Danmarks Statistik

Rigsstatistiker Jørgen Elmeskov siger farvel

Del

Rigsstatistiker Jørgen Elmeskov har besluttet at fratræde sin stilling som øverste chef i Danmarks Statistik, når hans nuværende kontrakt udløber ved udgangen af september 2020.

Om beslutningen siger næstformand i bestyrelsen, Laila Mortensen, på bestyrelsens vegne:

”Vi har været heldige, at have Jørgen som rigsstatistiker, og vi respekterer selvfølgelig hans valg om ikke at forlænge sin ansættelse. Jørgen har med sin internationale erfaring sat dybe aftryk på statistikproduktionen både i Danmarks Statistik og i international sammenhæng. Overalt er han meget respekteret, og han har fået sat Danmark på landkortet i international statistiksammenhæng.”

”Med Jørgen i spidsen er Danmarks Statistik også blevet løftet som organisation, så det fx er naturligt at tage nye digitale metoder i brug, når der produceres statistik, og også at kommunikere og synliggøre disse fakta i omverdenen, som den bedste kur mod forkerte slutninger og ’fake news’. Disse forandringer har krævet vedholdenhed fra Jørgens side, og det er vi i bestyrelsen ham dybt taknemmelige for. Derfor forlader Jørgen et velanset Danmarks Statistik, en velfungerende organisation og arbejdsplads, som løfter opgaven som Danmarks statistikproducent sikkert og med høj kvalitet. Tusind tak til Jørgen for den kæmpe store indsats.”

Når Jørgen Elmeskov fratræder ved udgangen af september, bliver det efter syv år på posten som Danmarks rigsstatistiker. 

”Jeg har virkelig nydt min tid i Danmarks Statistik. Dét, Danmarks Statistik gør, er vigtigt. Når Danmark er så succesfuldt et land, er det bl.a. fordi beslutninger på alle niveauer i samfundet baseres på solide fakta, som Danmarks Statistik leverer en god portion af. Sammen med institutionens mange dygtige chefer og medarbejdere har jeg arbejdet for at modernisere og effektivisere Danmarks Statistik. Det er vi nået langt med, og det har været en ære at stå i spidsen for den udvikling,” siger han.

Efter september slipper Jørgen Elmeskov hverken taget i arbejdsmarkedet eller statistikken, om end det bliver på et andet aktivitetsniveau. Han fortsætter som medlem af et rådgivende organ for det norske statistikbureau, SSB, ligesom han fortsætter som medlem af Klimarådet.

Stillingsopslaget for en ny rigsstatistiker bliver udsendt i morgen. Det er Social- og Indenrigsministeriet, der som ansættende myndighed står for processen. Danmarks Statistiks bestyrelse indstiller den valgte kandidat til ministeren. Bestyrelsen håber på, at en afløser kan tiltræde umiddelbart efter, Jørgen Elmeskov stopper ved udgangen af september. 

Blå bog:

Født 9. oktober 1956

Uddannelse

Cand.polit fra Københavns Universitet 1981

Beskæftigelse

Oktober 2013 – September 2020

Rigsstatistiker i Danmarks Statistik

2009 - 2013

Vicecheføkonom i OECD

2007-2008 samt 2009

Fungerende cheføkonom i OECD

2007-2013

Direktør for Policy Studies Branch, OECD

1999

Vicedirektør i Policy Studies Branch, OECD

1986

Ansat i OECD

1981-1986

Økonom i Det Økonomiske Råd

Andre poster

2020 -

Medlem, rådet, SSB

2018 - 2019

Medlem, styret (bestyrelse), SSB

2016 - 2020

Medlem, bureauet, OECDs statistikkomite

2016 - 2019

Medlem, senere formand, Partnership Group (bureau), EUs statistikkomite

2016 - 2018

Medlem, den norske regerings Statistiklovudvalg

2015 -

Medlem, Klimarådet

2014-15

Medlem, den norske regerings grønne Skattekommission 

2014-15

Medlem, Pensionskommissionen

2014-20

Medlem, Bestyrelsen, DSEB (Danish Society for Education and Business)

2014-14

Leder, Ekspertgruppe til bedømmelse af det svenske Konjunkturinstituttet

2014-

Medlem, nationalt censorkorps i økonomi 

2011-13

OECD repræsentant i G20 Framework Working Group

2010-20

Medlem og siden formand, Boardet, Tænketanken DEA

2009-11

Medlem, regeringens Vækst Forum

2009-10  

Medlem,  Evalueringskommissionen for Centraal Plan Bureau (Netherlands)

2008-10

Medlem, regeringens Klimakommission

2007-13

Secretariat focal point for the network of National Economic Research Organisations (OECD) 

2004-06

Medlem, regeringens Velfærdskommission

1999-07

Formand for Redaktionen, OECD Economic Studies

   

For kommentarer kontakt pressechef Helle Harbo Holm, 41 11 97 95 eller hso@dst.dk.

Billeder til pressens brug: https://www.dst.dk/da/OmDS/organisation/CV/JEM/fotos

Nøgleord

Information om Danmarks Statistik

Danmarks Statistik
Danmarks Statistik
Sejrøgade 11
2100 København Ø

39 17 39 17http://www.dst.dk

Danmarks Statistik er den centrale myndighed for dansk statistik. Vores opgave er at indsamle, bearbejde og offentliggøre statistiske oplysninger om det danske samfund.

Følg pressemeddelelser fra Danmarks Statistik

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Danmarks Statistik

Danske virksomheder udleder mere CO218.5.2020 09:01:00 CESTPressemeddelelse

Efter flere års fald er CO2-udslippet fra danske virksomheder steget en anelse siden 2014. Store CO2-udledere som skibsfart, luftfart og glas- og betonindustri udleder mere CO2 end tidligere. Udslippet fra energiforsyning er til gengæld faldet væsentligt. Samlet set er de danske virksomheders CO2-udledninger steget mindre end deres produktion er steget. CO2-intensiteten, opgjort som ton CO2 pr. mio. kr. produktion, er derfor faldet for de danske virksomheder samlet set. Men for de enkelte brancher varierer billedet, flere brancher har haft en stigende CO2-intensitet.

Rigsstatistikerens klumme: Ekstraordinære forhold påvirker BNP-indikatoren11.5.2020 10:02:16 CESTPressemeddelelse

I kølvandet på Corona-epidemien og de politiske forholdsregler for at begrænse den er den økonomiske aktivitet faldet kraftigt. Det vil selvfølgelig påvirke den BNP-indikator, som Danmarks Statistik offentliggør 15. maj. Mens vi venter på resultatet, er det værd at understrege både den ekstra usikkerhed og de fortolkningsproblemer, som er knyttet til indikatoren ved denne specielle lejlighed.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum