SDU’s institutionsplan er indsendt
SDU har nu indsendt den plan, der præsenterer SDU’s bud på, hvordan universitetet kan styrke dets regionale position og bidrage til at løse den bundne opgave, som universitetet er blevet givet som konsekvens af den politiske aftale ’Flere og bedre uddannelsesmuligheder i hele Danmark’ fra juni 2021.
Alle universiteter er blevet pålagt at aflevere en institutionsplan, som skal forhandles på plads med de politiske partier i foråret. SDU afleverer en plan, der skitserer, hvordan universitetet frem til 2030 kan reducere eller udflytte optaget af studerende i Odense med 10 % svarende til 665 studiepladser.
SDU står fast på budskaberne
SDU går stadig positivt til opgaven med at drive et bredt regionalt forankret universitet. I snart 25 år har SDU oparbejdet en bred geografisk tilstedeværelse, og SDU ønsker fortsat at tilbyde regional forskningsbaseret uddannelse af høj kvalitet, da det giver værdi for studerende, ansatte og det omkringliggende samfund.
SDU vil gerne tage det regionale ansvar, det allerede tager med eksisterende campusser i Esbjerg, Sønderborg, Kolding og Slagelse. I planen beskrives der et ønske om at give hver campusby en mere tydelig, individuel campusprofil.
Ydermere ser SDU også muligheder for at udvide den i forvejen stærke regionale tilstedeværelse med etablering af nye uddannelser. Senest er der underskrevet en hensigtserklæring med Vejle Kommune for at finde et grundlag for at tilbyde IT- og ingeniøruddannelser i byen, mens SDU planlægger med maritim ingeniøruddannelse i Svendborg.
Forventer fortsat rabat
Som universitet har SDU mange styrker, der spiller ind i de politiske ambitioner om en ny geografisk uddannelsesbalance. Cirka 20 % af optaget på SDU er allerede i dag placeret uden for Odense i campusbyerne i Sønderborg, Slagelse, Kolding eller Esbjerg. Allerede i dag overopfylder SDU den politiske aftales intentioner om regionale uddannelsesaktiviteter.
Set i det lys er der en klar forventning om, at SDU slipper for at skulle reducere med 10 % i Odense. SDU’s rektor Jens Ringsmose forklarer:
- Utilsigtet svækker en så markant reduktion SDU’s tilstedeværelse i de øvrige campusbyer. Flere uddannelses- og forskningsgrupper går på tværs af campusser, og når man reducerer i Odense, kommer det til at gå ud over alle. Derfor appellerer SDU stadigvæk til, at SDU i Odense får en rabat, så man i stedet for at skulle reducere 10 % af studiepladserne lander på en reduktion i Odense på mellem 3-5 %, lyder det fra rektor Jens Ringsmose.
Hvis en reduktion på 10 % i Odense bliver en realitet, vil SDU optage omkring 30 % af de studerende uden for Odense.
En plan i to faser
SDU’s plan om at reducere 665 studiepladser i Odense er inddelt i to faser:
Den første fase løber frem til 2025, hvor SDU stiller konkrete forslag til at udflytte 316 studiepladser, at opbygge mindst 367 studiepladser og at reducere med 330 studiepladser i Odense, som det er pålagt SDU.
Den anden fase løber fra 2026 til 2030, her er planen endnu overordnet og vil blive udviklet i de kommende år i lyset af samfundsudviklingen og SDU’s strategiske prioriteringer. Med et krav om at reducere 10% af studiepladserne vil SDU skulle nedskalere med yderligere 335 studiepladser frem mod 2030.
Udflytning og reduktioner frem mod 2025
Konkret foreslås det frem mod 2025 at udflytte bacheloruddannelsen i Folkesundhedsvidenskab, kandidatuddannelserne IVK Engelsk og Cand. Merc. HR Management til Slagelse. Samtidig vil SDU arbejde på at udbyde Klinisk Psykologi i Slagelse i et samarbejde med Københavns Universitet.
I Esbjerg vil SDU oprette en helt ny bachelor- og kandidatuddannelse i Jura fra 2023. Desuden flytter SDU allerede fra 2022 et antal pladser på kandidatuddannelsen i Medicin til Esbjerg og universitetet udflytter også kandidatuddannelsen i Idræt og sundhed – konkurrence- og eliteidræt til Esbjerg.
I Sønderborg planlægger SDU at etablere en engelsksproget kandidatuddannelse i Statskundskab og opbygge en ny uddannelse indenfor Psykologi og Teknologi.
I Kolding forventer SDU at udflytte et større antal pladser på uddannelsen i Data Science, kandidatuddannelsen i Journalistik (Cand. Public) til Kolding samt akademiske overbygningsuddannelser i Klimatilpasning og Miljøkemi.
Kravet kan ikke indhentes alene igennem udflytninger. Flere uddannelser vil frem mod 2025 skulle reducere studiepladser, hvis reduktionskravet på 10 % frem mod 2030 skal gennemføres.
Uddannelserne er udvalgt ud fra tre kriterier: ledighed, uddannelseskvalitet og strategiske hensyn for SDU.
SDU’s ledelse vurderer fortsat, at planen frem til 2025:
- ikke vil have konsekvens for studerende, som allerede er optaget og indskrevet på SDU i forhold til studerendes muligheder for at gennemføre deres planlagte uddannelser.
- ikke vil medføre uansøgte afskedigelser af medarbejdere
En inddragende proces
Forud for den endelige institutionsplan ligger et stort og grundigt arbejde, hvor SDU’s fem fakulteter samt kollegiale organer er blevet involveret og har haft mulighed for at kommentere på institutionsplanen.
Og selvom det har været en svær, bunden opgave, så er SDU’s rektor Jens Ringsmose glad for forløbet de seneste måneder og det endelige resultat.
- Jeg vil gerne takke alle for samarbejdet om planen. Det har været en meget konstruktiv inddragelsesproces, og vi har fået mange gode indspark og argumenter til den endelige plan. Det er aldrig sjovt at skulle reducere studiepladser, men jeg er trods alt glad for, at der selv i det værste scenarie ikke er planer om afskedigelser, siger Jens Ringsmose.
Det videre forløb
Planen ligger hos Uddannelses- og Forskningsministeriet, som forelægger planen for den politiske forligskreds med henblik på beslutning. Det forventes, at institutionsplanen for SDU samt den samlede sektorplan for alle danske universiteter falder på plads sidst på vinteren 2022.
SDU vil fortsat løbende kommunikere om situationen.
På siden https://sdu.dk/regional er der samlet alt kommunikation og information om SDU’s tilgang til regionaliseringen og her ligger den indsendte plan også.
Information om Syddansk Universitet
Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Ny klinisk professor i hæmatologi ved Odense Universitetshospital og SDU7.4.2025 11:00:12 CEST | Pressemeddelelse
Overlæge, dr. med. Kim Theilgaard-Mönch er pr. 1. september 2025 udnævnet til klinisk professor i hæmatologi ved Odense Universitetshospital (OUH) og Klinisk Institut ved Sydansk Universitet (SDU).
Lys kan afsløre kræft på sekunder – danske forskere bag ny teknologi30.3.2025 09:44:09 CEST | Pressemeddelelse
Fremtidens kræftdiagnose kan blive hurtigere og mere præcis – takket være et forskerteam ledet af SDU, der kan bruge usynligt lys og kunstig intelligens til at opdage sygdomme, før symptomerne viser sig.
Fra megafabrikker til minianlæg: Dansk opfindelse gør grøn ammoniak mulig26.3.2025 12:49:28 CET | Pressemeddelelse
Produktionen af ammoniak til kunstgødning er en af verdens helt store klimasyndere. Den står for omkring 1,3 % af den samlede globale CO₂-udledning – svarende til cirka 500 millioner ton årligt. Det er næsten på niveau med den samlede luftfartsindustri og over dobbelt så meget som de årlige udledninger fra alle nordiske lande tilsammen.
Danske forskere: Fire ud af fem nybyggerier skal stoppes24.3.2025 08:10:31 CET | Pressemeddelelse
Et nyt studie fra forskere på DTU, SDU og AAU viser, at biobaserede byggematerialer ikke er nok til at gøre byggebranchen bæredygtig. Der skal bygges markant mindre.
Danske forskere med til at sætte verdensrekord: Solcellevinduer kan gøre fremtidens bygninger til kraftværker20.3.2025 10:20:13 CET | Pressemeddelelse
Et internationalt forskningsprojekt med deltagelse fra Syddansk Universitet har udviklet gennemsigtige solceller med rekordbrydende effektivitet. De nye vinduer kan både lukke lys ind og producere strøm – en teknologi der kan forandre bygninger i byer verden over.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum