Rigide regler svækker hjælpepakke

Selvom smittetrykket herhjemme i øjeblikket er lavt, er Danmark stadig delvist lukket ned. Flere tusinde danskere er fortsat sendt hjem med lønkompensation, og det mærker man i Krifa, som blandt andet hjælper medlemmer med at sikre, at de får deres løn trods hjemsendelse.
Nogle virksomheder må vente længe på at modtage lønkompensationen fra Erhvervsstyrelsen, og det skaber uhensigtsmæssige ringe i vandet, mener Krifas advokat Carl S. Madsen. Nogle af disse kan nemlig ikke udbetale løn, før de får penge fra styrelsen, og det betyder, at medarbejderne potentielt går flere måneder uden løn. Hvis medarbejderne ikke længere kan eller vil vente på, at arbejdsgiveren udbetaler løn, kan de få erstatning ved Lønmodtagernes Garantifond ved at konkursbegære virksomheden – typisk igennem deres fagforening.
Lønmodtagernes Garantifond udbetaler kun løn, der går et halvt år tilbage fra konkursbegæringen, og derfor kan nogle medarbejdere føle sig tvunget til kræve deres løn, før det er for sent. Rigide regler, der er lavet før Corona, kan altså tvinge medarbejdernes fagforening til at indgive en konkursbegæring og lukke en arbejdsplads ned, selv om virksomheden måske kun er et par måneder fra at kunne udbetale løn.
- Jeg oplever, at staten giver med den ene hånd i form af hjælpepakkerne, men spænder ben med den anden, fordi centrale offentlige instanser ikke er blevet tilpasset den nye virkelighed, siger Carl S. Madsen.
Katastrofale konsekvenser
Krifa-advokaten hjælper i øjeblikket et medlem, som ikke har fået løn siden april. I overensstemmelse med medlemmet er Krifa villige til at vente på lønkompensationen fra Erhvervsstyrelsen, så virksomheden undgår konkurs, og de mange arbejdspladser bevares.
- Som fagforening er vores førsteprioritet vores medlem. Vi skal sikre, at vores medlem får den løn, medlemmet er berettiget, og vi har naturligvis også givet medlemmet et fagligt lån her i mellemtiden. Men vi er selvfølgelig ikke interesseret i, at en virksomhed med så mange arbejdspladser forsvinder og slet ikke i disse Coronatider, og derfor er vi villige til at strække os. Men en konkurs kan blive konsekvensen, fordi Lønmodtagernes Garantifond ikke er villige til at strække sig, siger Carl S. Madsen.
Advokaten understreger, at det ikke er for sent at tilpasse sig den nye virkelighed, og han håber, at staten sørger for, at de offentlige instanser ikke modarbejder hjælpepakkerne i at virke efter hensigten:
- Det her giver nogle unødvendige udfordringer, som kan have katastrofale konsekvenser for de danske lønmodtagere, virksomheder og vores samfund generelt.
Nøgleord
Kontakter
Carl S. Madsen, advokat (H), csm@krifa.dk, tlf. 25444066
Mette Christiansen, pressekontakt, mech@krifa.dk, tlf. 28344319
Billeder
Information om Krifa
Krifa er en tværfaglig organisation for danske lønmodtagere og har mere end 185.000 medlemmer. Krifa arbejder hver dag for at fremme arbejdslysten blandt medlemmer, medarbejdere og i samfundet generelt – og det er integreret i alt, hvad organisationen gør. Krifa arbejder mod at blive en moderne arbejdslivsbevægelse ved at se det enkelte medlem og udfordre den klassiske opfattelse af en fagforening og a-kasse.
Følg pressemeddelelser fra Krifa
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Krifa
Fleksibilitet mindsker løntab for familier ramt af kritisk sygdom9.7.2025 10:45:00 CEST | Pressemeddelelse
Alvorlig sygdom kan få store økonomiske konsekvenser for hele familien. Ikke blot den syge, men også partneren rammes af betydeligt indtægtstab.
Krifa og ITD Arbejdsgiverforening indgår fleksibel 3-årig transportoverenskomst1.7.2025 06:12:00 CEST | Pressemeddelelse
Fleksibilitet, smidighed og lokal medbestemmelse er omdrejningspunktet for en ny treårig overenskomst på transportområdet mellem Krifa og ITD Arbejdsgiverforening.
Krifa: Aftale om udenlandsk arbejdskraft er en skinmanøvre for at beskytte FH-fagbevægelsen30.6.2025 13:46:33 CEST | Pressemeddelelse
Regeringens aftale med Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) og Dansk Arbejdsgiverforening (DA) om udenlandsk arbejdskraft handler om politisk beskyttelse af den nødlidende fagbevægelse organiseret under FH og ikke om virksomhedernes reelle muligheder for udenlandsk arbejdskraft. Det vurderer Krifas formand, Jane Heitmann.
Krifa: Nye tal forstærker billedet af den danske model som en mindretalsmodel19.5.2025 12:52:47 CEST | Pressemeddelelse
Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) mistede i 2024 igen tusindvis af medlemmer, mens især de frie og uafhængige lønmodtagerorganisationer uden for hovedorganisationerne tilsammen havde stor fremgang med 15.897 flere medlemmer end året før. En medlemsudvikling der er velkendt.
Krifa: Vigtigt princip om individuel indsats til ledige knæsættes9.4.2025 12:39:18 CEST | Pressemeddelelse
Den netop indgåede aftale om en ny beskæftigelsesreform indeholder en banebrydende og meget principiel ændring i beskæftigelsesindsatsen. For første gang introduceres en individuel tilrettelagt beskæftigelsesindsats, der tager udgangspunkt i den lediges egne forudsætninger for hurtigt at komme tilbage på arbejdsmarkedet, pointerer Jane Heitmann, formand for Krifa.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum