Sådan kan neurale netværk give os en dybere forståelse for de finansielle markeder
For første gang nogensinde vil et hold af forskere og eksperter i kunstig intelligens benytte såkaldte bayesianske neurale netværk (BNN), en subgenre af algoritmer inden for deep machine learning, til at analysere, modellere og forstå kausale sammenhænge inden for handel på de globale finansielle markeder.
BNN er et kvantespring i anvendelsen af digitale værktøjer til moderne, multidimensionel analyse af komplekst og ustruktureret finansdata, hvor typiske økonometriske metoder ofte kommer til kort:
”Folk, der arbejder med økonometri og økonomi, går meget op i sandsynlighedsfordeling. Der kan de maskinlærings-teknikker, man har benyttet indtil nu, ikke følge med, for de formår ikke at favne finansverdenens faktiske kompleksitet. Her kan BNN revolutionere vores forståelse af finansielle data, fordi algoritmen kan fortælle os om sandsynligheden for et givent udfald,” siger Martin Magris, postdoc på Institut for Ingeniørvidenskab og en del af forskningsgruppen Machine Learning and Computational Intelligence under lektor Alexandros Iosifidis.
Bayesianske neurale netværk er en slags maskinlæringsmodel udstyret med hvad, der kan beskrives som en slags sund fornuft. BNN kombinerer traditionelle træningsdata fra maskinlæring med allerede integreret statistisk viden og erfaring om det pågældende domæne.
På den måde bliver maskinen i stand til at levere information relateret til sandsynlighedsfordelinger på baggrund af ganske omfangsrigt og komplekst data, og dermed forbedre økonometriens modelleringsprocesser, analyser og indsigt i kompleksiteten af de finansielle markeder markant.
”Finansielle markeder er i dag baseret fuldstændig på computere og algoritmer. Der er mere brug for maskinlæringsteknikker til at gennemskue data end nogensinde før. Projektet her vil give målbare forbedringer i forhold til state-of-the-art teknologier anvendt til behandling af højfrekvent finansiel data inden for volatilitetsmodellering, forudsigelse af aktiers prisbevægelser og analyse af indbyrdes afhængighed mellem aktiepriser,” siger Martin Magris.
Forskningsprojektet, der går under navnet BNNmetrics, er ledet af Martin Magris og støttet af Marie Skłodowska-Curie Actions-programmet under EU’s rammeprogram for forskning og innovation, Horizon 2020, med 2,8 mio. kr.
Nøgleord
Kontakter
Postdoc Martin Magris
Mail: magris@eng.au.dk
Tlf.: 71396616
Jesper Bruun
Journalist
Mail: bruun@eng.au.dk
Tlf.: 42404140
Information om Aarhus Universitet Technical Sciences
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Klimabekymringer ser ikke ud til at påvirke vores mentale helbred11.7.2025 10:30:44 CEST | Pressemeddelelse
Helt modsat hvad tidligere studier har fundet frem til, viser ny forskning fra Aarhus Universitet, at unge voksnes klimabekymringer ikke ser ud til at føre til et dårligere mentalt helbred.
Han kæmper for at bringe forskning ud i virkeligheden: Aarhus-professor modtager international hæder11.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Peter Gorm Larsen har bygget broer mellem forskning og industri i fire årtier. Nu bliver han hædret som æresdoktor for sit banebrydende arbejde med digitale tvillinger og internationalt forskningssamarbejde.
Flere vil uddanne sig til ingeniør på Aarhus Universitet5.7.2025 16:27:39 CEST | Pressemeddelelse
Ingeniøruddannelserne oplever en stigning i antallet af kvote-1-ansøgere på seks procent. På de akademiske landbrugsuddannelser er der både fremgang og tilbagegang.
Positiv dyrevelfærd: AU-forsker er med til at sætte retningen på nyt forskningsområde4.7.2025 09:35:22 CEST | Pressemeddelelse
Tidligere i år udgav en række førende forskere fra hele verden en banebrydende artikel, der definerer begrebet positiv dyrevelfærd. En af forskerne er professor ved Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab, Margit Bak Jensen.
Dine gener afslører om angstmedicin virker på dig eller ej1.7.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Næsten halvdelen af alle patienter med angst eller depression oplever ingen virkning af den medicin, de først får udskrevet. Ny forskning viser, at vores gener kan forudsige, hvilke præparater der virker.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum