Socialrådgiverne: Rapport bekræfter ulige løn, men trepart bør også omhandle arbejdsmiljø
Lønstrukturkomitéen har offentliggjort sin rapport om lønforhold på det danske arbejdsmarked. Den bekræfter, hvad Dansk Socialrådgiverforening og mange andre har påpeget – at fag med mange kvinder typisk giver lavere løn end andre fag med samme ledelsesansvar, erhvervserfaring og uddannelseslængde.
– Rapporten peger på en klar og tydelig tendens: Fag med en høj andel af kvinder giver en lavere løn end andre fag. Det er helt urimeligt. Derfor er jeg rigtig glad for, at vi i fagbevægelsen er enige om, at kønsforskelle ikke skal have betydning for lønnen, siger forkvinde for Dansk Socialrådgiverforening Signe Færch.
Uddannelse betaler sig ikke nok
Rapporten peger også på, at der ikke altid er en sammenhæng mellem løn og længden af uddannelse. I gennemsnit giver korte videregående uddannelser samme løn som mellemlange videregående uddannelser. Med andre ord får en lønmodtager med en mellemlang uddannelse – f.eks. en socialrådgiver – en væsentligt lavere løn end en lønmodtager med en lang uddannelse, men ikke tilsvarende en højere løn end en med kort uddannelse.
– De fleste er nok enige om, at uddannelse bør spille en væsentlig rolle for lønniveauet, og her viser rapporten, at vi sammen med andre offentligt ansatte med mellemlange uddannelser ligger lavt, lyder det fra Signe Færch. Hun understreger samtidig, at rapportens beregninger ikke kan stå alene:
– Rapporten viser noget om den aktuelle lønstruktur, men intet om, hvad en retfærdig løn er. Det er afgørende for det videre arbejde med at sikre ligeløn at inddrage andre faktorer som hvilke opgaver og ansvar, de forskellige faggrupper løfter. Jeg mener, det vil være en fejl, hvis for eksempel socialrådgivernes ansvar for udsatte mennesker, herunder de mest udsatte børn, og de meget komplekse opgaver og beslutninger, der følger med, ikke afspejles i lønnen.
Arbejdsmiljø spiller også en rolle
Signe Færch påpeger også, at rekrutteringskrisen i den offentlige sektor handler om andet end løn. En nylig rundspørge blandt socialrådgivere på børneområdet viser, at næsten hver anden overvejer at forlade området – mest af alt pga. et højt arbejdspres.
– Når socialrådgivere forlader deres job eller skifter fag, så handler det også om arbejdsmiljø. Arbejdspresset er højt, og særligt de nyuddannede oplever et stort praksischok, som kan resultere i stress og sygemeldinger. Trepartsforhandlingerne bør også handle om arbejdsmiljø og intro-ordninger til nyuddannede, så flere får lyst til at blive i deres job.
Nøgleord
Kontakter
Martin Xaver DoverPresseansvarlig
Tlf:53 78 24 68mxd@socialraadgiverne.dkBilleder
Information om Dansk Socialrådgiverforening
Toldbodgade 19 B
1253 København K
70 10 10 99https://socialraadgiverne.dk/
Følg pressemeddelelser fra Dansk Socialrådgiverforening
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dansk Socialrådgiverforening
Alarmerende lavt optag på socialrådgiveruddannelsen27.7.2023 18:19:42 CEST | Pressemeddelelse
Antallet af nye socialrådgiverstuderende er stagneret på sidste års lave niveau. Dansk Socialrådgiverforening og Sammenslutningen af Danske Socialrådgiverstuderende efterlyser politisk handling for at vende udviklingen.
Fokus på småjob, færre proceskrav og tillid til medarbejderne: Socialrådgiverne roser anbefalinger23.5.2023 11:36:43 CEST | Pressemeddelelse
”Mange gode takter” lyder kommentaren fra Dansk Socialrådgiverforening til Reformkommissionens sidste anbefalinger. Forkvinde Signe Færch roser det tydelige fokus på småjob, færre proceskrav og helhedsorienterede indsatser, mens hun er kritisk over for forslag om at afskaffe revalidering og sænke ydelsen til udsatte unge.
Dansk Socialrådgiverforening opfordrer Lizette Risgaard til at trække sig som FH-formand29.4.2023 10:52:23 CEST | Pressemeddelelse
En enig hovedbestyrelse i Dansk Socialrådgiverforening opfordrer nu FH-formand Lizette Risgaard til at trække sig. Det sker i kølvandet på flere mediers dækning af upassende adfærd. Forkvinde Signe Færch udtaler:
Lavere ydelser og arbejdspligt: Socialrådgiverne er skeptiske over regeringsforslag25.4.2023 10:07:08 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen foreslår at sænke ydelserne markant for ca. 14.000 personer – og indføre en 37 timers arbejdspligt som modkrav for ydelsen. Dansk Socialrådgiverforening er skeptisk over forslaget og efterlyser fokus på individuelle indsatser. Forkvinde Signe Færch udtaler:
Barnets Lov førstebehandles: Socialrådgivere bakker op – men peger på uløste problemer14.4.2023 06:29:21 CEST | Pressemeddelelse
Folketinget førstebehandler i dag Barnets Lov. Dansk Socialrådgiverforening opfordrer politikerne til at vedtage loven – men en ny rundspørge blandt socialrådgivere dokumenterer uløste problemer med højt arbejdspres og økonomiske hensyn, som rammer udsatte børn og familier.