SDU-forskere bag nye internationale guidelines til forebyggelse af senfølger efter knæskader

Artrose – også kendt som slidgigt – er hyppigt forekommende efter en alvorlig knæskade. Omkring halvdelen af de ramte har tegn på artrose 10-15 år efter en skade på forreste korsbånd. Korsbåndsskader rammer oftest teenagere og unge først i tyverne, der i mange tilfælde ender med et ’pensionistknæ’ allerede i trediverne.
Derfor er det godt nyt, at der nu er nye og forbedrede guidelines til forebyggelse og behandling af artrose, der opstår i forbindelse med alvorlige knæskader.
En international arbejdsgruppe bestående af omkring 40 forskere, klinikere og patientrepræsentanter fra forskellige lande har deltaget i udviklingen af de internationale anbefalinger til at sikre raske knæ samt forebygge udvikling af artrose (slidgigt).
Den nye viden gavner både forskning og behandling
Ikke mindre end 7 forskere fra Center for Sundhed i Muskler og led ved SDU’s Institut for Idræt og Biomekanik (IOB) samt en kandidatstuderende fra kandidatuddannelsen i fysioterapi deltog i arbejdsgruppen.
- Vi har samlet den tilgængelige viden på området, og med dette som udgangspunkt er det muligt for kommende forskningsprojekter at gå direkte i gang med interventionsprojekter. Der er et udtalt behov for bedre behandling til at mindske den store sygdomsbyrde, som alvorlige knæskader medfører, fortæller professor Ewa Roos fra IOB, der har deltaget centralt i projektets styregruppe.
- Med min baggrund som kliniker håber jeg desuden på, at de vidensbaserede guidelines kan være til hjælp her og nu for klinikere og dermed for de mange tusinde nye patienter med knæskader, vi ser i Danmark hvert år’, siger hun.
Guidelines udgives i verdens førende tidsskrift for sportsmedicin
Den internationale gruppe har arbejdet i 3 år med at samle evidensen på området, hvilket har resulteret i 7 systematiske reviews og meta-analyser, hvoraf 6 af disse samt de internationale guidelines er publiceret i december månedsudgave af British Journal of Sports Medicine [INDSÆT LINK]; det højest rangerede tidsskrift indenfor sportsmedicin.
Center for Sundhed i Muskler og Led har ydet et stort bidrag, og er repræsenteret med medforfattere på alle publikationer, samt været repræsenteret i styregruppen med professor Ewa Roos og professor Carsten Juhl som metodeekspert.
De nye guidelines samler den nyeste viden om forebyggelse af slidgigt efter en knæskade. Fremover vil danske praktikere kunne læne sig op ad de kliniske anbefalinger omkring disse hovedområder:
• Hvem man målretter forebyggelse af slidgigt efter knæskade.
• Hvordan og hvornår forebyggelse efter alvorlig knæskade startes.
• Hvordan man bør behandle patienter med forreste korsbåndsskade.
• Hvad der er vigtigt at overvåge/følge hos patienter efter en alvorlig knæskade.
Arbejdsgruppen
Følgende forskere fra Syddansk Universitet har deltaget i arbejdsgruppen:
• Alessio Bricca (post doc)
• Carsten Juhl (professor)
• Ewa Roos (professor)
• James Young (post doc)
• Jonas Bloch Thorlund (professor)
• Matilde Lundberg (studerende)
• Pætur Holm (post doc)
• Søren Thorgaard Skou (professor)
Nøgleord
Kontakter
Ewa Roos, professor
Forskningsenheden Muskuloskeletal Funktion og Fysioterapi (FOF)
Institut for Idræt og Biomekanik
Syddansk Universitet
T: +45 60 11 43 31
eroos@health.sdu.dk
Billeder

Links
Information om Syddansk Universitet
Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Nobelprisvinder Joseph Stiglitz besøger SDU7.5.2025 14:28:10 CEST | Pressemeddelelse
Han har vundet nobelprisen i økonomi, været rådgiver for Bill Clinton og Barack Obama og i årtier advaret mod den verdensorden, som vi står midt i med Trump som præsident. Onsdag 14. maj får Syddansk Universitet besøg af Joseph Stiglitz.
Knoglebrud koster mere med type 1 diabetes5.5.2025 13:50:52 CEST | Pressemeddelelse
Ny forskning fra Syddansk Universitet viser, at sundhedsomkostningerne for patienter med knoglebrud er højere for personer med type 1 diabetes end for personer uden. Forebyggelse vil muligvis kunne nedbringe omkostningerne
Ny institutleder på Retsmedicinsk Institut på SDU2.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Simon Kjær Hermansen konstitueres som institutleder for Retsmedicinsk Institut under Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet pr. 1. maj 2025. Han afløser Peter Mygind Leth, som fratræder posten, men fortsætter som statsobducent og professor i endnu et års tid.
Direktøren for Danish Advanced Research Academy tiltræder1.5.2025 14:59:31 CEST | Pressemeddelelse
Philip Hallenborg var en del af teamet bag fondsansøgningen. Nu skal han stå i spidsen for det nationale Ph.D.-akademi, Novo Nordisk Fonden har finansieret for at samle universiteterne om udvikling af danske forskningstalenter.
MedTech Odense uddeler de første millioner til udvikling af banebrydende sundhedsteknologi på hjerteområdet1.5.2025 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Pionerprojektet DANARC er den første modtager af en bevilling fra MedTech Odense - den første af flere bevillinger til projekter i de kommende år. DANARC vil udvikle en robot, der kan skanne og diagnosticere hjertekarsygdomme. En automatiseret løsning, der kan forkorte de stigende ventetider og gøre en forskel for patienter.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum