Red Barnet

Red Barnet: Stærkt, at børnenes rettigheder er i centrum i regeringens udspil

Del

Stor ros til regeringen for et stærkt fokus på børns rettigheder i udspillet til Barnets Lov. Nu udestår diskussionen om, hvordan vi sikrer, at sagsbehandlerne i kommunerne har tid, ressourcer og kvalifikationer til at gøre ambitionerne til virkelighed. Samtidig skal vi sikre, at alle udsatte børn kender og forstår deres rettigheder. Det bliver afgørende.

Stor ros fra Red Barnet til regeringens udspil til Barnets lov for mange gode og vigtige forslag og initiativer, som sætter børnene og deres rettigheder i centrum.

- Det er et stærkt udspil. Regeringen sætter en fed streg under, at børn er selvstændige individer med egne rettigheder. Udspillet indeholder mange positive initiativer, hvor barnet er sat i centrum. Ikke mindst anbragte børn. Det er der i allerhøjeste grad brug for, siger generalsekretær Johanne Schmidt-Nielsen.

På plussiden roser Red Barnet blandt andet den nedsatte aldersgrænse for parts- og klageadgang til 10 år, og at det bliver obligatorisk for kommunerne at undersøge, om søskende til anbragte også har brug for hjælp.

- Vi ser desværre eksempler på sager, hvor der er tale om massivt omsorgssvigt i familier. Det ene barn bliver tvangsfjernet, mens ingen overvejer at undersøge, om barnets søskende også kunne have brug for hjælp. Vi svigter børnene, hvis vi ikke systematisk undersøger søskendes behov, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Hun mener, at det er godt, at der bliver sat fokus på kommunernes håndtering af negativ social kontrol.

- Der er simpelthen brug for at kommunerne bliver bedre rustet til at hjælpe børn og unge, der udsættes for negativ social kontrol. Så det er virkelig godt, at der sættes ind her. Jeg forventer naturligvis, at der følger ressourcer med. Samtidig er det bestemt klogt at undersøge, hvorfor underretninger i mindre grad fører til handling, når der er tale om børn og unge med etnisk minoritetsbaggrund. Hvis forklaringen er berøringsangst, er det jo virkelig et svigt at børnene, siger hun.

Men børn skal kende deres rettigheder - og møde kvalificerede voksne
For Red Barnet er det dog helt afgørende, hvad der sker med rammerne omkring børnesagsbehandlingen og implementeringen ude i kommunerne.

- Det bliver helt afgørende, hvordan man ude i kommunerne får fastsat rammer for børnesagsarbejdet. Bunkerne er for store på socialrådgivernes skriveborde i dag og systemet kan skrues klogere sammen. Og så er der jo helt åbenlyst et arbejdsmiljøproblem blandt socialrådgiverne, som man er nødt til at løse. Simpelthen af hensyn til børnene. For der er alt for stor udskiftning i de voksne, som børnene møder og skal være trygge ved. Ligesom der tabes vigtig viden og erfaring, hver eneste gang en socialrådgiver skiftes ud, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

- At finde løsninger på de her problemer er nu lagt i et partnerskab mellem blandt andre KL, Danske Professionshøjskoler og Dansk Socialrådgiverforening. Det er klogt. Men det betyder også, at vi jo har til gode at se løsningerne på rigtig af de problemer, der er på området omkring udsatte børn.

Hun peger også på, at det kræver, at vi sætter særligt ind for, at udsatte og anbragte børn skal kende deres rettigheder.

- Det er godt, at regeringen vil udbrede kendskabet til børns rettigheder via folkeskolen. Det ser vi frem til at bidrage til. Men vi har altså en særlig opgave med at sikre, at anbragte og udsatte børn kender og forstår deres rettigheder. Med så ambitiøst rettighedsudspil fra regeringen er det et absolut must. Det håber vi meget på, at man vil tage med til bordet i de kommende forhandlinger, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Kritik: Økonomisk straf til forældre kan skade børnene
Red Barnet finder det positivt, at der nu kommer fokus på vold i familier. Men det giver ifølge Johanne Schmidt-Nielsen ingen mening at sanktionere forældre, der udstået deres straf for vold mod deres barn.

- Der er bestemt brug mere fokus på at bekæmpe vold mod børn, men vi har meget svært ved at se, hvordan netop denne sanktion skal hjælpe barnet. Når far eller mor har udstået deres straf, bliver familien straffet yderligere ved i tre år at være underlagt økonomiske sanktioner. Det kommer jo til at gå ud over børnene, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Kontakter

Information om Red Barnet

Red Barnet
Red Barnet
Rosenørns Allé 12
1634 København V

3536 5555https://redbarnet.dk/

Red Barnet arbejder i Danmark og flere end 120 andre lande. Vi redder børns liv. Vi beskytter og styrker dem. Vi kæmper for deres rettigheder. Vi er Save the Children – verdens førende uafhængige organisation for børn.

Red Barnet yder nødhjælp og forebygger katastrofer. Vi bekæmper vold, overgreb og mobning. Vi sikrer skolegang, opbygger fællesskaber og styrker børns modstandskraft. Vi arbejder politisk for de dårligst stillede børn og skaber debat om børns livsvilkår.

 

Følg pressemeddelelser fra Red Barnet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Red Barnet

Red Barnet får langt flere henvendelser om blottede børn på nettet11.2.2021 06:01:00 CETPressemeddelelse

Ulovlige billeder og videoer med børn, der blotter sig foran et kamera, fylder langt mere i anmeldelserne til Red Barnet end tidligere. I 2020 modtog organisationen 251 anmeldelser om ulovlig selveksponering, og det er en firedobling i forhold til året før. Det viser nye tal fra Red Barnets AnmeldDet-tjeneste. Corona-nedlukningen har betydet, at børn er mere alene foran skærmen og sårbare over for seksuelle krænkelser og overgreb.

Red Barnet vil ændre loven: Børn skal beskyttes bedre mod seksuelle overgreb26.11.2020 06:07:00 CETPressemeddelelse

I løbet af de senere år har en række sager vist, at børn, der har været udsat for seksuelle overgreb, ikke beskyttes godt nok af straffeloven. Red Barnet foreslår derfor en række lovændringer i et nyt udspil. Børnerettighedsorganisationen vil have indført en selvstændig grooming-paragraf i loven og hævet aldersgrænsen for voldtægt fra 12 til 15 år, så det altid vil være voldtægt, hvis en voksen over 18 år har samleje med et barn under 15 år.

Trængte komikere bakker op om udsatte børn i Grin til Gavn29.10.2020 07:55:00 CETPressemeddelelse

For andet år i træk afholder Red Barnet det populære velgørenhedsshow Grin til Gavn. Selv om underholdningsbranchen er hårdt presset af coronakrisen, går et stærkt hold af komikere på scenen til fordel for Red Barnets arbejde med udsatte børn i Danmark og resten af verden. Billetsalget starter i dag, og Mikkel Klint Thorius og Jonas Mogensen er værter på de fem shows i København og Aarhus.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum