Red Barnet

Red Barnet: Især piger søger hjælp efter digitale krænkelser

Del
I 2022 har SletDet Rådgivningen i Red Barnet modtaget næsten 2.000 henvendelser om digitale krænkelser. Det er det højeste antal på et år og på niveau med forrige år. Især piger rækker ud efter hjælp, og det vækker bekymring for, om drenge udsat for digitale krænkelser får den hjælp, de har brug for. De mange henvendelser viser det store behov for, at sikre finansieringen af SletDet Rådgivningen.

”Der er nogle hackere, der har fundet nøgenbilleder på min telefon. De truer med at sende billederne til alle, jeg kender, hvis jeg ikke giver dem penge.”

”Der bliver delt videoer af mig på en privat Instagramprofil, der hedder noget med sladder. De spreder åbenbart også rygter om mig. Jeg har lige fået det at vide af en veninde. Kan I hjælpe med at få videoerne fjernet?”

”For en måned siden var jeg til en fest, hvor jeg fik lidt for meget at drikke. Jeg endte med at have et blackout, men jeg kan huske, at jeg smed trøjen foran en gruppe af drenge. Drengene har så taget billeder af mine bryster. Jeg har hørt fra flere, at nogle af drengene stadig har dem. Ved ikke hvad jeg skal gøre?”

Sådan lyder nogle af de henvendelser, som SletDet Rådgivningen i Red Barnet har modtaget i løbet af 2022. Sidste år modtog rådgivningen i alt 1.980 henvendelser, og det er det højeste antal på et år og på niveau med året før.

Næsten en tredjedel af de personlige rådgivninger hos SletDet i 2022 drejede sig om seksualiserede digitale krænkelser som for eksempel ufrivilligt at få delt et nøgenbillede. Andre henvendelser drejede sig om afpresning, digital mobning og grooming.

Digitale krænkelser er hverdag for mange unge

SletDet Rådgivningen er Danmarks eneste professionelle rådgivning, der giver specialiseret hjælp til børn og unge, der har været udsat for digitale krænkelser. Og Red Barnets generalsekretær, Johanne Schmidt-Nielsen, glæder sig over, at så mange sidste år rakte ud til rådgivningen og fik hjælp. Selv om det høje antal også bekymrer.

– Ingen børn skal gå alene med det, hvis de oplever digitale krænkelser. Det kan ødelægge et helt ungdomsliv, hvis det ikke bliver stoppet, og børn og unge skal heller ikke bare acceptere, at hadefulde beskeder og krænkende billeder er en del af hverdagen online. Derfor er det godt, at så mange kontakter SletDet, siger Johanne Schmidt-Nielsen og tilføjer:

– Desværre ved vi også, at behovet for hjælp er massivt, og at alt for mange går alene med det. Jo mere vi fortæller børn og unge om, at der findes en professionel og specialiseret rådgivning som SletDet, og hvad den kan hjælpe med, jo flere kontakter os. Digitale krænkelser er ikke et problem for nogle få – det rammer børn og unge bredt.

Hun henviser til, at Red Barnet sidste år offentliggjorde en undersøgelse foretaget af Rambøll, der viser, at hver anden ung mellem 13 og 17 år, og hvert tredje barn mellem 9 og 12, år har oplevet digitale krænkelser inden for det seneste år.

Risiko for at drenge ikke får hjælp efter digitale krænkelser

Både børn og unge, forældre og fagpersoner, som lærere og pædagoger, kan kontakte SletDet Rådgivningen. Langt de fleste af henvendelserne omhandler piger. 70 procent af de sager, hvor kønnet på den digitalt krænkede er kendt af rådgivningen, drejer sig om piger, mens kun 30 procent handler om drenge.

Helt så skæv er kønsfordelingen dog ikke, hvis man ser på omfanget af digitale krænkelser. Ud af de børn og unge, som har oplevet en digital krænkelse, er 59 procent piger og 41 procent drenge. Det fremgår af en undersøgelse, som Red Barnet offentliggjorde sidste år.

Det overrasker ikke Carina Ringive, der er rådgiver på SletDet, at især piger søger hjælp. De er generelt mere vant til at tale om personlige oplevelser og derfor ofte overrepræsenterede i henvendelser til rådgivninger. Men hun understreger, det er vigtigt at have et fokus på drengene, som kan have sværere ved at søge hjælp.

– Alle børn og unge – uanset køn – har ret til støtte og rådgivning, hvis de er blevet krænket online. Der har i flere år været fokus på digitale krænkelser som noget, der rammer piger, men det billede skal vi have nuanceret. Ellers bliver det svært for den enkelte dreng at stå frem og sige, at han har oplevet noget ubehageligt og har brug for hjælp. Sådan skal det ikke være. Det arbejder vi også for at ændre i SletDet Rådgivningen med fx vores oplysningskampagner, siger Carina Ringive.

Finansieringen af SletDet er uafklaret

Siden 2016 har SletDet hjulpet børn og unge, der har fået delt private, grænseoverskridende eller krænkende informationer, billeder eller videoer på nettet uden samtykke, eller som har oplevet andre ubehageligheder online. Gennem årene har antallet af henvendelser været støt stigende.

I 2022 var der i over end en tredjedel af de personlige rådgivninger brug for mere end en enkelt samtale, og i næsten hver femte af de personlige rådgivninger har SletDet kontaktet sociale medier på vegne af brugeren for at få slettet materiale.

SletDet Rådgivningen er finansieret af offentlige midler, som med den midlertidige bevillingslov er forlænget til første kvartal af 2023. Fra april er størstedelen af rådgivningens finansiering uafklaret.

Fakta: Stigende antal henvendelser til SletDet Rådgivningen

-          2022: 1.980

-          2021: 1.974

-          2020: 1.319

-          2019: 707

-          2018: 277

-          2017: 417

-          2016: 326

Fakta: Det handler henvendelserne om

I 945 af de 1.980 henvendelser til SletDet i 2022 var der tale om personlige rådgivninger. Den primære årsag til disse henvendelser fordeler sig således:

-          Seksualiseret digital krænkelse (fx ufrivillig deling af et nøgenfoto): 31%

-          Tekniske funktioner/regler på sociale medier: 8%

-          Bekymring om krænkelse: 8%

-          Skoleopgave: 8%

-          Hacking: 7%

-          Trusler/afpresning (ikke seksuelt indhold): 6%

-          Mobning: 6%

-          Spørgsmål om lovgivning/rettigheder: 4%

-          Grooming: 3%

-          Offline problematik: 2%

-          Falsk profil: 2%

-          Chikane/stalking: 2%

-          Konflikt/skænderi: 1%

-          Andet: 16 %

Nøgleord

Kontakter

Links

Information om Red Barnet

Red Barnet
Red Barnet
Rosenørns Allé 12
1634 København V

3536 5555https://redbarnet.dk/

Red Barnet arbejder i Danmark og flere end 120 andre lande. Vi redder børns liv. Vi beskytter og styrker dem. Vi kæmper for deres rettigheder. Vi er Save the Children – verdens førende uafhængige organisation for børn.

Red Barnet yder nødhjælp og forebygger katastrofer. Vi bekæmper vold, overgreb og mobning. Vi sikrer skolegang, opbygger fællesskaber og styrker børns modstandskraft. Vi arbejder politisk for de dårligst stillede børn og skaber debat om børns livsvilkår.

 

Følg pressemeddelelser fra Red Barnet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Red Barnet

Red Barnet på Skolerne Trivselsdag: Vi skylder børnene at finde løsninger på trivselskrisen3.3.2023 08:55:49 CET | Pressemeddelelse

I dag sætter Red Barnet sammen med mere end 200 skoler, og tusindvis af skoleelever landet over, fokus på trivslen i skolen og på at få alle børn med i fællesskabet. Og der er nok at tage fat på. Senest har tal fra VIVE vist, at skoleglæden har været faldende over de seneste ti år, og at det samme gør sig gældende for de ældste skolebørns trivsel. Situationen kræver, at regeringen sætter tryk på trivselsarbejdet.

Ny rapport giver unikt indblik i ukrainske børns hverdag i Danmark24.2.2023 07:00:00 CET | Pressemeddelelse

Et stærkt civilsamfund, særloven og hurtig mobilisering i landets kommuner har betydet, at familier på flugt fra krigen i Ukraine generelt har følt sig godt modtaget. Det viser en ny undersøgelse, som Rambøll har lavet for Red Barnet, af børn på flugt fra Ukraine. Mødet med Danmark byder dog også på store afsavn, ensomhed og udfordringer ved at finde fodfæste i skole og fritidstilbud. Red Barnet opfordrer fagfolk og politikere til at fastholde et stærkt fokus på børnene, deres trivsel og mulighed for at integrere sig og blive en del af fællesskabet her i landet.

Red Barnet advarer: Drenge afpresses økonomisk med intime billeder23.2.2023 07:00:00 CET | Pressemeddelelse

Red Barnets SletDet Rådgivning modtager et stærkt stigende antal henvendelser fra især drenge, der bliver afpresset med seksuelle billeder og videoer online. Overfører de ikke penge, sendes det intime materiale til venner og familie, lyder truslen. Drengene føler sig ofte rådvilde og magtesløse. Red Barnet går nu ud med en advarsel om den bekymrende tendens og opfordrer forældre til at tale med deres børn om risikoen for afpresning.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum