Ramsløgens giftige fætter kan være livsfarlig

Ramsløgene er begyndt at titte frem i skovbunden, og det lokker mange ud i det fri for at plukke og blande den i pesto, olie og salater.
Men der er god grund til at være opmærksom, når du sanker – for side om side med ramsløgen gror den næsten identiske liljekonval, som kan give alvorlige forgiftninger.
Hvert år får Giftlinjen opkald fra danskere, som er bekymrede for, om de har sat ramsløg eller dens giftige dobbeltgængere til livs. Sidste år havde godt en håndfuld symptomer på forgiftning efter forveksling.
Kend den på blomsten
Risikoen for forveksling er især til stede, før liljekonvallen har sat sine hvide, klokkeformede blomster, som er nemme at skelne fra ramsløgens stjerneformede blomst. Til gengæld kan man nemt komme til at tage fejl af de grønne, aflange blade, som ligner hinanden i det tidlige forår, forklarer Henrik Dammand, kontorchef i Fødevarestyrelsen.
- Ramsløg bruges ofte i store mængder, og det kan være alvorligt, hvis man kommer til at bruge blade fra liljekonval i stedet for ramsløg. Det kan medføre opkast, diarré og påvirke hjerterytmen, og i værst fald være livsfarligt. I andre europæiske lande har vi set eksempler på, at forgiftning med liljekonval har haft dødelig udgang, siger Henrik Dammand.
Heldigvis er løsningen lige ved hånden. Ramsløg har en kraftig, hvidløgsagtig duft, som aktiveres, når du nulrer bladene. Liljekonval derimod afgiver ikke nogen duft.
Derfor lyder rådet fra kontorchef Henrik Dammand:
- Brug dine sanser, når du plukker ramsløg. Særligt inden de sætter blomst, hvor de ligner liljekonval til forveksling.
Udover liljekonval kan ramsløg også forveksles med planten høsttidløs, som også er giftig. Før høsttidløs sætter blomst, kan det være meget svært at skelne den fra ramsløg. Her kan du også tage nulre-tricket i brug, da høsttidløs ikke dufter af hvidløg.
Yderligere oplysninger
Journalister kan kontakte Fødevarestyrelsens pressetelefon på 22 84 48 34.
Billeder


Information om Fødevarestyrelsen
Følg pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen
Danske børn er alt for søde: Nyt projekt skal hjælpe familier med at skære ned på slikket31.5.2023 07:59:00 CEST | Pressemeddelelse
Danske børn får op til fire gange mere slik og søde sager, end Fødevarestyrelsen anbefaler. Et pilotprojekt i Hvidovre har hjulpet børnefamilier til at skære ned. Nu vil Fødevarestyrelsen med støtte fra Nordea-fonden udbrede projektet ’Er du for sød?’ til flere kommuner.
Hold kokken til ilden og bakterierne i skak, når I griller25.5.2023 09:35:49 CEST | Pressemeddelelse
Høje temperaturer på grillen, høj hygiejne hos grillmesteren og enkle håndgreb under serveringen, kan holde bakterierne væk og sikre en god grillaften for dig og dine gæster.
Folkeskoleelever skal finde løsninger til fremtidens fødevareproduktion24.5.2023 10:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Nyt undervisningsmateriale fra Fødevarestyrelsen, Madkulturen og Gyldendal skal lære eleverne i folkeskolen om, hvordan vores mad påvirker sundhed og klima.
Sælger du æg eller kød fra egne høns? Så kan du få besøg af Fødevarestyrelsen16.5.2023 09:50:46 CEST | Pressemeddelelse
Mange glemmer at registrere sig, når de sælger overskydende æg fra hønsene i baghaven, slagtet fjerkræ eller rå mælk. Derfor ruller Fødevarestyrelsen i efteråret ud til landets små leverandører.
Industribageri trodser forbud og leverer brød og kager fra bageri med kakerlakker12.5.2023 17:53:57 CEST | Pressemeddelelse
Centerbageren i Taastrup har via engrosbageriet NPI Group solgt brød og kager til købmandsbutikker, brødudsalg og supermarkeder, som Fødevarestyrelsen kræver kaldt tilbage fra markedet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum