World Animal Protection Danmark

Sammenklemte kaniner skal ikke afløse mishandlede mink

Del

“Det vil være et stort tilbageslag for dansk dyrevelfærd at lade én form for dyremishandling afløse en anden,” siger World Animal Protection i anledning af forslag om at indføre storstilet kaninproduktion i Danmark.

Et samarbejde mellem tidligere danske minkavlere, konsulentfirmaet SAGRO samt  studerende fra Aarhus Universitet er mundet ud i forslag til en ny forretningsmodel for de minkfarme, der blev afviklet sidste år på grund af risiko for coronasmitte.

I den ny model foreslår fem civilingeniørstuderende fra ‘Institut for Forretningsudvikling og Teknologi’ på Aarhus Universitet, Herning, at indføre kaniner i bure i stedet for mink.

Kaninavl med henblik på kødproduktion er kendt fra flere sydeuropæiske lande, men har aldrig været udbredt i de nordeuropæiske lande, hvor kanin mest er på menuen som en særlig specialitet på udvalgte restauranter.

“Det er en meget dårlig idé, at indføre kaninproduktion i stor stil i Danmark som en redningsplanke til minkavlerne”, siger Esben Sloth, kampagnechef i World Animal Protection Danmark. 

“Vi er lige sluppet af med et erhverv, hvor dyrene i den grad led under dårlig dyrevelfærd, og det ville være absurd, at indføre en ny produktion, hvor forholdene på mange måder er kendt som lige så elendige,” siger kampagnechefen med henvisning til den industrielle burproduktion i EU-lande som Spanien, Frankrig og Italien, der er blandt EUs største producenter af kaninkød.

I den industrielle produktion af kaniner er de livlige dyr fuldstændig berøvet muligheden for at udføre deres naturlige adfærd. De kan hverken hoppe, gemme sig eller grave, og får stort set ikke opfyldt andre basale behov end at æde.
Kaninerne er klemt sammen i bursystemer med mindre end et A4-arks plads til hvert dyr, og der er tremmer både under poter og over ører.
Ofte kan kaninerne ikke lægge sig udstrakt, og det er ikke usædvanligt, at dyrene får skader på poterne på grund af de tynde tremmer.
I staldene, hvor kaninerne holdes indespærret i stort antal, er luften fyldt med ammoniak fra urin og afføring, sygdomme florerer, og derfor får kaninerne store mængder antibiotika, som man kender det fra intensiv svineproduktion. Derfor er dødsraten blandt bur-kaniner også relativt høj.

I forretningsmodellen for minkavlerne, slår de unge civilingeniører og SAGRO på, at klimabelastningen er mindre end eksempelvis svine- og kalveproduktion, og at produktionen derfor er klimavenlig.

“Klimaforandringerne skal ikke løses ved at gå på kompromis med dyrevelfærd. Vi skal i stedet satse meget mere på produktion af plantebaseret kost til mennesker og producere langt mindre  - men til gengæld bedre kød – fra dyr, som har haft det godt,” siger Esben Sloth.

I uge 23 står EU Parlamentet over for et markant skift på dyrevelfærdsområdet. Her skal EUs politikere stemme om borgerinitiativet ‘End The Cage Age’, som World Animal Protection blandt andet står bag i samarbejde med den britiske organisation Compassion In World Farming.
“Der er ingen bæredygtig fremtid i tremmedyr, bure i landbruget er under udfasning i hele Europa, og alene af den grund er der berettiget håb om, at der ikke er dansk politisk opbakning til en forretningsmodel baseret på bur-kaniner,” siger Esben Sloth, kampagnechef i World Animal Protection. 

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Information om World Animal Protection Danmark

World Animal Protection Danmark
World Animal Protection Danmark
Amagertorv 29, 2.
1160 København K

https://www.worldanimalprotection.dk/

Om World Animal Protection:
Dyrebeskyttelsesorganisationen opererer i mere end 50 lande fra 14 afdelinger på fem kontinenter.
Organisationen har blandt andet kontorer i England, USA, Canada, Kina, Australien, Thailand, Holland, Indien, Frankrig og Brasilien.
World Animal Protection har højeste rådgivningsstatus i FN og Europarådet.
World Animal Protection Danmark er en selvstændig afdeling af World Animal Protection International.

Følg pressemeddelelser fra World Animal Protection Danmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra World Animal Protection Danmark

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum