sundhed.dk

Rygestop gavner, uanset hvor længe man har røget

Del

Ny rapport viser, at antallet af unge rygere stiger. Men det er aldrig for sent at stoppe. Faktisk har rygestop en positiv effekt på din sundhed med det samme.

Rygere har 10 gange højere risiko for at få lungekræft end ikke-rygere. De har flere gange øget risiko for kræft i mundhule, svælg, spiserør, bugspytkirtel, nyre, blære og livmoderhals. Rygere har 2-3 gange øget risiko for at få slagtilfælde og mavesår, 2-4 gange øget risiko for knoglebrud i hofte, håndled og rygrad, 2 gange øget risiko for at få grå stær, øget risiko for rejsningsbesvær, øget risiko for blodkræft, prostatakræft, brystkræft og knogleskørhed samt nedsat lugte- og smagssans og flere rynker.

Sådan ser de dystre tal ud, hvis man læser om rygning og skadelige virkninger på sundhed.dk, og med tal fra den nye rapport Den nationale sundhedsprofil 2017, der er offentliggjort i dag, ser det ikke godt ud for danskernes sundhedstilstand generelt.

Rapporten peger på, at danskernes livsstil, helbred og mentale tilstand er på næsten alle målepunkter blevet forværret de seneste fire år. 

Og rygning er et af de helt store problemer. Rapporten viser nemlig, at andelen af mænd mellem 16 og 24 år der dagligt ryger er steget med næsten to procent fra 2013 til 2017. For kvinder i samme alder er andelen steget med knap 1,5 procent.

Rygestop giver effekt med det samme

Men uanset hvor længe man har røget, gavner et rygestop helbredet. Rygere, som stopper før 35-års alderen, har stort set samme livslængde som ikke-rygere. Selv rygere, som først stopper efter 60-års alderen, får i gennemsnit tre år ekstra at leve i, skriver sundhed.dk. 

Ved rygestop mindskes risikoen for død og blodprop i hjertet hos mænd og kvinder med kendt hjertekarsygdom. Risikoen for slagtilfælde mindskes ligeledes, og lungeforandringer som kronisk bronkitis og nedsat lungefunktion bliver bedre.

Sådan stopper du:

For at holde op med at ryge, kan det være en god idé at udvikle en strategi. Bestem dig for en dato, hvor du kvitter tobakken - helst inden to uger. Trap gradvis ned mod denne dato, og arbejd bevidst med at ændre rygevanerne. Informer familie, venner og arbejdskolleger og bed om forståelse og støtte. Undgå at ryge på steder, hvor du tilbringer meget tid i perioden, før du stopper f.eks. hjemme, i bilen.

På sundhed.dk i Patienthåndbogen kan du læse meget mere om, hvordan du holder op med at ryge.

Billeder

Information om sundhed.dk

sundhed.dk
sundhed.dk
Dampfærgevej 22
2100 København Ø

44 22 20 80https://www.sundhed.dk/

Portalen sundhed.dk samler og viser data fra officielle sundhedsfaglige kilder for borgere og sundhedsprofessionelle og muliggør kommunikation sundhedsfaglige imellem samtidig med, at borgere og deres pårørende får adgang til at se deres egne sundhedsdata – alt sammen på et samlet sted. På den måde sikrer portalen overordnede mål om at gøre patienter og borgere til aktive medspillere i deres eget sundhedsforløb – og muliggør en konsistent deling af sundhedsdata på tværs af sektorer for de sundhedsprofessionelle. 

Følg pressemeddelelser fra sundhed.dk

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra sundhed.dk

Få overblik over dit barns sundhedsdata15.8.2019 12:58:19 CESTPressemeddelelse

Ønsker du at se dit barns sundhedsdata? Få overblik over, hvad du kan og ikke kan, når det handler om at se dit barns sundhedsdata. Du kan i nogle tilfælde få adgang til dit barns data på sundhed.dk. Det gælder: dit barns vaccinationer dit barns medicinoplysninger log: hvem der har kigget på dit barns data Du skal være opmærksom på, at du kun kan se disse data, hvis du har forældremyndigheden. Din adgang til dit barns data ophører, når barnet er 15 år. Her får barnet nemlig sit eget NemID og kan selv logge ind på sundhed.dk og få adgang til sine sundhedsdata. Vaccinationer Hvis du har børn, som er under 15 år, kan du klikke på dit navn og derefter vælge dit barns navn for at se barnets vaccinationer. Bemærk, at for børn født sidst i 1990’erne, kan nogle vaccinationer være registreret på et af forældrenes sundhedskort og CPR-nummer, hvis barnets sundhedskort ikke har været udstedt/medbragt ved konsultationen. Log på Vaccinationer på sundhed.dk Medicin Du har som forælder mulighed for at

Nyt Behandlingstestamente giver borgere større medbestemmelse, når de skal dø3.1.2019 12:22:53 CETPressemeddelelse

Med det helt nye Behandlingstestamente på sundhed.dk kan du nu som borger oprette et juridisk bindende dokument, hvor du skriver, om du ønsker livsforlængende behandling som for eksempel genoplivning ved hjertestop i tre situationer: Hvis du ligger for døden, og behandlingen kun vil forlænge livet og ikke gøre, at du får det bedre eller får lindret dine smerter. Hvis du er så svækket af sygdom, ulykke eller alder, at du aldrig vil komme til at kunne tage vare på dig selv fysisk og mentalt. Hvis behandlingen kan betyde, at du overlever, men lægen vurderer, at de fysiske konsekvenser af sygdommen eller af selve behandlingen vil være meget alvorlige og lidelsesfulde. Juridisk bindende i modsætning til Livstestamente - Behandlingstestamentet er en udvidelse af det hidtidige Livstestamente, som har eksisteret i en årrække. Behandlingstestamentet giver borgerne flere valgmuligheder end Livstestamentet og er i modsætning til Livstestamentet juridisk bindende. - Fra nu af kan der ikke længere

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum