Dansk Socialrådgiverforening

REGERINGEN FORPASSER HISTORISK MULIGHED FOR AT FÅ FLERE I ARBEJDE

Del

Regeringens forslag om 37 timers aktivering giver kun mening, hvis det hjælper de ledige tættere på arbejdsmarkedet. Desværre ser det ud til at blive en bureaukratisk discountmodel uden ordentligt indhold.

Regeringens forslag om, at nogle ledige skal i 37 timers aktivering risikerer at ende med meningsløse nyttejob, der hverken gavner de ledige eller samfundet. Sådan lyder vurderingen fra socialrådgivernes formand, Mads Bilstrup.

- Vi skal stille krav til hinanden, og det er rimeligt, at vi møder ledige med forventninger om at bidrage. Men det, regeringen foreslår, bliver nyttesløs aktivering og ligner mest af alt symbolpolitik, der ikke gavner nogen, siger han.

Aktivering giver kun mening, hvis den fører ledige tættere på et job, og de grupper af ledige, regeringens forslag omfatter, har brug for andet og mere end nyttejob uden indhold. Målet skal være, at de kan forsørge sig selv, og det kræver danskundervisning, opkvalificering og inddragelse af virksomheder, der stiller et rigtigt job i udsigt.

- Virksomhederne skriger på arbejdskraft, og vi har derfor en historisk mulighed for at få flere mennesker i arbejde. Men det kræver, at vi investerer i de ledige, og at de har udsigt til et rigtigt arbejde. Desværre lægger regeringen op til det modsatte, nemlig at spare på indsatserne, og det får ikke folk i arbejde, siger Mads Bilstrup og understreger, at der også skal stilles krav til virksomhederne.

- Når virksomhederne mangler arbejdskraft, skal de oprette rigtige stillinger. Vi har set alt for mange eksempler på, at ledige bruges som gratis arbejdskraft i virksomhedspraktik eller løntilskud, selvom de burde have fået et rigtigt job.

Bureaukratisk monster

Det er i forvejen svært for kommunerne at fylde indhold i nyttejob, der giver mening. I stedet burde regeringen se på de kommuner, der med investeringer i indsatsen har haft stor succes med at få mennesker væk fra kontanthjælp.

- Flere kommuner har vist, hvordan man hjælper ledige, der ikke umiddelbart kan tage et arbejde, hurtigt og effektivt ind på arbejdsmarkedet eller i uddannelse. Det kræver, at tilbuddene giver mening og, ikke mindst, at socialrådgiverne har tid til at finde de rigtige tilbud i samarbejde med den enkelte, siger socialrådgiverformanden og advarer politikerne mod at gøre systemet endnu mere bureaukratisk, end det er i forvejen.

- Politikerne kritiserer jo jobcentrene for at lave alt for meget ligegyldigt arbejde. Nu vil regeringen så indføre en ordning, der vil flytte endnu mere af socialrådgivernes tid med det enkelte menneske over til administration – vi skal vurdere, hvem der kan deltage i aktiveringen, hvor mange timer de kan deltage, stykke 37 timer sammen til hver enkelt ledig, følge op og, ikke mindst, kontrollere om og hvor meget de ledige møder op. Det kan let vokse til et enormt bureaukratisk monster, lyder det fra Mads Bilstrup.

Kontakter

Mads Bilstrup, formand: 40 73 94 41
mb@socialraadgiverne.dk

Bjarke Hartmeyer Christiansen, journalist: 26 27 99 14
bhc@socialraadgiverne.dk

Billeder

Information om Dansk Socialrådgiverforening

Dansk Socialrådgiverforening
Dansk SocialrådgiverforeningFølg pressemeddelelser fra Dansk Socialrådgiverforening

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Dansk Socialrådgiverforening

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum