Kræftens BekæmpelseKræftens Bekæmpelse

Så kom dog ind i kampen mod tobakken, Mette!

Del

Regeringens udspil mod tobak svigter på det vigtigste område: Prisen er alt for lav til at dæmme op for rygningen. Det svækker de andre fine tiltag i regeringens udspil. Det mener formænd og direktører for en lang række sundhedsorganisationer i denne fælles kommentar.

Regeringen varsler en prisstigning på en pakke cigaretter på 10 kroner indfaset over to år. Det er en prisstigning, javist. Men den er alt-alt for lille.

En så beskeden prisstigning vil nemlig ikke for alvor dæmme op for rygningen blandt børn og unge. Den vil ikke betyde, at væsentligt færre danskere dør alt for tidligt af tobak efter flere år med sygdom og dårlig livskvalitet.

Regeringen undlader med sit økonomiske udspil at sætte effektivt ind over for rygning, der skaber så meget ulighed i sundhed. Det er skuffende.

Flere unge ryger

I Danmark oplever vi for første gang i mange år, at flere - især børn og unge - ryger. Det er et alvorligt tilbageslag for sundheden. Derfor skal der sættes ind med det vigtigste virkemiddel; nemlig prisen. Jo højere pris, des færre børn og unge vil begynde at ryge. Det fastslår forskningen. En prisstigning til 60 kroner er minimum. Det er en god begyndelse.

Flertal for mindst 60 kroner

Der er et overvældende flertal i befolkningen for en pris på mindst 60 kroner. Det er der også blandt alle partiers vælgere. Og i Folketinget fastslog et markant flertal før valget, at prisen på en pakke cigaretter skal stige med mindst 20 kroner pakken. Og det er der fortsat flertal for efter valget.

Også gode initiativer, men ...

Vi håber derfor, at Mette Frederiksen ændrer holdning og tilslutter sig det sundhedspolitiske flertal, så hun kan opfylde sin ambition om at gå over i historien som børnenes statsminister - også når det gælder de børn, som ryger. Hver eneste dag året rundt begynder 40 nye børn og unge at ryge, og halvdelen af dem vil dø, hvis ikke de stopper igen.

Vi anerkender, at regeringens udspil rummer gode initiativer som at skjule tobakken i butikkerne, at gøre pakkerne neutrale og at indføre røgfri skoletid på alle grundskoler og røgfrie ungdomsuddannelser. Men disse tiltag risikerer at virke langt mindre effektivt, fordi regeringen har fravalgt at bruge prisvåbenet. Det er som at kæmpe med hænderne på ryggen.

Vi kan vinde

Vi håber, at Socialdemokratiet vil tilslutte sig det sundhedspolitiske flertal i befolkningen og Folketinget. Kampen for en røgfri generation kan vi faktisk vinde, hvis alle gode kræfter står sammen om de rigtige indsatser med en langt højere pris på tobak som den vigtigste. Kom nu ind i kampen!

Af

Andreas Rudkjøbing, formand, Lægeforeningen   

Anne Brandt, administrerende direktør, Lungeforeningen   

Anne Kaltoft, administrerende direktør, Hjerteforeningen   

Grete Christensen, formand, Dansk Sygeplejeråd   

Jesper Fisker, administrerende direktør, Kræftens Bekæmpelse   

Karin Friis Bach, formand for sundhedsudvalget, Danske Regioner   

Peer Steensbro, administrerende direktør, Diabetesforeningen   

Nøgleord

Kontakter

Henvendelse til
Arne Notkin, Presse- og kommunikationsrådgiver, Kræftens Bekæmpelse
Telefon +45 60 55 40 55
Mail not@cancer.dk

Information om Kræftens Bekæmpelse

Kræftens Bekæmpelse
Kræftens Bekæmpelse
Strandboulevarden 49
2100 Kbh Ø

http://www.cancer.dk

Følg pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

I morgen indvies ny kræftrådgivning til kræftpatienter og pårørende ved Herlev Hospital21.10.2019 15:00:00 CESTPressemeddelelse

Kræftpatienter og pårørende på Herlev Hospital får let adgang til rådgivning, støtte og træningstilbuddet ’Krop og Kræft’, når Kræftens Bekæmpelse og foreningen Realdania i morgen - tirsdag den 22. oktober - indvier en ny kræftrådgivning, som en del af Projekt Livsrum. Huset ligger på Borgmester Ib Juuls Vej lige ved siden af hospitalet og skaber med sin imødekommende træfacade og hjemlige rammer et særligt rum for samvær.

Ny teknik bruger gen-analyse og kunstig intelligens til at forudsige kræftoverlevelse11.10.2019 15:55:10 CESTPressemeddelelse

En nyudviklet genetisk test kan måske i fremtiden hjælpe læger og patienter med at træffe afgørende valg om den bedste behandling. Testen, som er udviklet af et internationalt forskerhold ledet fra London, viser lovende resultater i forhold til at kunne forudsige om lungekræft er aggressiv eller mere fredelig, og til at kunne forudsige overlevelsen hos kræftpatienter. Resultaterne, der er støttet af Kræftens Bekæmpelse, er netop offentliggjort i et af verdens førende videnskabelige tidsskrifter Nature Medicine.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum