sundhed.dk

Danskerne kan fejre 20 år med digitale sundhedsdata på sundhed.dk

Del

Her i december er det 20 år siden, der blev åbnet for den fælles offentlige sundhedsportal sundhed.dk. Missionen dengang var at samle sundhedsdata ét sted og skabe én fælles indgang for både borgere og sundhedsfaglige. I dag kender 96 procent af danskerne til sundhed.dk, der indtil nu i 2023 har haft 57,9 mio. besøg.

Sundhed.dk runder 20 år i december.
Sundhed.dk runder 20 år i december.

Danmark var foregangsland i 2003, da sundhed.dk så dagens lys for første gang. Ingen andre steder var det lykkedes at samle sundhedsdata og skabe én fælles indgang til sundhedsvæsenet for borgere og sundhedspersonale.

Det var det daværende Amtsrådsforeningen, der tog initiativ til oprettelse af en fælles offentlig sundhedsportal, og dermed banede vejen for, at danskerne for første gang fik direkte adgang til sundhedsvæsenet på nettet.

Det blev fejret med snoreklip af blandt andre daværende indenrigs- og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen og formanden for Amtsrådsforeningen Kristian Ebbensgaard, der sammen med direktøren Morten Elbæk Petersen bød velkommen til den nye portal med champagne i glassene.

Fra elektroniske prøvesvar til national infrastruktur
Allerede året efter – i 2004 – blev portalen udvidet med flere tilbud, som man kunne få adgang til ved hjælp af digital signatur. Det drejede sig blandt andet om elektronisk adgang til prøvesvar.

Siden er portalen vokset, og sundhed.dk-organisationen er i dag storleverandør af sundheds-it-løsninger, der understøtter det samlede danske sundhedsvæsen og hjælper både borgere og sundhedsfaglige i hverdagen. 

Efter lanceringen i 2003 er der mindst fire gange om året blevet lanceret ny funktionalitet og nye tjenester, sundhed.dk er blevet gennemskrevet et par gange og har fået flere ansigtsløftninger, som har gjort, at portalen er fulgt med tiden – og behovet. I 2019 blev MinSundhed-appen udviklet, hvor brugerne fik mulighed for at tilgå en lang række af de samme løsninger som på portalen. Under corona-epidemien slog sundhed.dk og MinSundhed deres position som kritisk national infrastruktur fast.

I dag er 115 mennesker ansat hos sundhed.dk, og bare i år har der indtil udgangen af november været 57,9 mio. besøg på portalen og på appen MinSundhed. Appen er downloadet mere end 6 millioner gange og 96 procent af danskerne kender sundhed.dk.

Brugertilfredsheden er i top
Borgerne har netop givet sundhed.dk topkarakter for andet år i træk i Rambølls årlige IT-undersøgelse, der blandt andet viser tilfredsheden med de store offentlige digitale servicetilbud.

”Det er en stor tilfredsstillelse at se, at det vi troede på og førte ud i livet i 2003, stadig er noget, som danskerne efterspørger,” siger direktør Morten Elbæk Petersen, der har stået i spidsen for sundhed.dk i alle årene.

”En ting er, at vi har leveret løsninger, som der er brug for. Både i sundhedsvæsenet og hos borgerne. Men at vi efter 20 år fortsat kan score højt på brugertilfredsheden, gør mig virkelig stolt,” siger han.

Udover tilfredse borgere har sundhed.dk gennem alle 20 år været med til at sætte Danmark på verdenskortet, og gør det stadig.  Den netop offentliggjorte OECD-rapport ”Health at a Glance” placerer Danmark i top, hvad angår håndteringen af sundhedsdata og borgernes adgang til egne sundhedsdata. 

Fakta:
Sundhed.dk er danskernes digitale indgang til sundhedsvæsenet. Her kan borgere logge ind og se deres egne sundhedsoplysninger, fx laboratoriesvar, medicinoplysninger, journal fra sygehus og henvisninger. På samme måde kan sundhedsfaglige se sundhedsdata for borgere fra hele landet, som de har i behandling – på tværs af regioner, sygehuse, lægepraksisser og kommuner. På sundhed.dk kan man også finde vej til den nærmeste behandler og søger oplysninger om de kommunale sundhedstilbud. Derudover kan både borgere og sundhedsfaglige læse om sygdomme og symptomer og meget andet i blandt andet Læge- og Patienthåndbogen.

Hver måned er der 3,8 millioner besøg på sundhed.dk. Det er ca. 124.000 om dagen.
På MinSundhed-appen er der 1,6 millioner besøg om måneden. Det er ca. 53.000 om dagen.

Sundhed.dk har vundet flere internationale priser – blandt andet EU’s pris for bedste europæiske e-sundhedsprojekt og Computerworlds ærepris som best practice worldwide på e-sundhedsområdet. I februar 2019 blev sundhed.dk i en artikel fra et WHO-symposium omtalt som den mest avancerede offentlige sundhedsportal i verden. Således har sundhed.dk været medvirkende til, at Danmark ifølge FN's analyser blev udnævnt som førende inden for digital offentlig forvaltning i 2018 og igen i 2020. Det samme er netop sket i OECDs rapport ”Health at a Glance” fra 2023, som sammenligner nøgleindikatorer for befolkningens sundhed og sundhedssystemets ydeevne på tværs af OECD-medlemslande.

I Danmark er Digitaliseringsprisen flere gange gået til sundhed.dk og MinSundhed.

Om sundhed.dk

Sundhed.dk er din digitale indgang til sundhedsvæsenet. En portal, der giver dig overblik over din sundhed og sygdom, og som er ejet af staten, kommunerne og regionerne.

Følg pressemeddelelser fra sundhed.dk

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra sundhed.dk

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye