sundhed.dk

Rygestop gavner, uanset hvor længe man har røget

Del
Ny rapport viser, at antallet af unge rygere stiger. Men det er aldrig for sent at stoppe. Faktisk har rygestop en positiv effekt på din sundhed med det samme.

Rygere har 10 gange højere risiko for at få lungekræft end ikke-rygere. De har flere gange øget risiko for kræft i mundhule, svælg, spiserør, bugspytkirtel, nyre, blære og livmoderhals. Rygere har 2-3 gange øget risiko for at få slagtilfælde og mavesår, 2-4 gange øget risiko for knoglebrud i hofte, håndled og rygrad, 2 gange øget risiko for at få grå stær, øget risiko for rejsningsbesvær, øget risiko for blodkræft, prostatakræft, brystkræft og knogleskørhed samt nedsat lugte- og smagssans og flere rynker.

Sådan ser de dystre tal ud, hvis man læser om rygning og skadelige virkninger på sundhed.dk, og med tal fra den nye rapport Den nationale sundhedsprofil 2017, der er offentliggjort i dag, ser det ikke godt ud for danskernes sundhedstilstand generelt.

Rapporten peger på, at danskernes livsstil, helbred og mentale tilstand er på næsten alle målepunkter blevet forværret de seneste fire år. 

Og rygning er et af de helt store problemer. Rapporten viser nemlig, at andelen af mænd mellem 16 og 24 år der dagligt ryger er steget med næsten to procent fra 2013 til 2017. For kvinder i samme alder er andelen steget med knap 1,5 procent.

Rygestop giver effekt med det samme

Men uanset hvor længe man har røget, gavner et rygestop helbredet. Rygere, som stopper før 35-års alderen, har stort set samme livslængde som ikke-rygere. Selv rygere, som først stopper efter 60-års alderen, får i gennemsnit tre år ekstra at leve i, skriver sundhed.dk. 

Ved rygestop mindskes risikoen for død og blodprop i hjertet hos mænd og kvinder med kendt hjertekarsygdom. Risikoen for slagtilfælde mindskes ligeledes, og lungeforandringer som kronisk bronkitis og nedsat lungefunktion bliver bedre.

Sådan stopper du:

For at holde op med at ryge, kan det være en god idé at udvikle en strategi. Bestem dig for en dato, hvor du kvitter tobakken - helst inden to uger. Trap gradvis ned mod denne dato, og arbejd bevidst med at ændre rygevanerne. Informer familie, venner og arbejdskolleger og bed om forståelse og støtte. Undgå at ryge på steder, hvor du tilbringer meget tid i perioden, før du stopper f.eks. hjemme, i bilen.

På sundhed.dk i Patienthåndbogen kan du læse meget mere om, hvordan du holder op med at ryge.

Billeder

Information om sundhed.dk

sundhed.dk
sundhed.dk
Dampfærgevej 22
2100 København Ø

44 22 20 80http://www.sundhed.dk

Sundhed.dk er din digitale indgang til sundhedsvæsenet. En portal, der giver dig overblik over din sundhed og sygdom, og som er ejet af staten, kommunerne og regionerne.

Følg pressemeddelelser fra sundhed.dk

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra sundhed.dk

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye