med til at afprøve den nye løsning, der giver overblik over aftaler i sundhedsvæsenet. Derudover lever han en aktiv pensionisttilværelse med Bangsbo Botaniske Have som et af omdrejningspunkterne.” Foto: Privat
Nøgleord
Kontakter
Pressekontakt
Tlf:21821166SDSpresse@sundhedsdata.dkBilleder
Information om Sundhedsdatastyrelsen
Sundhedsdatastyrelsen skaber sammenhængende sundhedsdata og digitale løsninger til gavn for patienter og klinikere samt forskningsmæssige og administrative formål i sundhedsvæsenet.
Følg pressemeddelelser fra Sundhedsdatastyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Sundhedsdatastyrelsen
Ny vicedirektør i Sundhedsdatastyrelsen30.5.2024 12:59:24 CEST | Pressemeddelelse
Mette Jørgensen bliver 1. august ny vicedirektør for It og Digitalisering i Sundhedsdatastyrelsen. Hun kommer fra en stilling som vicedirektør i Sundhed.dk.
Sundhedsdatastyrelsen skal have ny direktør fra november8.8.2023 13:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Når direktør Lisbeth Nielsens åremålsansættelse udløber, vil hun ikke være at finde i ansøgerfeltet. Efter 8 år er det tid til nye udfordringer.
Hjælp sundhedsvæsenet med at kontakte dine pårørende17.4.2023 09:59:42 CEST | Pressemeddelelse
Ansatte i sundhedsvæsenet bruger meget tid på at få kontakt med pårørende. Men nu har over 650.000 danskere opdaterede kontaktoplysninger.
Ny afdelingschef i Sundhedsdatastyrelsen31.3.2023 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Marie-Louise Kofoed er 1. april tiltrådt som afdelingschef for direktionssekretariatet i Sundhedsdatastyrelsen. Hun har 20 års erfaring fra arbejde i sundhedsvæsnet og kommer senest fra en stilling som stabschef på Holbæk Sygehus.
Advarer: Cyberkriminelle bruger falske sundhedssider til at stjæle NemID1.6.2022 21:52:18 CEST | Pressemeddelelse
Danskere modtager i disse dage SMS´er fra kriminelle, der vil aflure deres NemID og personlige oplysninger.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum