Fleksibilitet mindsker løntab for familier ramt af kritisk sygdom
Alvorlig sygdom kan få store økonomiske konsekvenser for hele familien. Ikke blot den syge, men også partneren rammes af betydeligt indtægtstab.

I gennemsnit mister en familie 116.000 kroner om året, når den ene af dem bliver alvorlig syg, viser en ny Krifa-undersøgelse udført af Kraka Economics på baggrund af data fra op mod 50.000 pårørende og patienter ramt af lidelser som sclerose, hjerte-, lunge og nyresygdomme samt nedsat syn og blindhed.
Hvor hårdt familiens økonomi påvirkes, afhænger i høj grad af, om de pågældende oplever den nødvendige fleksibilitet på deres arbejdsplads, som gør det muligt at tilpasse arbejdsforholdene til familiens nye behov, pointerer Jane Heitmann, formand for Krifa.
"Arbejdspladsen spiller en afgørende rolle. Fleksible arbejdsforhold kan være forskellen på, om familien kan få hverdagen til at hænge sammen eller ej. Det handler om muligheden for hjemmearbejde, fleksible timer og forståelse for den nye livssituation – både for den sygdomsramte og de pårørende. Det kan reducere stress, styrke trivslen og hjælpe familien med at bevare tilknytningen til arbejdsmarkedet,” siger Jane Heitmann.
Hun peger samtidig på, at der er behov for at gentænke den nuværende omsorgsorlov:
“Omsorgsorloven er i dag ulønnet og kan kun tages som hele dage. Det er for ufleksibelt – især for pårørende med job. Hvis ordningen i stedet blev en del af sygedagpengesystemet og kunne tages i mindre portioner, for eksempel halve dage, ville det give langt bedre muligheder for at kombinere omsorg og arbejde. Det ville styrke både den mentale og økonomiske modstandskraft i familierne – til gavn for både den enkelte og samfundet,” siger Jane Heitmann.
Fakta fra undersøgelsen:
- Manglende fleksibilitet koster: Jo mindre fleksibilitet, desto større løntab – og desto længere tid tager det at komme sig økonomisk.
- Langvarige konsekvenser: For lønmodtagere i ufleksible job tager det i gennemsnit fem år at indhente tabet. For dem med fleksibilitet er det kun to år.
- Fleksibilitet betaler sig: Hvis begge i familien har fleksible job, reduceres løntabet med cirka 48.000 kroner om året.
- Hårdest ramt er den syge: Lønnen kan falde med op mod 20 procent efter en alvorlig diagnose.
- Langsigtet økonomisk pres: Selv fem år efter sygdomsforløbet har mange stadig lavere indkomst, især hvis fleksibiliteten har været lav.
- Risiko for jobtab: Sygdom kan føre til nedsat produktivitet, som igen øger risikoen for at forlade arbejdsmarkedet og overgå til offentlige ydelser.
For yderligere info kontakt:
Krifa: Lone Vibe Nielsen, presse- og kommunikationsmedarbejder: tlf. 24626947 - mail lovn@krifa.dk
Om Krifa
Krifa er en tværfaglig organisation for danske lønmodtagere og har mere end 185.000 medlemmer. Krifa arbejder hver dag for at fremme arbejdslysten blandt medlemmer, medarbejdere og i samfundet generelt – og det er integreret i alt, hvad organisationen gør. Krifa arbejder mod at blive en moderne arbejdslivsbevægelse ved at se det enkelte medlem og udfordre den klassiske opfattelse af en fagforening og a-kasse.
Følg pressemeddelelser fra Krifa
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Krifa
Krifa og ITD Arbejdsgiverforening indgår fleksibel 3-årig transportoverenskomst1.7.2025 06:12:00 CEST | Pressemeddelelse
Fleksibilitet, smidighed og lokal medbestemmelse er omdrejningspunktet for en ny treårig overenskomst på transportområdet mellem Krifa og ITD Arbejdsgiverforening.
Krifa: Aftale om udenlandsk arbejdskraft er en skinmanøvre for at beskytte FH-fagbevægelsen30.6.2025 13:46:33 CEST | Pressemeddelelse
Regeringens aftale med Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) og Dansk Arbejdsgiverforening (DA) om udenlandsk arbejdskraft handler om politisk beskyttelse af den nødlidende fagbevægelse organiseret under FH og ikke om virksomhedernes reelle muligheder for udenlandsk arbejdskraft. Det vurderer Krifas formand, Jane Heitmann.
Krifa: Nye tal forstærker billedet af den danske model som en mindretalsmodel19.5.2025 12:52:47 CEST | Pressemeddelelse
Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) mistede i 2024 igen tusindvis af medlemmer, mens især de frie og uafhængige lønmodtagerorganisationer uden for hovedorganisationerne tilsammen havde stor fremgang med 15.897 flere medlemmer end året før. En medlemsudvikling der er velkendt.
Krifa: Vigtigt princip om individuel indsats til ledige knæsættes9.4.2025 12:39:18 CEST | Pressemeddelelse
Den netop indgåede aftale om en ny beskæftigelsesreform indeholder en banebrydende og meget principiel ændring i beskæftigelsesindsatsen. For første gang introduceres en individuel tilrettelagt beskæftigelsesindsats, der tager udgangspunkt i den lediges egne forudsætninger for hurtigt at komme tilbage på arbejdsmarkedet, pointerer Jane Heitmann, formand for Krifa.
Regeringen vil ikke digitalisere og sender milliardregning til a-kassemedlemmerne20.3.2025 14:40:49 CET | Pressemeddelelse
Digitale samtaler er lige så effektive som fysiske, når det gælder om at få dagpengemodtagerne tilbage på arbejdsmarkedet. Alligevel fastholder regeringen i sit udspil til de igangværende forhandlinger om fremtidens beskæftigelsessystem, at dagpengemodtagernes første samtale med a-kassen skal gennemføres som et gammeldags fysisk møde. Det politiske krav om fysiske møder med alle ledige dagpengemodtagere tvinger a-kasserne til at opretholde et fintmasket net af filialer, hvilket koster op mod 400 millioner kroner årligt i mistede produktivitetsgevinster, viser ny Krifa-analyse.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum