Ramsløgens giftige fætter kan være livsfarlig
Ramsløgene er begyndt at titte frem i skovbunden, og det lokker mange ud i det fri for at plukke og blande den i pesto, olie og salater.
Men der er god grund til at være opmærksom, når du sanker – for side om side med ramsløgen gror den næsten identiske liljekonval, som kan give alvorlige forgiftninger.
Hvert år får Giftlinjen opkald fra danskere, som er bekymrede for, om de har sat ramsløg eller dens giftige dobbeltgængere til livs. Sidste år havde godt en håndfuld symptomer på forgiftning efter forveksling.
Kend den på blomsten
Risikoen for forveksling er især til stede, før liljekonvallen har sat sine hvide, klokkeformede blomster, som er nemme at skelne fra ramsløgens stjerneformede blomst. Til gengæld kan man nemt komme til at tage fejl af de grønne, aflange blade, som ligner hinanden i det tidlige forår, forklarer Henrik Dammand, kontorchef i Fødevarestyrelsen.
- Ramsløg bruges ofte i store mængder, og det kan være alvorligt, hvis man kommer til at bruge blade fra liljekonval i stedet for ramsløg. Det kan medføre opkast, diarré og påvirke hjerterytmen, og i værst fald være livsfarligt. I andre europæiske lande har vi set eksempler på, at forgiftning med liljekonval har haft dødelig udgang, siger Henrik Dammand.
Heldigvis er løsningen lige ved hånden. Ramsløg har en kraftig, hvidløgsagtig duft, som aktiveres, når du nulrer bladene. Liljekonval derimod afgiver ikke nogen duft.
Derfor lyder rådet fra kontorchef Henrik Dammand:
- Brug dine sanser, når du plukker ramsløg. Særligt inden de sætter blomst, hvor de ligner liljekonval til forveksling.
Udover liljekonval kan ramsløg også forveksles med planten høsttidløs, som også er giftig. Før høsttidløs sætter blomst, kan det være meget svært at skelne den fra ramsløg. Her kan du også tage nulre-tricket i brug, da høsttidløs ikke dufter af hvidløg.
Yderligere oplysninger
Journalister kan kontakte Fødevarestyrelsens pressetelefon på 22 84 48 34.
Billeder
Information om Fødevarestyrelsen
Følg pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen
Fødevarestyrelsen har testet frugt og grønt for pesticidrester – danske produkter klarer sig bedst i analyserne17.12.2024 07:59:00 CET | Pressemeddelelse
Fødevarestyrelsen har kontrolleret ca. 2.500 fødevarer for pesticidrester. 98 procent af prøverne viste intet indhold af pesticidrester eller indhold under de tilladte niveauer, mens pesticidindholdet i 1,2 procent af prøverne kan udgøre en sundhedsrisiko ved indtag over tid.
Fødevarestyrelsen advarer forbrugere mod kosttilskud, der kan give leverskader15.10.2024 17:42:29 CEST | Pressemeddelelse
Fødevarestyrelsen advarer mod kosttilskuddet Ginseng Kianpi Pil, der indeholder en rod, som er vurderet sundhedsskadelig. Salget af Ginseng Kianpi Pil er sket via Den Blå Avis. Det er nu stoppet af Fødevarestyrelsens rejsehold.
Pas på dine drøvtyggere – bluetongue-virus nærmer sig Danmark28.5.2024 10:00:20 CEST | Pressemeddelelse
Bluetongue er ikke klassificeret som fx fugleinfluenza og afrikansk svinepest. Dermed udbetaler myndighederne hverken erstatning for driftstab eller aflivede dyr, hvis sygdommen slår ned i danske besætninger med får, kvæg eller geder.
Hakket oksekød årsag til salmonellaudbrud9.5.2024 09:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Oksekød fra England er årsag til det udbrud med Salmonella, som de seneste knap to måneder har ramt mere end 50 patienter i Danmark. Det viser resultaterne af det opklaringsarbejde, som er udført i tæt samarbejde mellem Fødevarestyrelsen, Statens Serum Institut, DTU Fødevareinstituttet og den danske importør.
Nu kan du få hestepas på mobilen10.4.2024 14:05:30 CEST | Nyhed
Fødevarestyrelsen har gjort det lettere for ryttere at vise hestepas
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum