Nykårede Michelinrestauranter kører på flade dæk, når det kommer til løn- og arbejdsforhold
Der kæles for råvarerne på de danske restauranter med michelinstjerner, men medarbejderne må ofte kigge langt efter samme respekt og omhu. Ingen af de 5 nykårede michelinrestauranter har indgået overenskomst for deres medarbejdere. Kun 7 ud af de resterende 28 restauranter med 1-3 stjerner har overenskomst.
En række danske restauranter har i dag modtaget stjerner fra Guide Michelin, den mest prestigefyldte internationale anerkendelse man kan opnå inden for gastronomien.
Det er en imponerende succeshistorie, men den har en ubehagelig skyggeside: En række af de nykårede michelinrestauranter har ikke overenskomst for de mange restaurationsansatte, der er med til at skaffe stjernerne i hus. De mangler de basale lønmodtagerrettigheder som findes i de kollektive overenskomster.
”Det er slet, slet ikke i orden” siger John Frederiksen, formand for de restaurationsansattes faglige organisation, 3F Privat Service, Hotel og Restauration og fortsætter:
”En overenskomst giver klarhed over rettigheder og pligter i ansættelsesforholdet. Den giver en juridisk sikkerhed og skaber balance mellem arbejdsliv og privatliv. Den sikrer at medarbejderen altid har et sted at gå hen, for at få vejledning og rådgivning, og den sikrer at problemer, der ikke kan løses lokalt på anden måde, kan behandles af professionelle i et system af forhandling, mægling og i sidste ende i arbejdsretten.
Den kollektive overenskomst er hjørnestenen i den danske arbejdsmarkedsmodel. En ordning mange lande misunder os. Og netop derfor bør de internationale flagskibe i vores branche gå foran med et godt eksempel og vise, at ordentlige løn- og ansættelsesforhold – OK-forhold – hænger sammen med det at drive restaurant på topniveau i Danmark.”
Se listen over de nye michelinrestauranter med og uden overenskomst
Nøgleord
Kontakter
John Frederiksen, 3F PSHR
Mob: 40180613
Mail: john.frederiksen@3f.dk
Vedhæftede filer
Følg pressemeddelelser fra 3F Privat Service, Hotel og Restauration
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra 3F Privat Service, Hotel og Restauration
Regeringens ny alkoholpolitik kalder på ændring af restaurationsloven16.3.2022 09:59:02 CET | Pressemeddelelse
Regeringens nye sundhedsreform vil sætte aldersgrænse for salg af alkohol op til 18 år, men unge ned til 15 år må fortsat servere alkohol i restauranter. Det skal hænge bedre sammen, mener 3F Privat Service, Hotel og Restauration.
Udnyttelsen af rumænere i restaurationsbranchen hører ikke hjemme i Danmark7.10.2021 12:38:23 CEST | Pressemeddelelse
Fagbladet 3F har igen afsløret omfattende og systematisk udnyttelse af udenlandske arbejdstagere i dele af restaurationsbranchen. Denne gang er det rumænere. Nu skal vi have en løsning, siger Tina Møller Madsen, gruppeformand for 3F Privat Service, Hotel og Restauration.
De unge vandt og Jensens Bøfhus A/S tabte i Arbejdsretten9.7.2021 13:36:02 CEST | Pressemeddelelse
Det er de unge i restaurationsbranchen, der har grund til at fejre Arbejdsrettens dom i dag. Jensens Bøfhus A/S tabte sagen, hvor de ville have Arbejdsretten til at dømme de unge organiseredes strejke ulovlig.
Det er et nu år siden Jensens Bøfhus A/S iværksatte deres lockout24.3.2021 03:00:00 CET | Pressemeddelelse
En af de mest omtalte konflikter på arbejdsmarkedet fylder et år i denne uge.
Positiv dialog mellem medarbejderne fra Jensens Bøfhus A/S og 3F11.2.2021 20:27:57 CET | Pressemeddelelse
Den snart ét år lange konflikt på Jensens Bøfhus A/S tog i dag en positiv drejning. De mange uorganiserede unge medarbejdere holdt et første dialogmøde med 3F.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum