3F Privat Service, Hotel og Restauration

Regeringens ny alkoholpolitik kalder på ændring af restaurationsloven

Del

Regeringens nye sundhedsreform vil sætte aldersgrænse for salg af alkohol op til 18 år, men unge ned til 15 år må fortsat servere alkohol i restauranter. Det skal hænge bedre sammen, mener 3F Privat Service, Hotel og Restauration.

Peter Lykke Nielsen er forhandlingssekretær i 3F Privat Service, Hotel og Restauration.
Peter Lykke Nielsen er forhandlingssekretær i 3F Privat Service, Hotel og Restauration.

Regeringen præsenterede 15. marts en ny sundhedsreform, der skal sætte en ny retning for forebyggelse. Reformen indeholder blandt andet et forslag om forbud mod salg af alkohol til unge under 18 år. Forbuddet ledsages af en ambitiøs national handlingsplan, der blandt andet skal ændre på at danske unge har europarekord i druk.

Den nye reform hænger dårligt sammen med, at Folketinget i 2016 ændrede restaurationsloven således, at unge helt ned til 15 år, under særlige omstændigheder kan udskænke alkohol i restauranter. Loven skulle have været evalueret efter 2 år og evalueringsrapporten sendt af Erhvervsstyrelsen til Folketinget, men det skete aldrig.

3F Privat Service, Hotel og Restauration har siden ændringen af restaurationsloven blev gennemført i 2017 været en skarp modstander af, at unge under 18 arbejder med udskænkning af alkohol.

Peter Lykke Nielsen, forhandlingssekretær i 3F Privat Service, Hotel og Restauration:

”Når man arbejder med alkohol, vænnes man til kulturen omkring alkohol. Du oplever voksne, der har indtaget alkohol helt tæt på og bliver selv en del af den kultur.
Det er med til at normalisere de helt unges forhold til alkohol allerede fra 15-årsalderen, men det har selvfølgelig også handlet om at beskytte de unge. Det har i mange år stået klart, at restaurationsbranchen er den tredje mest risikofyldte branche, når det kommer til sexchikane, vold og trusler om vold. Det er især yngre kvinder der udsættes for seksuel chikane. En helt ny undersøgelse foretaget blandt 30.000 medarbejdere, som Arbejdstilsynet offentliggjorde sidste måned viser, at 22 % af medarbejderne i restaurationsbranchen inden for de sidste år har oplevet seksuel chikane. Så der kan være flere gode grunde til at ændre restaurationsloven nu. Den er ude af trit med nutiden.”

Hvis regeringens nye reform skal give mening, er det vigtigt, at lovgivningen hænger sammen på tværs af områder. Det handler ikke kun om sundhedslovgivningen, siger Peter Lykke Nielsen:

”Det giver ikke mening, at vi i den ene ende af lovgivningen forbyder salg af alkohol til unge under 18, mens vi i den anden ende normaliserer forholdet til alkohol for unge helt ned til 15 år. En samlet lovgivning hvor unge må skænke, men ikke drikke alkohol, hænger bare ikke sammen i min verden,” slutter Peter Lykke Nielsen.

Nøgleord

Kontakter

Vedr. interview: Peter Lykke Nielsen, forhandlingssekretær, 3F PSHR
Mob: 5151 4207
Mail: peter.lykke.nielsen@3f.dk

Vedr. baggrund: Thorkild Holmboe-Hay, ledelseskonsulent
Mob: 6025 3415
Mail: Thorkild.hay@3f.dk

Billeder

Peter Lykke Nielsen er forhandlingssekretær i 3F Privat Service, Hotel og Restauration.
Peter Lykke Nielsen er forhandlingssekretær i 3F Privat Service, Hotel og Restauration.
Download

Vedhæftede filer

Information om 3F Privat Service, Hotel og Restauration

3F Privat Service, Hotel og Restauration
3F Privat Service, Hotel og Restauration
Kampmannsgade 4
1790 København K

3F er Danmarks stærkeste fagforening, der har overenskomst på flere arbejdspladser end nogen anden fagforening. 3F ejes og ledes af medlemmerne.

3F Privat Service, Hotel og Restauration er en gruppe i 3F og har omkring 27.000 medlemmer som primært arbejder inden for hotel- og restaurationsbranchen samt som rengøringsassistenter, sanitører- og serviceassistenter. 3F PSHR er en gruppe i 3F. 

Følg pressemeddelelser fra 3F Privat Service, Hotel og Restauration

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra 3F Privat Service, Hotel og Restauration

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum