Indenrigs- og Boligministeriet

Sådan sætter du krydset rigtigt ved tirsdagens valg

Del

En smiley på stemmesedlen eller et kryds med guldtusch kan resultere i, at ens stemme bliver erklæret ugyldig ved valget til kommuner og regioner. Få her overblik over, hvad du skal huske, og hvad du skal undgå.

Hvis du vil have din stemme til at tælle med ved valget til kommuner og regioner den 16. november, så skal du sikre dig, at din stemme ikke er ugyldig. For fire år siden var 10.973 stemmer til kommunalvalget ugyldige, uden at der var tale om blanke stemmer.

Det første, du skal huske, er at bruge de to stemmesedler, du får udleveret på dit valgsted. Når du har dem i hånden og er kommet ind i stemmeboksen, skal du blot sætte et kryds på hver seddel. Det skal tages meget bogstaveligt. Et kryds kan dog enten være et ”X” eller et ”+”. Men det dur ikke at skrive et bogstav, en cirkel eller en smiley.

Det er vigtigt, at stemmesedlen ikke får et særpræg. Vi har nemlig stemmehemmelighed i Danmark, og det betyder, at stemmen ikke må kunne genkendes ved optællingen. Derfor må der ikke være tegnet på stemmesedlen, og det er heller ikke tilladt at skrive navnet på den, du vil stemme på. Stemmesedlen må heller ikke være revet itu.

Du kan bruge den blyant eller pen, som ligger i stemmeboksen. Du må også gerne tage din egen blyant eller kuglepen med. Men reglen om særpræg betyder, at der ikke må være sat kryds med en særlig genkendelig skriftfarve, for eksempel en guldtusch.

På stemmesedlen skal det være tydeligt, hvilken kandidat eller hvilket parti/hvilken liste du har stemt på. Det betyder, at du ikke må sætte flere krydser, og at du ikke må sætte kryds uden for felterne eller strege ud på stemmesedlen. Du må heller ikke skravere feltet eller fylde det helt ud.

Hvis du skriver forkert eller kommer til at rive stemmesedlen i stykker, kan du bede en medarbejder på valgstedet om en ny stemmeseddel. Men det er selvfølgelig kun muligt, hvis du ikke allerede har lagt den i stemmekassen.

Det er muligt at stemme blankt. Ønsker du det, skal du lægge stemmesedlen i stemmekassen uden at udfylde den. Dermed bliver stemmen ugyldig, men den vil stadig tælle med i det samlede antal afgivne stemmer og i det samlede tal for valgdeltagelsen.

Ugyldige stemmer ved valget til kommuner og regioner i 2017:

  Ugyldige Heraf blanke Ugyldige af andre grunde
Valget til kommuner 50.562 39.589 10.973
Valget til regioner 139.475 127.466 12.009

Nøgleord

Kontakter

Information om Indenrigs- og Boligministeriet

Indenrigs- og Boligministeriet
Indenrigs- og Boligministeriet
Stormgade 2-6
1470 København K

https://im.dk/

Følg pressemeddelelser fra Indenrigs- og Boligministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Indenrigs- og Boligministeriet

Politisk aftale om 10 mia. kroner til Fonden for blandede byer26.11.2021 11:12:12 CET | Pressemeddelelse

Regeringen har sammen med Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Kristendemokraterne besluttet at etablere Fonden for blandede byer, som tilføres samlet 10 mia. kr. frem mod 2035. Med aftalen igangsættes en række initiativer, der vil bidrage til mere blandede byer gennem opførelse af almene boliger og skabe sammenhængende byer, hvor kultur og fællesskab er i højsædet.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum