Udnyttelsen af rumænere i restaurationsbranchen hører ikke hjemme i Danmark
20-30 kroner i timen. Arbejdsdage på 12 timer om dagen. 2 fridage om måneden. Det er blot nogle af de vilkår, som rumænere tilbydes i restaurationsmiljøet i Danmark. Lønnen udbetales kontant, og medarbejderen har ofte ikke adgang til deres egen lønkonto eller NemID, og fordi de officielt har adresse hos deres chef, bliver deres sundhedskort sendt til chefen. Arbejdsgiveren har styr på de officielle papirer, men virkeligheden er en anden.
Men Fagbladet 3F’s afsløringer er ikke nye, og det får gruppeformanden for 3F’s restaurationsgruppe til at trække en streg i sandet.
Tina Møller Madsen, gruppeformand 3F Privat Service, Hotel og Restauration:
”Det er jo forfærdeligt. Og jeg tænker, hvordan kan man som arbejdsgiver få sig selv til at behandle andre mennesker sådan? Men jeg bliver også virkelig vred. Så længe jeg kan huske, har dele af restaurationsbranchen frit og uhindret udnyttet udenlandsk arbejdskraft, så man næsten ikke tror, man er i Danmark. Det er på tide, at vi som samfund trækker en streg i sandet. Jeg vil bede om et møde med ministeren. Nu skal vi have løst dette problem. Og vi skal ikke bare have marginalt mere kontrol og lidt højere straffe. Vi skal have en løsning.”
Mens aviserne i Danmark flyder over med artikler, hvor arbejdsgiverne i restaurationsbranchen kræver grænserne åbnet for mere udenlandsk arbejdskraft, er der en påfaldende tavshed, når talen falder på, hvordan udlændinge bliver behandlet i branchen:
” Det er helt tydeligt for enhver, at de nuværende regler for at hente udenlandsk arbejdskraft til Danmark ikke er gode nok. Heller ikke reglerne for, som her, EU-borgeres ophold og arbejde i Danmark. Vi står nok en gang med afsløringer om, hvordan vi behandler udenlandsk arbejdskraft i dele af restaurationsbranchen, mens branchen i øvrigt råber på mere udenlandsk arbejdskraft. Det hænger slet ikke sammen. Vi bør som branche slet ikke have adgang til udenlandsk arbejdskraft, før vi har bevist og har sikkerhed for, at vi kan behandle dem ordentligt. Andet kan vi ikke være bekendt. ”
Helt nye tal fra tænketanken Cevea viser, at der i Danmark allerede nu er en meget stor arbejdskraftreserve, som står til rådighed for nyt arbejde, men restaurationsbranchen har svært ved at komme i kontakt med dem.
”De to ting hænger altså sammen, de utallige eksempler på dårlige og somme tider elendige løn- og ansættelsesvilkår i restaurationsbranchen gør, at mange slet ikke har lyst til at arbejde dér. Restaurationsbranchen som helhed er nødt til at forstå, at de må komme ind i kampen. De må begynde at konkurrere om de danske ledige. Sådan er vilkårene under markedsøkonomien. Løsningen er ikke ørkesløst at importere mere arbejdskraft fra udlandet,” slutter Tina Møller Madsen.
…
Nøgleord
Kontakter
Vedr. baggrund
Thorkild Holmboe-Hay, ledelseskonsulent
Mob: 6025 3415
Mail: Thorkild.hay@3f.dk
Billeder
Links
Information om 3F Privat Service, Hotel og Restauration
3F Privat Service, Hotel og Restauration er en gruppe i 3F. Gruppens medlemmer arbejder primært inden for hotel- og restaurationsbranchen samt som rengøringsassistenter, sanitører- og serviceassistenter.
Følg pressemeddelelser fra 3F Privat Service, Hotel og Restauration
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra 3F Privat Service, Hotel og Restauration
Nykårede Michelinrestauranter kører på flade dæk, når det kommer til løn- og arbejdsforhold12.6.2023 21:07:08 CEST | Pressemeddelelse
Der kæles for råvarerne på de danske restauranter med michelinstjerner, men medarbejderne må ofte kigge langt efter samme respekt og omhu. Ingen af de 5 nykårede michelinrestauranter har indgået overenskomst for deres medarbejdere. Kun 7 ud af de resterende 28 restauranter med 1-3 stjerner har overenskomst.
Regeringens ny alkoholpolitik kalder på ændring af restaurationsloven16.3.2022 09:59:02 CET | Pressemeddelelse
Regeringens nye sundhedsreform vil sætte aldersgrænse for salg af alkohol op til 18 år, men unge ned til 15 år må fortsat servere alkohol i restauranter. Det skal hænge bedre sammen, mener 3F Privat Service, Hotel og Restauration.
De unge vandt og Jensens Bøfhus A/S tabte i Arbejdsretten9.7.2021 13:36:02 CEST | Pressemeddelelse
Det er de unge i restaurationsbranchen, der har grund til at fejre Arbejdsrettens dom i dag. Jensens Bøfhus A/S tabte sagen, hvor de ville have Arbejdsretten til at dømme de unge organiseredes strejke ulovlig.
Det er et nu år siden Jensens Bøfhus A/S iværksatte deres lockout24.3.2021 03:00:00 CET | Pressemeddelelse
En af de mest omtalte konflikter på arbejdsmarkedet fylder et år i denne uge.
Positiv dialog mellem medarbejderne fra Jensens Bøfhus A/S og 3F11.2.2021 20:27:57 CET | Pressemeddelelse
Den snart ét år lange konflikt på Jensens Bøfhus A/S tog i dag en positiv drejning. De mange uorganiserede unge medarbejdere holdt et første dialogmøde med 3F.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum