Sundhedsdatastyrelsen

Hjælp sundhedsvæsenet med at kontakte dine pårørende

Del
Ansatte i sundhedsvæsenet bruger meget tid på at få kontakt med pårørende. Men nu har over 650.000 danskere opdaterede kontaktoplysninger.

Når uheldet er ude, har man særligt brug for sine nærmeste. Men de kan være svære at finde for sundhedspersonalet på hospitaler og i kommuner. For de kender ikke din mands, kones eller bedste vens telefonnummer. Eller rettere; Det gør de kun, hvis du har oplyst det på forhånd.

For at løse det problem er en lang række aktører i sundhedsvæsenet gået sammen om at lave én fælles løsning, hvor de deler informationer om, hvem du ønsker de skal tage fat i, hvis der er sket dig noget.

Det, du kan gøre, er at gå ind på sundhed.dk og opdatere oplysninger om dig og dine pårørende på ”dit stamkort”. De nyeste tal fra Sundhedsdatastyrelsen viser, at der nu er oprettet mere end 650.000 stamkort, hvoraf mange er opdateret af borgerne selv. Det glæder styrelsens direktør, Lisbeth Nielsen.

”Det hjælper sundhedsvæsenet, fordi vi så skal bruge mindre tid på at prøve at finde pårørende. Samtidig hjælper det os som patienter, fordi det betyder hurtigere kontakt, når vi har brug for det. Så jeg vil gerne opfordre alle til at opdatere deres oplysninger, hvis de ikke allerede har gjort det.”

Giver bedre tid

Ud over på hospitalerne og hos praktiserende læger og speciallæger kan oplysningerne i stamkortet også bruges af kommunerne, når for eksempel hjemmeplejen har brug for at kontakte borgere eller pårørende.

En af dem, der til daglig oplever gevinsterne ved løsningen, er Nadia Friis-Thomsen, som er sygeplejerske på Kastaniegården, der er et pleje- og rehabiliteringscenter i Frederikshavn med midlertidige pladser.

”Tidligere har vi stået med borgere, der ikke kunnet huske kontaktoplysninger på deres pårørende. Så måtte vi prøve at google ud fra en adresse eller ringe til sygehuset. Det tog tid, og det skabte utryghed for borgeren,” siger hun.

Nadia Friis-Thomsen og hendes kolleger var nogle af de første, der afprøvede stamkortet, idet de var en del af pilotafprøvningen i 2019. Den nye løsning har allerede gjort problemet meget mindre.

”Vi tænker faktisk ikke over det længere, fordi det bare er en del af vores system, at der er kontaktoplysninger med fra hospitalet, eller hvis borgeren selv har skrevet dem ind tidligere, så det har afgjort gjort hverdagen lettere,” siger Nadia Friis-Thomsen.

Det kan du med Stamkort

Det er ikke kun oplysninger om pårørende, du selv kan opdatere i dit stamkort. Du kan fx opdatere dit stamkort med:

  • Dit telefonnummer
  • Dine pårørende
  • Midlertidig adresse
  • Dit foretrukne sprog
  • Oplysninger om din tandlæge

Opdatér dit stamkort på sundhed.dk/stamkort [link: https://www.sundhed.dk/borger/min-side/mine-registreringer/stamkort/]

Hvem står bag?

Den nye løsning er en del af Et Samlet Patientoverblik, som er er forankret i Sundhedsdatastyrelsen. Samlet Patientoverblik er et samarbejde mellem Sundhedsministeriet, Kommunernes Landsforening, Danske Regioner, Praktiserende Lægers Organisation, Digitaliseringsstyrelsen, MedCom og sundhed.dk.

Kontakter

Information om Sundhedsdatastyrelsen

Sundhedsdatastyrelsen
Sundhedsdatastyrelsen
Ørestads Boulevard 5
2300 København S

72216800https://sundhedsdatastyrelsen.dk

Sundhedsdatastyrelsen skaber sammenhængende sundhedsdata og digitale løsninger til gavn for patienter og klinikere samt forskningsmæssige og administrative formål i sundhedsvæsenet.

Følg pressemeddelelser fra Sundhedsdatastyrelsen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Sundhedsdatastyrelsen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye