sundhed.dk

Rygestop gavner, uanset hvor længe man har røget

Del

Ny rapport viser, at antallet af unge rygere stiger. Men det er aldrig for sent at stoppe. Faktisk har rygestop en positiv effekt på din sundhed med det samme.

Rygere har 10 gange højere risiko for at få lungekræft end ikke-rygere. De har flere gange øget risiko for kræft i mundhule, svælg, spiserør, bugspytkirtel, nyre, blære og livmoderhals. Rygere har 2-3 gange øget risiko for at få slagtilfælde og mavesår, 2-4 gange øget risiko for knoglebrud i hofte, håndled og rygrad, 2 gange øget risiko for at få grå stær, øget risiko for rejsningsbesvær, øget risiko for blodkræft, prostatakræft, brystkræft og knogleskørhed samt nedsat lugte- og smagssans og flere rynker.

Sådan ser de dystre tal ud, hvis man læser om rygning og skadelige virkninger på sundhed.dk, og med tal fra den nye rapport Den nationale sundhedsprofil 2017, der er offentliggjort i dag, ser det ikke godt ud for danskernes sundhedstilstand generelt.

Rapporten peger på, at danskernes livsstil, helbred og mentale tilstand er på næsten alle målepunkter blevet forværret de seneste fire år. 

Og rygning er et af de helt store problemer. Rapporten viser nemlig, at andelen af mænd mellem 16 og 24 år der dagligt ryger er steget med næsten to procent fra 2013 til 2017. For kvinder i samme alder er andelen steget med knap 1,5 procent.

Rygestop giver effekt med det samme

Men uanset hvor længe man har røget, gavner et rygestop helbredet. Rygere, som stopper før 35-års alderen, har stort set samme livslængde som ikke-rygere. Selv rygere, som først stopper efter 60-års alderen, får i gennemsnit tre år ekstra at leve i, skriver sundhed.dk. 

Ved rygestop mindskes risikoen for død og blodprop i hjertet hos mænd og kvinder med kendt hjertekarsygdom. Risikoen for slagtilfælde mindskes ligeledes, og lungeforandringer som kronisk bronkitis og nedsat lungefunktion bliver bedre.

Sådan stopper du:

For at holde op med at ryge, kan det være en god idé at udvikle en strategi. Bestem dig for en dato, hvor du kvitter tobakken - helst inden to uger. Trap gradvis ned mod denne dato, og arbejd bevidst med at ændre rygevanerne. Informer familie, venner og arbejdskolleger og bed om forståelse og støtte. Undgå at ryge på steder, hvor du tilbringer meget tid i perioden, før du stopper f.eks. hjemme, i bilen.

På sundhed.dk i Patienthåndbogen kan du læse meget mere om, hvordan du holder op med at ryge.

Information om sundhed.dk

sundhed.dk
sundhed.dk
Dampfærgevej 22
2100 København Ø

35 29 83 10https://www.sundhed.dk/

Følg pressemeddelelser fra sundhed.dk

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra sundhed.dk

Sæson for hvepse er gået ind16.8.2018 07:00pressemeddelelse

Sæsonen for hvepse er gået ind, og mange oplever, at blive stukket af en hveps. Insektstik giver smerte, rødme og hævelse hos alle. Utrolig generende, men for de fleste er fx et hvepsestik ikke farligt. Medmindre du bliver stukket, så hævelsen sidder i munden eller svælget. Som allergiker, er det selvfølgelig en anden sag. Et hvepsestik kan give alvorlige allergiske reaktioner på ganske kort tid. Dødsfald er heldigvis yderst sjældne og sker kun 1-2 gange om året. På sundhed.dk kan du læse mere om, hvad du skal gøre, hvis du bliver stukket af en hveps: https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/akutte-sygdomme/foerstehjaelp/bid-og-stik/insektstik/

Hvad gør du, hvis du bliver brændt af en brandmand?13.8.2018 07:00pressemeddelelse

I den sidste del af badesæsonen kommer der ofte flere brandmænd i de danske farvande. Og det stikker og svier, når du er blevet brændt af brandmandens lange tråde, men det er heldigvis sjældent farligt. Her er tips til at lindre smerten, når du er blevet brændt af en dansk brandmand på din strandtur: • Skyl det brændte område med havvand og/eller eddike • Fjern trådene - fx med barberskraber, kreditkort eller lignende • Læg noget koldt på området - fx en iispakning. Lad det sidde i cirka 10 minutter • Efter trådene er fjernet kan varmt vand på 40°-45°C lindre • Virker skaden alvorlig eller opstår der en allergisk reaktion, tilkald da 112 På sundhed.dk kan du læse mere om, hvad du skal gøre, hvis du bliver brændt af en brandmand: https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/akutte-sygdomme/foerstehjaelp/varme-og-kulde/brandmaend-foerstehjaelp/

Drikker du nok vand i varmen?12.7.2018 08:00pressemeddelelse

Motionerer du i morgensolen? Eller foretrækker du en løbetur, når sommersolen står højt på himlen? De varme sommertemperaturer kan nemlig være hårde ved motionister, der bevæger sig udenfor. Varmen bidrager til øget svedproduktion, og du kan risikere dehydrering, hvis du ikke husker at indtage nok væske. Ved let dehydrering vil du opleve nedsat ydeevne og træthed. Hvis dehydreringen er moderat til svær, bliver din krops funktioner nedsat, og du oplever at blive udmattet og forvirret. Læs på sundhed.dk hvad du selv kan gøre for at undgå dehydrering, og hvornår du bør tage kontakt til lægen: https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/akutte-sygdomme/foerstehjaelp/varme-og-kulde/dehydrering-indtoerring/

Er du dækket ind før rejsen?9.7.2018 07:00pressemeddelelse

Er du på vej på ferie, er det vigtigt, at du tjekker, om der er styr på både rejseforsikring og sygesikring. Uanset hvor i verden du rejser hen bør du sikre dig, at din rejseforsikring dækker eventuel sygdom og skade, så du ikke pludseligt står med udgifterne for fx hjemtransport pga. akut sygdom. Rejser du inden for EU bør du medbringe dit blå EU-sygesikringsbevis for at kunne dokumentere, at du har ret til behandling, i tilfælde af at du kommer til skade eller bliver syg. Læs mere om rejsesygeforsikring på sundhed.dk: https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/forsikringsmedicin/forsikringsmedicin/rejsesygeforsikring-det-blaa-kort/

Blodpropper på flyrejsen - kan det ske for dig?6.7.2018 12:04pressemeddelelse

Personer der tidligere har haft en blodprop i benet, gravide, overvægtige samt personer, der har aktiv cancer eller tager p-piller, kan have en lille øget risiko for at få en blodprop i benet under en flyrejse. Heldigvis er risikoen meget lille, men det er vigtigt at være opmærksom på problemet. Og faktisk kan du selv være med til at mindske gener, der kan være forbundet med en flyrejse som fx at: - bevæge dig under flyveturen - drikke rigeligt med væske - undgå stramtsiddende tøj Andre gener forbundet med flyrejser kan være, propper i ørerne, dehydrering, tørre øjne og hud, transportsyge. På sundhed.dk kan du læse mere om blodpropper og andre gener forbundet med flyrejser. https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/rejsemedicin-og-vacciner/sygdomme/diverse/lange-flyrejser/

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum