Red Barnet

Red Barnet tilbyder ny indsats til unge med seksuelle tanker om børn

Del

Børn skal beskyttes bedre mod overgreb, og derfor lancerer Red Barnet i dag oplysningssitet CTRL. Her vil unge med seksuelle tanker om børn fremover kunne få anonym hjælp til at håndtere deres tanker, så de ikke ender med at gøre børn fortræd. Tilbuddet er det første af sin slags i Danmark, og Red Barnet opfordrer samtidig politikerne til at prioritere anonym rådgivning og behandling, så flere overgreb mod børn kan forebygges.

Kan man være pædofil, når man er 15 år? Hvem kan jeg tale fortroligt med om mine problemer? Kan jeg stoppe mine seksuelle tanker om børn?

Spørgsmål som disse kan unge fra i dag få svar på ved at besøge Red Barnets oplysningssite med navnet CTRL. Med den nye forebyggende indsats tager børnerettighedsorganisationen endnu et skridt for at styrke beskyttelsen af børn og forebygge seksuelle overgreb mod dem.

Indtil nu har unge med seksuelle tanker om børn ingen steder haft at søge hen på internettet for at få anonyme råd og specialiseret hjælp. Studier tyder ellers på, at det allerede er i puberteten, at personer med pædofil seksualitet udvikler seksuelle tanker om børn – uden at disse tanker nødvendigvis fører til handlinger. Derfor har Red Barnet gennem længere tid set en mulighed for at forebygge seksuelle overgreb mod børn gennem et specialiseret og anonymt tilbud til unge, der har seksuelle tanker om børn.

Janne Tynell, stedfortrædende generalsekretær i Red Barnet, glæder sig over, at det tilbud nu findes.

– Som samfund skal vi blive langt bedre til at sætte ind, før der sker overgreb på børn. Vi skal forebygge, at tanker fører til handlinger, og at børn lider skade. Første skridt er at bryde tabuet og turde tale om pædofili og seksuelle overgreb på børn. Også med de unge, der har seksuelle tanker om børn. Vi skal hjælpe de unge, så de ikke ender med at gøre børn fortræd. Derfor har vi store forventninger til vores nye indsats, siger Janne Tynell.

Hjemmeside med anonym test og oplysning
Det nye oplysningssite henvender sig til unge i alderen 12 til 18 år, der har seksuelle tanker om børn. På sitet er der blandt andet mulighed for at tage en indledende test for at få hjælp til at vurdere, hvorvidt ens tanker er bekymrende og problematiske. Der er også gode råd til at håndtere tankerne og nyttig viden om fx at opsøge rådgivning og behandling.

Tilbuddet er udviklet af Red Barnet i samarbejde med myndigheder og behandlingsinstanser. Desuden har Red Barnet et ph.d.-samarbejde med Aarhus Universitet tilknyttet projektet.

Ifølge Per Frederiksen, der er psykolog i Red Barnet og projektleder for CTRL, er det afgørende, at der nu findes et lettilgængeligt og anonymt tilbud til unge.

– Vi ved, at unge med seksuelle tanker om børn ofte er dybt frustrerede og også bange for sig selv. Internettet er et naturligt sted for dem at søge tilflugt, og her er der desværre en fare for, at de ender på fora, hvor voksne udøvende pædofile fx står klar til at bilde dem ind, at børn ikke tager skade af seksuelle overgreb. Vi bliver nødt til at give de unge et alternativ til internettets mørkeste kroge, hvis vi vil forebygge flere overgreb mod børn, siger Per Frederiksen.

Akut behov for anonym rådgivning
Ifølge Red Barnet er der behov for en ny strategi for at beskytte børn endnu bedre. Den skal ikke kun fokusere på behandling, når overgreb har fundet sted, men i langt højere grad forebygge seksuelle overgreb. Fx er der et akut behov for, at unge med seksuelle tanker om børn kan få anonym rådgivning. Og desuden er det vigtigt, at der er tilbud om anonym behandling til dem.

Ifølge Per Frederiksen er vi langt fra i mål, selvom det nye oplysningssite nu er lanceret.

– Vores tilbud er et skridt i den rigtige retning. Men der er brug for, at der også politisk prioriteres midler til egentlig anonym rådgivning og behandling – også for unge. Det skal være muligt at få professionel hjælp, uden at det står åbent i en lægejournal, for det afskrækker mange fra at søge hjælp. Og vi skal hjælpe flere især unge med seksuelle tanker om børn – simpelthen for at beskytte børnene, siger Per Frederiksen.

Sammen med lanceringen af oplysningssitet CTRL skyder Red Barnet også i dag en kampagne i gang, der skal sikre, at unge med seksuelle tanker om børn bliver opmærksomme på, at det nye tilbud findes.

Det anslås, at mindst 1 procent af mænd er tiltrukket af præpubertære børn. Der findes meget lidt viden om, hvor mange kvinder der har seksuelle tanker om børn.

FAKTA: Hvad er CTRL?
• CTRL er et specialiseret, lettilgængeligt og anonymt tilbud, som tilbyder en tidlig hjælp og støtte til unge, der føler – eller mistænker at de føler – en seksuel tiltrækning til børn.
• CTRL skal gøre det muligt for unge med seksuelle tanker om børn at tage kontrollen over deres tanker og ikke begå overgreb på børn.
• CTRL er udarbejdet af Red Barnet i samarbejde med Sexologisk Klinik, Januscentret, Børnehusene og Rigspolitiet.
• Projektet er støttet af Justitsministeriet, EU og Socialstyrelsen.
• Red Barnet har desuden et forskningssamarbejde med Aarhus Universitet om personer med seksuelle tanker om børn. Det har også bidraget med viden ind i indsatsen.
• Læs mere på: www.redbarnet.dk/ctrl

Kontakter

Information om Red Barnet

Red Barnet
Red Barnet
Rosenørns Allé 12
1634 København V

3536 5555https://redbarnet.dk/

Red Barnet arbejder i Danmark og flere end 120 andre lande. Vi redder børns liv. Vi beskytter og styrker dem. Vi kæmper for deres rettigheder. Vi er Save the Children – verdens førende uafhængige organisation for børn.

Red Barnet yder nødhjælp og forebygger katastrofer. Vi bekæmper vold, overgreb og mobning. Vi sikrer skolegang, opbygger fællesskaber og styrker børns modstandskraft. Vi arbejder politisk for de dårligst stillede børn og skaber debat om børns livsvilkår.

 

Følg pressemeddelelser fra Red Barnet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Red Barnet

Ny undersøgelse: Hver anden ung har oplevet digitale krænkelser27.1.2022 06:02:00 CET | Pressemeddelelse

For mange børn og unge følger der ubehagelige oplevelser med onlinelivet. Hvert tredje barn og hver anden ung har oplevet digitale krænkelser inden for det seneste år, og dem, der er ensomme og har lav trivsel, er endnu mere udsatte. Det viser en ny undersøgelse af børn og unges oplevelser med digitale krænkelser, som Rambøll har foretaget for Red Barnet. Ifølge børnerettighedsorganisationen haster det med at få sikret, at alle børn og unge kan færdes trygt på nettet.

Fra sult til klimakrise: Her er de syv største udfordringer for børn i 202227.12.2021 06:00:00 CET | Pressemeddelelse

Mennesker verden over håber, at nytårsklokkerne bliver begyndelsen på en bedre tid efter to år i corona-pandemiens tegn. Men en række kriser ser allerede nu ud til at præge det nye år og vil især ramme børn inden for følgende områder, mener Red Barnet. Disse syv udfordringer skal løses, hvis 2022 ikke skal blive endnu et år med tilbageskridt for børns rettigheder globalt.

Red Barnet om ny fattigdomsrapport: Uacceptabelt, at børn fra fattige familier er tilskuere til andre børns fællesskaber12.12.2021 06:30:00 CET | Pressemeddelelse

Egmont Rapporten 2021 er netop udkommet. Den sætter fokus på de store konsekvenser, det har for børn at vokse op i fattigdom – for deres uddannelse, trivsel og adgang til fritidsfællesskaberne. Mange af rapportens konklusioner er desværre velkendte, og det er med til at gøre rapporten alarmerende. Det er på tide med politisk handling, mener Red Barnet, der foreslår en national handleplan for bekæmpelse af børnefattigdom i Danmark.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum